Dobi Layan Diri

Nampak gayanya masih tak da tanda2 yang air akan ada.. makanya kena la mendobi baju jugak hari ni.. 
udoh seminggu menanti... baju pon dah membukit.. takkan nak tunggu sampai baju habis pakai satu lemari kot.. hahahaha >;<

Apa lagi pepagi lepas subuh sapi kita mengorak langkah ke kedai makan le jawabnya.. 
moh le kita sarapan dulu.. 
saya pekena roti canai & nasi lemak.. hambik ngko dua2 menu berat.. kikiki
cik abe pekena roti telur & kopi tarik.. 
ini sarapan terus ke tengah hari le jawabnya.. hahaha..

Memandangkan hari ni HARI PEKERJA jadi jalan pon lenggang aje.. lega :)
 lepas sarapan kami ke Brickfield.. kita mendobi di sana.. jauh benor pergi mwndobinya pong.. hahahaa..

Kenapa ke Brickfield???? sebab kat sini ada kedai DOBI LAYAN DIRI..

Inilah kedai DOBI LAYAN DIRI.. terletak di belakang Bangunan MYIC, sebaris dengan kedai 7 Eleven :)

masih awal & orang pon tak ada lagi. kami pelanggan pertama. hihihi

MESIN BASUH

Pastikan bawa sendiri sabun pencuci & softner.. kata Dobi Layan Diri kan.. muahahaha..  bayaran untuk basuh baju ialah 
 7 kg RM4
9 kg RM5
12 kg RM6
15 kg RM7

mesin basuh untuk 12 kg & 15 kg

mesin basuh untuk 7 kg

Lepas dah tentukan mesin berapa kg yang uols nak guna, boleh lah tukar duit syiling kat mesin khas ni.. 


Lepas dah tukar syiling, masukkan baju uols ke dalam mesin basuh tu, kemdian letak serbuk pencuci, softner.. kemdian masukkan duit syiling tadi.. kalau tak tahu tak pa.. ada 
pekerja kat situ.. boleh rujuk dengan dia hokay :)


PENGERING

Lepas siap basuh kalau nak keringkan baju bajan terus pon boleh.. 
ada dua pilihan sama ada nak guna pengering yang 9kg atau 15kg..


Harga untuk setiap pakaian yang dikeringkan.. pon boleh pilih..
harga ikut masa berapa lama kita nak keringkan.. 


RM5 -20minit
RM6 -24minit
RM7 -28minit

Setakat nak cuci baju tak payah la kot keringkan.. 
kalau nak keringkan comforter, toto atau karpet ok la.. baru berbaloi..
apa pon terpulang.. hak individu ^___°

Kalau tak bawa pencuci boleh je guna hak milik kedai ni.. tapi dikenakan bayaran le.. 


Selesai sudah bab mendobi.. cepat pon cepat.. balik terus jemur aje :)

Bagi saya berbaloi la kalau nak guna perkhidmatan Dobi Layan Diri ni sekali sekala.. harga pon berpatutan.. kalau kecemasan macam ni boleh la layan Dobi Layan Diri ni.. sesaje nak guna tak kot..
bukan setakat boleh cuci baju bajan aje... kalau nak cuci toto ke, comforter ke, carpet ke.. pon boleh jugak.. lagi murah berbanding cuci kat kedai dobi biasa kot. rasanya la?

Previous
Next Post »
31 Komentar untuk "Dobi Layan Diri"

mujur kat situ ada air dan ciksue taw tempat nak mendobi..selamat..hehehe..

belum berkesempatan nak guna dobi nie...best jugak kan..

mencabarnya la ye hidup tanpa air..ape pon tak bleh..nasib baik ada dobi layan diri ni kan..klu idak mau buang je baju yg membukit tu hahhaha ;p

akak rasa pon murah..senang kan sue :)

berbaloi jgkkan .. rasa mcm ptt cuba jgklah nak dobi toto hihihihi ...

cian cik sue.. tp catuan skrg dah takde berperingkat dia salurkan air semula.. sy doakan moga kembali pulih dgn cepat air kat rumah cik sue.. mmg strees rasanya kan.. kalau takda air ni.

wah... seronk juga kn sesekali mendobi... tak prnh guna lagi...

Bila dah byk baju kotor, risau kan. bila dah cuci semua baru lapang fikiran...mintak2 bekalan air kembali seperti biasa dlm masa terdekat ni....ujian jugak ni.
take care, mkn kat luar pun hati2 tau...risau kebersihan makanan & minuman tu...harap semua ok

Bagus juga DOBi layn diri sis.. kalau saat takde air, baik kesini jer.. harga pun kira berpatutan...

Tak der air lagi ker sue. Siannya. Tak pernah lagi guna service ni.

akak xpenah guna lg benda alah ni..maybe suatu ari nt nak guna dah pandai ler coz QR dah share info kat cni...hehe

bestnya. kat brickfiled belah mana ye. nak gugel la jap lagi. tengah mencari kedai dobi gini yg dekat dgn rumah. kalo brickfield senang la skit. dekat.

air takde memang perlu ada dobi layan diri ni kan..

Owh! Masih takde air ke...katanya mulai 1 mei catuan dah pulih!?...berperingkat2 kot ye...susah jugak tu kan??..

salam QR..
huhu..masih catu lag ke..? kat area umah cma dah bebas catuan..

cma kalo ke doni time nk membasuh tilam/toto hasil kencingan si faiz tu jer.. hihih.. p

setel mendobi lega kan.. mcm dobi kat asrama je.. tp murah sikit sekali basuh rM2.. hehehe..

dah makin banyak dobi layan diri ni.. memang bagus bila time takde air.. bila musim hujan pulak boleh la guna khidmat mesin pengering tu.. hehe

wahhhh
senang kan
dr pening dok tgk baju belambak tu baek lah g basuh layan diri mcm ni..
ai kan Cik Su kalo baju x basuh dok nmpk..x senang duduk,rs mcm ada hutang plak.hahahaha

Kalau gitu tak dea air setahun pun tak pekan QR hehe....
Kat area sini tak sure kat mana...kalau terdesak mau jugak cuba tu

tingat pulak zaman kampus dulu dobi layan diri ni, tapi saya jarang pun pakai, kata poket ketat walaupun murah hehehe.

betul kalau kat malaysia tak payah kot pakai pengering, unless benda tebal2 tu kan boleh la.

Yang tak bestnya... Layan diri.... Aduyai...

Akak tak pernah try walaupu kawasan BSP ni ada banyak dobi macam ni. Mumgkin lepas ni nak cuba juga masa nak basuh cadar yg tebal2 tu.. jimat masa kalau dpt keringkan terus.

kadang akak tergedik2 gak nak cuba mendobi nie tapi bila fikir kan susah payah nak angkut kain masuk keta dgn bla bla bla lagi terus masuk kain dalam mesin je hihihihi

Bestnyaa... senang ada layan diri ni

sekali sekala best juga ke dobi layan diri... kalau ada service melipat pun lagi best... hahahah (dasar pemalas nak lipat baju... hahha)

Walaupun tak ada catuan air lagi, macam teringin benar nak guna dobi layan diri ni. Tapi takut membazir pulakkan. Yalah, kat rumah ada mesin basuh tetiba takda ribut,petir nak pergi mendobi kat kedai pulak :)

P.S. CikSu nanti tinggalkan alamat kat email saya dalam entri geng meroyan tu ya!

kebetulan, baru je minggu lepas Ros pi dobi layan diri. Dobi tu nama Mr Bean. hihi.. first time masuk situ, tercengang jugak. tak tau nak buat macam mana. hahaha. ambik masa kejap dok baca arahan dia. hihi

x penah lagi guna.. dulu penah hantar kat org jer tolong basuhkan..kihkih..

masa sy balik KL ritu ada jumap kiosk ni..mudahla kalo ada hehehe tp dkt penang xde lagi

wah..best..kalau tengok harga,memang lagi murah..sesuai nak cuci langsir nih..

Betul tu, lebih murah dobi layan diri...

Bila air xde dobi ajela tpt yg boleh nk bsuh bju..lgpun dobi lyn diri murahkan

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF