TIPS DAN INFO UNTUK HAMIL


1. Jangan minum ais dan juga makan ubi kayu ketika datang haid kerana angin boleh memudaratkan 
(saya pernah makan laksa & sayur petola masa period.. habis satu badan lenguh lenguh + menggigil + seram sejuk.. macam nak demam tu.. memang dah kena.. serik.. sampai sekarang masih berpantang makan laksa & petola tu)

2. Pengambilan pil kesuburan Clomid berterusan melebihi 6 bulan boleh mengakibatkan masalah bengkak rahim 
(saya pernah amik 1 cycle je pada Januari 2012.. dapat atas nasihat doktor)

3. Niat dan fokus untuk hamil, fikir positif, elakkan stress.
(alhamdulillah balik KL dapat kerja yang tak da shift, sabtu ahad cuti.. wehiii :)
cik abe pon kerja normal.. so, boleh la beramah mesra lebih sikit.. hihihi)

4. Elakkan makanan yg tajam seperti nenas, rebung, tapai, ubi kayu, tembikai, air kelapa dan tebu.
(semuanya menu sedap di makan & diminum.. tapi saya memang dah lama PANTANG nenas, rebung, tapai, air kelapa & tebu pong)

Usaha Tangga Kejayaan :D




Previous
Next Post »
32 Komentar untuk "TIPS DAN INFO UNTUK HAMIL"

Assalamualaikum kak, sheila dengan suami just pantang air gas dengan kobis. kobis tu anak buah saya yang masuk sekolah tahfiz yang beritahu suami takleh makan sebab ianya melemahkan something.. pastu paling penting, jgn stress dan jangan terlalu fikir pasal "nak pregnant"... kena rileks kan diri, enjoy hidup berdua. bila bersama suami, elakkan fikir nak mengandung tu. in shaa Allah, berkat kesabaran pasti berhasil.. pernah pergi berurut perut masa period tak? ni sheila ada buat sebelum disahkan pregnant.. sheila bagi link entri. nanti akak baca ye. sheila sekadar share apa yang sheila usahakan bersama suami selama 1 tahun 3 bulan yang lalu.. hope akak kuat semangat ya!
http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2014/01/ikhtiar-tawakal-untuk-mengandung.html

insyaAllah..lain org lain cra nya kan??... mudah2an selamat ek ;p

Pil tu pun saya pernah ambk..tp x preggy pon.sudah tersurat saya preggy dgn cara normal..tanpa buat apa2 rawatan.doc yg buat rawatan tu pun terkejut.ini semua Allah yg tentukan.teruskan berdoa dan berusaha cik sue

in shaa Allah berhasil... berkat usaha kan..
yg penting jangan stress, buat biasa2 je and trus berdoa...

In shaa Allah suatu hari nti Allah akan beri sue keajaiban tuh...

InsyaAllah.. pasti ada rezeki ciksu pasni... usaha tanpa henti

InsyaAllah...semoga dipermudahkan.

moga dipermudahkan urusan zuriat kita sis..insha Allah
nice sharing..blh kita praktik sama2

Yang no satu tu setuju sangat.. Saya pantang ais hampir setahun baru la pregnant.. Tak minum ais langsung even air sejuk.. Saya minum air suam je.. Tapi sekarang macam susah pulak nak pantang balik..huhu

tang stress tu yg payah sket...stress keje... huhuhuhu....

insyaAllah, selain itu doa banyak2 smoga diberikan rezeki cahaya mata.. :)
menabung darlie sini.. :)

InsyaAllah.. moga dimurahkan rezeki :) thanx ciksu untuk reminder ni . :)

teruskan usaha QR!mana tahu tahun ni dpt good news..inshaallah!

sama² berusaha .. insyaallah dipermudahkan...

Lama dah akk tak dtg sini.. Harap2 sht ya...
Inshaa Allah....semoga murah rezeki nnt.. Aminnn...

semoga dipermudah dan murah rezeki dik. akak doa dari jauh :)

TQ sharing info ni sis..bermanfaat sgt...

yer...usaha tangga kejayaan, teruskan berusaha yer Cik Sue.

yer...usaha tangga kejayaan, teruskan berusaha yer Cik Sue.

insyaAllah ada rezekinya nanti... banyakkan doa dan zikir juga... amin!

nice sharing... :)moga tercapai satu hari nnt... Allah tahu yg terbaik..

Teruskan usaha sue. Jgn putus asa.

wah, berjaya ni nampaknya kalo buat ni. insyaAllah. pasti boleh ciksu.

ciksu, jemput jwb soalan kat blog saya jap ye.

salam QR..

alhamdulillah.. yg mana blh elakkan, kita elakkan..
doa cma agar cik su n hubby dikurniakan cahayamata..insyaaLLAH...

Cuba mana yg terdayakan QR sekurang kurangnya kita puas hati...kita dah usaha mana yg patut!

Macam biasa... Caiyok caiyok...

Ook banyak petuanya.. semoga membantu sesiapa yg berkenaan. Ciksu jangan sedih2 ya. Insya Allah bakal dpaat anak sendiri.. tak lama lagi

thanks sharing dear.. deqla ni suka minum air kelapa ngan tebu.. alahaii kena stop bermula dari sekrg.. huhu..

haha..yang no.3 tu paling penting...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF