Mentarang Bakar Sungai Besar, Kuala Selangor.

 

Ini bukan saya yang bakar ye.. kami makan dekat gerai tepi jalan masa on the way balik dari Kuala Kangsar hari Isnin hari tu.. cik abe ajak try mentarang bakar.. so, saya ikut je la.. 

Kedai ni agak besar juga la.. tepi jalan je.. kalau tak salah nama kedai ni Mus Mentarang Bakar.. mentarang dia segar segar semuanya.. sebelah kedai ada macam kolam kecik yang ditadah air.. ada mentarang dalam tu.. asal habis je yang longgok kat depan, dorang tambah lagi.. 


Hampir sejam saya duduk kat situ, ramai juga pelanggan yang singgah beli mentarang kat kedai tu.. sekilo RM8.. lagi murah dari yang saya beli sebelum balik kampung hari tu.. 

Minah salleh ni pon beli mentarang bakar.. hihi.. dia take away.. ke main dia nengok brother tu dok membakar mentarang.. bakar cara manual tu.. letak arang, susun mentarang atas dawai.. 

Order sekilo mentarang untuk dibakar.. dua air asam boi.. satu sejuk satu panas.. kemdian dapat 2 jenis pencicah.. 1 sos manis, 1 sambai belacan.. kami dapat 2 set.. kira sorang 1 la.. tak da share share.. hihi..

Apa rasanya?
Bagi saya rasanya sedap bila dicicah dengan sos sos tadi.. cuma yang kurengnya bila nak mengopek kulit mentarang tu, kulitnya pecah pecah.. nak makan pon macam renyah je.. cik abe pon kureng berminat versi bakar ni.. huahuahua..

Berapa harganya?
Hahaa.. ini memang terkezut hoccay.. jumlah semuanya RM22 termasuk harga air.. air asam boi panas RM2.. air asam boi sejuk RM2.50.. selebihnya harga mentarang bakar le..

Previous
Next Post »
24 Komentar untuk "Mentarang Bakar Sungai Besar, Kuala Selangor. "

terliur tgk dh la lma xmkn..hahaha

ini rupanya mentarang... tak pernah makan .. tapi pernah dengar namanya... heheheh

saya lagi suka mentarang rebus dari yg versi bakar.=)

sedap ke.. KA x pernah cuba lagi mentarang ni

kak ingt mentarang ada area Perlis jek..hahaha..

kuala selangor pun femes gk ye...ok la dpt gk mkn mentarang..

fuiyoo baik kita bako kt rumah :)

wahhhh macam sedap je ni.. nyum2

owh leceh eh nak makan dia, stick to kerang bakar jer la kalau gini hehehe.

x pernah makan mentarang
mcm lala or oyster je rupa die. hihi

takut nak cuba mentarang ni..mcm pelik je..hehe

mahal juga... mesti sbb susah nak dapat...

bleh tahan mahal gak ye...baik masak sndri puas makan ;)

sedapnya..akak blom pernah cuba mentarang bakar

Rm22?wow..jual mentarangla mcmni.hihihi

Ros tak pernah rasa lagi takat ni. Tak tau rasa dia macam mana....

boleh tahan mahal gak harganya....

murah la tuh...bestnya..lama dah x makan mentarang ni...tgh musim kan...aduhai..bila plak nak mengarah ke sana...

salam QR..
pernah mkn mentarang... tp x kena tekak..prefer kerang or lala lagi..hihi...
mahal jgk yer reganyee

mmg peminat mentarang ciksue ni.. asyik mkn mentarang jer..

wife dah makan mggu lepas, ikut umah fmly birasnya ada masak mentarang bakar. sedap katanya cicah dengan sambal.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF