Status HALAL COKLAT PEPERO



Rasa terpanggil untuk buat jugak entry ni. 
Sebab sebelum ni saya pernah buat entry berkaitan Coklat Pepero DI SINI. 
Dari entry tu jugak banyak komen yang memberi maklum balas tentang
 status HALAL COKLAT PEPERO ni. 

Uols boleh baca DI SINI untuk seterusnya.. 

Semoga penjelasan yang diberikan oleh PIHAK JAKIM memberi panduan kepada kita selepas ini. 


Previous
Next Post »
28 Komentar untuk "Status HALAL COKLAT PEPERO "

Assalamualaikum kak, tak pernah makan pepero ni. heee

dah berhenti mkn walaupun ada yg dh cakap boleh makan..klu was-was baik cr makanan lain je..

pendapat saya halal haram bukan pada sijil halal... jangan sebab tak ada sijil halal orang terus hukumkan ianya haram.. siasat dan tanya pada syarikat pengeluar. ini yang saya lakukan ketika zaman belajar di luar negara.. sbb di luar negara juga ada masyarakat islam.. di negara yang islam bukan agama rasminya juga ada masyarakat islam.. logo halal buatan manusia..

tanya jakim pun jakim takkan cakap ianya halal..obviously.. sebab pepero bukan dikilangkan di malaysia.. dan mereka tak bayar pada jakim utk dapatkan sijil halal jakim..tapi kena hati2.. mencari halal tu fardhu.. tapi berdosa juga kalau kita haramkan sesuatu yg halal hukumnya..

sekadar pandangan saya..

kalau dah kata BUKAN tu faham2 sendiri jer lah kann??? JAKIM pun dah keluarkan statement...hu hu hu...

pernah cakap kat suami kalau pi langkawi nanti nak beli coklat nie. tapi tak lama lepas tue keluar isu pasal nie.

nak beli pun jadi was2 bila dah was2 baik lupakan aje niat tue kan huuu

Benda2 lagu ni kena atas keyakinan diri la kan, kalau was was, hindarkan. macam kami duk jauh ni takleh harapkan logo Jakim semata la hehehee.

salam QR..

huhu..cma tgk di facebook korea, mengatakan pepero hijau ni boleh dimakan kerana . cuma takde tanda halal jer
wallahualam

ala, share la kat sini.. hehehe

org lain panas pasal halal tp akak xpernah sekali g pon rasa he3

ramai yang tertanya-tanya psal ni.. hee. nasib akak jelaskan lagi.

tak sangka plak.. dulu kan masih was2, husna hanya bgntung pd keyakinan husna je.. dan sekarang memang dah kena tolak..:)

De bace jugak...tp terpulgkan..de gak yg beli sbb sdap

owhh tak penah rasa lgi... klu was2 baik tak yah mkan ;p

kalo ragu2 baik tinggalkan kan...

yup.. benda macam ni , kena ambil tahu..

pnh mkn..tp sejak ada isu halal atau x ni, trus stop! wpun dlm hati membuak2 nak beli huhuhu..tp sbb was2kan halal atau x..so xyah beli trus

TQ sharing sis.. dah lama tak makan coklat.. kat sini susah nak dpt coklat ni...

jika was-was baik tgglkan.. bg yg yakin mkan aje...

tak sempat nak click lagi link tu ciksu. saya baca yg isteri ali iskandar post tu pasal dia kan belajar kat korea. dia ada tanya dgn group halal kat sana, pepero confirmkan yg pepero tu menggunakan bahan2 yg tidka meragukan. wallahua'lam.

Tulah tu OKje kenal Poperro ni pun melalui QR tup tup heboh pasal status kehalalannya...Tapi syukur ...ok dah kan...

Akak tak pernah makan coklat ni. Tapi elok kita ambil tahu kan? Barulah tak termakan benda yg sepatutnya tak boleh.

Saya baru aje nak bermanja-manja dengan pepero ni tetiba ada kisahnya pulak. Kalau rasa was-was, lebih baik tak payah makan.

pernah sekali mkn.. x dinafikan sdp.. huhu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF