Cara Kira Waktu Subur

sebelum2 ni memang la dah tau pon caranya kan. cuma tak berapa nak pasti le sama ada ianya tepat atau pon tak.
sebelum2 ni juga asal habis je mr p, agak2 hari ke 14 tu, rasa dah ada tanda tanda macam putih telur tu, dah boleh le get ready untuk ’bersama’.. 

nak2 pulak kami laki binik keja tak sama shift, saya keja, cik abe cuti.. cik abe cuti saya keja. acaner kan.. ye la, kalau Allah izinkan kalau tak sama shift pon boleh lekat.. ini Allah tak izinkan lagi, so, kena la berusaha lagi.. yer dok!!!

Ok. berbalik pada pengiraan waktu subuakan blogger JAA KECHIK berkongsi dengan saya dalam komen entri INI.. 



 nak kiranya macam contoh di bawah;

step 1
* tandakan tarikh hari pertama period anda bulan lepas.
* contoh : 04/02/2013

step 2
* tandakan tarikh pertama period bulan ini pula.
* contoh : 05/03/2013

step 3 
* step ini untuk tahu jumlah kitaran haid anda.
* kira jumlah hari dari 04/02/2013 hingga ke 05/03/2013


* contoh : 04-28/02/2013 = 24 hari dan 01-05/03/2013 = 5 hari

* 24 + 5 = 29 hari = jumlah kitaran haid anda



step 4
* cara menentukan waktu subur anda pula ialah :
kitaran haid - 14 hari (wajib/ mesti ditolak 14)
* 29 - 14 = 15
* hari subur ialah pada hari ke-15 anda haid pada bulan ini
* iaitu pada 19/03/2013

Kemdian boleh la 'bersama' 3 hari sebelum & 3 hari selepas subur.. 

Ini contoh yang saya sendiri buat kiraan untuk kitaran mr p saya :)


semoga ianya membantu.. kalau boleh cuba buat tetiap bulan.. yang penting uols kena la catit/ tanda tarikh mr p setiap bulan supaya memudahkan uols untuk buat kiraan :)


usaha tangga kejayaan beb!!!

kalau nak lebih details, uols klik je link INI 

ppsstt: pernah tengok atau cuba produk
 BIDADARI & HERBAL RIMBAL??
 kalau tak pernah tengok/ guna.. in shaa Allah, ada masa.. nanti2 saya sharing :)



Previous
Next Post »
29 Komentar untuk "Cara Kira Waktu Subur"

salam..jemput join GA ni>>>
Super Extravaganza Giveaway!
Dah join? Jom check status referral anda kat SINI

Hadiah:
Cash 150 2015 calendar with your picture& phrase
bookmark with your picture&phrase S
tep-step penyertaan yang mudah & 51 orang pemenang dicari! :)

Salam QR..
tenkiu sharing..
kalo ikut cma dulu, period 7 hari, 2 hari lepas tu, waktu yg sesuai utk bersama..
dan yg penting, lps bersama jgn terus bangun,relaks 20-30 minit, kendian baru bgn utk bersihkan ape yg patut..

chaiyok2 cik su! insyaallah :)

assalamualaikum
sory minggu nie anum bz sangat x sempat nak blogwalking lama2

Insyaallah, usaha tangga kejayaan.caiyokk :p

Saya pon tgh usahakan utk 2nd baby.. Dah setahun lebih cuba.. Tak de rezeki lg..

Yer ciksu...kak ina ada share juga..lapik bantal..then tdo ngiring kiri o kanan dlm 30mnit camtu..
Sy tag ciksu..jom memeriahkan
http://nazirahnyerr.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html?m=1

semoga berjaya QR..acik dulu pernah juga pi pkar dan diajar juga kira waktu ni..siap doktor ajar cara untuk dapat anak perempuan dan lelaki..
tapi masa tu..acik tak pentingkan kan jantina anak..yang penting acik diberi peluang untuk ada anak sendiri.
lagi satu ikut suhu badan..dulu kan ada jual jangkasuhu tu..
Alhamdulillah dengan izin allah..dapat juga acik anak pertama seleps 5 tahun kawen dan dah ada 3 hero..dah besar2 pun
acik harap QR pun sama nanti..

yg penting usaha dan kerajinan la QR..ikut la cara tu,moga nt akak dpt good news lak dr QR..segala yg berlaku ni ada hikmah disebaliknya,bersangka baik dgn Allah..teruskan berkasih sayang...:)

ada orang kata kalau ada lendir-lendir putih yang sticky tu maksudnya tengah subur huhu

very gd sharing ni sampin berdoa kita kena usaha jugakan !

owwhh.. sy ni ada masalah mr p dah jumpa Dr. kta normal soh guna pil yasmin tapi bila brnti makan jadi balik last2 mcm malas nk pkir.. T__T

Boleh buat rujukan ni..nak kira waktu subur kite gak..:)

Thanks sharing CikSu..
Moga boleh membantu..

chayok2 cik sue...MV ni takkira tarikh subur tapi cara ni mmg berkesan

in sha allah ada rezki kak. usaha tangga kejayaan. :)

inshaAllah.. moga dipermudahkan ye ciksue..:)

sy pon baru 2,3 thn kebelakangn ni thu mcm mn nk kira waktu subur..hihi

waahh.. bgusnya ciksu share ni.. lg 1 cara yang mudahkan ciksu, klau pkai fon ada android, cuba install apps yang ada. insyaallah mna thu ia membantu. sy guna apps 'my calendar'.. try ikut tarikh tu. alhamdulillah ianya memberi rezeki..

good info!sejujurnya sy mmg tak pernah kira waktu subur n tak tau pun cmna cara

Ciksu... yg terbaru ni akak guna software MY Days.. boleh download drp playstore.. software ni ada pengiraan waktu subur.. kalau jenis period tetap mmg membantu

Kalau myra pnya kiraan jumlah hari tu bahagi 2, kiranya setengah dari kitaran period kita tu lah waktu subur.

Pernah try banyak kali tapi tula belum rezeki kan :D

Bagus entry nih...yg mana tak tau pun boleh blaja

bagus bagussss. trial never die & end. :)

thanx untuk perkongsian ni :)

Alhamdulillah... Klu ssh sgt guna je apps kt smartphone

dah tahu jgk tak hingga baca kat blog mana hihihihihi ...

yg pening jgn stress dan selalu doa...

waduh.. pening gak nak kira waktu subur ye.. selama ni x penah catit pun.. hmmm period pun x teratur agk ssh nak kira.. apapun setuju dgn komen jaa..semuanya rezeki.. Allah lihat kita berusaha , pasti Allah turunkan rezeki tu.. aamiin..

uikk tak perasan pulak ciksu ada beri backlinks pada jaa. hari ni baru perasan bila ada trafik masuk melalui url ni (refferels). tq ciksu. harap2 pengiraan ni membantu sesapa yg nak kira tarikh subur. hee!!

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF