5 hari terputus bekalan air

Mula tak ada air hari Sabtu... kemdian air ada semula hari Ahad malam lepas Isyak... berterusan hingga petang Isnin jam 5 petang... bermula jam 5 petang hari Isnin hingga  Sabtu air tak ada balik...

Penangan 5 hari terputus bekalan air... 5 hari ok... bukan sehari dua tapi 5 hari terus menerus... setitik air pon tak menitik keluar dari pili dalam rumah ni... kalau boleh diseru dah lama dah saya buat... hahahahaa.. dugaaan tersangat2 lah terasa... baik untuk fizikal & mental... memang banyak2 bermuhasabah diri... jangan membazir air... 

Itu baru 5 hari dugaan... dah bikin pusing kepala... nasib berdua aje.. kalau isi rumah ni ramai entah macam mana ragamnya pulakkan :)

Kesahnya,

Air pili memang tak keluar langsung la... terpaksa bergantung harap dengan air tadahan... sampai bila? tiba masanya berkurang lah jugak kan... makanya dengan inisiatif ajk2 blok ni, mereka dengan sedaya upaya menyambungkan getah paip panjang dari tangki air utama blok kami ni... kiranya air dapat la keluar melalui paip getah yang disambung tu... bila nak guna just tarik penyambung paip getah yang dorang buat tu... bijak2... dari situ dapat lah kami menokok tambah air sikit demi sikit... dari sehari ke sehari...

Macam kami, cik abe hanya mengangkut air waktu malam lepas isyak... sebabnya siang bekerja... makanya waktu malam buat part time ngangkut air le pulok kan... hihihi... sian pulak nengoknya... nak tolong pon bukannya boleh... tong air berat giler... tak terdaya den.. tolong bagi semangat je la, boleh :)

Bila air tak da ni segalanya kena catu... termasuklan makan, minum, pakai, mandi.. kenalah dahulukan yang lebih utama... ye dok!!!

Makan pon ala kadar... ini menu hari pertama tak ada air... rezeki dapat makan

Nasi Beriani berlauk kari kambing, ikan masin, kacang hijau, ayam goreng berempah... rezeki cik abe bawa balik dari part time katering... 

Menu sepanjang tak ada air... mesti ada telur, ikan bilis, salad, tomato & sambal tumis... ini aje yang mampu disediakan sebab kena masak sendiri jugak walaupon menu simple... kalau beli lauk pauk lain nanti amik masa & merenyahkan kerja di dapur... 
lauk sebegini dah memadai... 

Tunggu punya tunggu tak boleh jadi... kain baju dah bertimbun... makanya ke office cik abele kami... berkampung kejap di sana... hari sabtu je pergi... hari lain segan la... kita mendobi baju... hihihi... nasib office cik abe ada mesin basuh... curlass kan... sambil2 mendobi kita mendobikan juga diri sendiri... lega giler bila kena air... dapat lepas gian main air.... hahahaaa...

Tengah tunggu baju bajan kering, cik abe dapat wassap dari ajk blok yang air dah ada... LEGAAAAAAAA... terus berdezup balik ke rumah... dapat la nengok air pili mengalir semula... alhamdulillah... 

Tapi air tetap disimpan... berjaga2 katanya :)

untung nyimpan botol air mineral ni... berguna juga akhirnya... hihihi...

Kebetulan malam tu ada perlawanan bola antara Perak dgn Selangor... Tok Hasrul ngajak cik abe pergi Shah Alam, nengok live... ate penyokong Perak.. pergi la deme... saya ditinggalkan di rumah bersama Opah, Damia & Airel :)

Dah lama cik abe tak tengok bola ’live’... 
disebabkan bekerja keras ngangkut air sepanjang 5 hari tu, saya biarkan aje cik abe pergi dengan Tok Hasrul... bonus buat dirinya... walaupon Perak kalah malam tu (",)

pppssssttt: kemarin sempat ke Pasar Borong Selangor kejap... pastu merajinkan diri survey harga tong air.. sekali terjumpa tong air yang macam saya beli dekat NSK Wangsa Maju tu.. nak tahu berapa harganya!!!!! jeng jeng jeng.. kalau tengok dekat pelekat yang ditampal harganya RM84.. lepas saya dok tawar2 harga dia bagi RM70... 
KAPASITI AIR 38 GALON JUGA... 









Previous
Next Post »
35 Komentar untuk "5 hari terputus bekalan air"

Susah bl tkde air ye... nk wat apa pun tk bley..

lama nya 5 hari..haru dibuatnya..biar takde elektrik jgn takde air kan cik su?...

hari tu rumah iolss 3 hari berturut2 takdo pun dah rasa seksa inikan lagi kannn??? 5 hari memang parah.... hopefully cepatlah berakhir, tapi dari sumber2 dalaman yet to reveal...hik hik hik...

huih..xslesanya klu xda air..sush owh..dlu penh gk ada prob ni..tu pun sbb ada construction mall..skng dah ok, lega sgt..

dasat.... 5 hari terus dia bagi ni kalau takder air simpanan mmg parah la kan, mujur la dah ada balik. Walau dah ada air, still survey tong air yer ciksue.

Fuh.. 5 hari... Yg dua hari kna catu pun dh parah rasanya...

Seksakan Ciksu kalau takda air ni. Kalau saya kena sampai 5 hari memang dah meroyan sakan dalam blog, penuh bermuka-muka lagi entri :)

Eh, memang kelaslah office cik abe siap ada washing machine. Kat mana tu boleh tumpang tanya? Manalah tau boleh singgah mendobi kalau kena catuan air :)

Kira Ciksu masaklah juga bila air takda. Saya ni main beli aje. Malas nak kecahkan dapur. Untungkan ada botol-botol begini. Nasib baik botol-botol plastik anak saya masih tersusun rapi belum dihantar untuk kitar semula. Lagi penuh Ciksu rumah saya dengan botol-botol ni, dah macam tukang jual air pun ada!

Boleh tahan tu... 5 hari xde air... kalau k nrl mau huru hara... dua hari pun x cukup simpanan air... nasib 2 hari je kena catu... khamis ni dah kena siap sedia balik...

Susahnya bila takde air kan sis... mmg tak tahan punya klu lama2... baju bertimbun,nak memasak pun berfikir...huhu

boleh bayangkan siksanya bila takder air.... Kiranya saya bernasib baik, sempat balik kg cuti berpantang baru kawasan Bangi kena catu air

Payahnya bila x.ad air.kami di kampar bt masa ni blom kena catu air.mungkin bndr kecik..penduduk x padat

Kesiannya..sampai 5 hari.Kami yg kene 2 hari pun tak cukup air tadahan.Sabar je ye...InsyaAllah,harap harap x lama.

sengsara kan kalau tak de air ni.

memang saya tumpang kesian... nak tolong pun saya jauh... kakak saya anak 3 org kecik2 lagi... campur dia laki bini 5 org isi rumah... huhuhu dgr dia cerita pasal catuan air pun saya sedih... tabah la... moga segalanya segera berakhir...

mujurla ciksue ada tadah jugak kan...haish teringat zaman duk hostel dulu..berbaldi2 angkut air...

seksa betul yer rasa xde air ni.. ! x dapat KA nk bayangkan !

oooo tidak.. akakni 2 hari pun dah mengelupur 5 hari mak oooi lamanyer... katanya takder yang gitu tapi 5 haritu lamakan..
keme pun orang Perak .. alahai dahler kalah jer memanjang sekarangni penyokongnyer pulak buat hal.. isyh sedihnyer...

sama jugak..aritu rumah akak 3 hari xde air..sampaikan terpaksa mandi kt stesen minyak dan pagi esoknya kat office. segan pun ye jugak, tapi nk buat mcmana kan. darurat..mmg pun, harga tong air diorg sesuka hati naikkan..kena buat report kat kementerian pengguna..diorg amik kesempatan

Payahkan kalo xde air...sume keje xleh buat

berguna juga botol air mineral tu. Kalo saya tu mmg takde dah botol2 ni. Laju je tgn ni nak membuang. Heheh.. Cik abe ciksu dah tak dok kuantan ke. Dah habis otstesen?

Lamanya su..
Hr ni hr ke3 rumh xde air.
X pernh berlaku. Biasa 2 hr je.

alahai dugaan betul pasal ni kan.. akak tgk dlm blog rasa sedih , apa lagi yg mengalaminya.. banyakkan bersabar ya.. pasti ada penyelesaian yang baik ni.. kita doakan sma2 ya... sempat masak sedap2 tu, kagumnya akak..

Skrg ni mmg masih ad lg kan catuan air ye...moga cpt la lg air dlm takungan air tu btambah...amin..

adoi doi doi boleh paham. sebab sehari kena takde air pun dah gelabah

aduhai.. kesiannya ciksu.. bila ada masalah air ni, memang payah kan..

Dugaan untuk uji keabahan kita..
sabar ye.. Air adalah sumber utama tapi dengan ujian ni akan buatkan kita lebih bermuhasabah kan.

Lama tu 5 hari. Memang leceh tak der air ni. Especially yg ada anak kecik mcm hakak ni.

klu time xde air, pakai je pinggan pakai buang..takde byk nak membasuh..5 hari, xdpt nk bayangkan.. kiranya ciksue tabah jugak la org nya..

Sampai bilalah nak stop catuan nikan QR turut simpat...kalau dah 5 hari tak de air mmg menangis tak berlagu tu...Tapi malam tadi dengar berita mereka tgh nak menyedut air katanya

perghh....5 hari tuu..lama gila..sini 2 hari xde pun nur dah rasa teruk..inikan 5 hari...

kat taiping ni, catuan air dah di tamatkan, sbb ramai org yg bising..harap tempat ciksu cepat2 la tamat catuan ni..xde air susahh..huhhu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF