Laksa Sarawak


Pestime makan laksa sarawak..


perencah segera laksa sarawak hj manan

 Itu pon nasib le dapat perencah segera. pemberian kawe cik abe. orang yang sama bagi buah zuriat pada kami yakni puan lily. pn lily ni orang serawak. hihihi. tima kasih puan lily ^_~


siap dengan resepi & cara menyediakannya. 

Saya didihkan air + pati ayam. kemdian masukkan isi ayam. bila isi ayam dah empuk, keluarkan, sejat, racik..
pastu baru letak perencah laksa & santan.. didihkan.. 

Saya tak letak udang + telur dadar. udang cik abe alergic, telur dadar saya kureng sikit.
santan saya guna santan sawit 100 ml..
sambal belacan pon tak buat sebab dah terasa pedasnya. lagipon tak berapa ghajin nak menumbuk bagai. hahaha. itu yang sebetulnya :D

Merasa la juga pekena laksa sarawak. agak kepelikkan sikit. katanya laksa tapi guna BIHUN. mmm, mungkin lain dari yang lain. sama macam laksa johor juga la kan. kalau laksa johor dorang pakai SPAGHETTI. itu lah daya tarikan makanan negeri masing2. terima seadanya, jangan nak complen2 hoccay (",)

Bagi saya perencah segera laksa sarawak hj manan ni SEDAPPPP. cukup rasa. walaupon tak dapat nak rasa keasliannya yang sebenar.
laksa sarawak memang tak da guna ikan ke sebagai intipati kuahnya??? 

ppssstt: apa pon Laksa Kuah Lemak tetap menjadi pojaaan hatiku. hihihihi. dah lama tak makan, masih berpantang. hukhukhuk.


Previous
Next Post »
22 Komentar untuk "Laksa Sarawak"

Rasa nye lagu mana? Ada rasa laksa lemak kelantan tak?

haaa lain2 la kan spesis laksa ni, i pun tak pernah try laksa sarawak, so tak berapa boleh imagine canner ghase dier, mmg takder ikan eh? kalau mee kolok tu i tau la mmg sedap. ohh laksa lemak memang sedap, i baru jer mimpi2 nya sari dua ni.

lain negeri, lain cara dan rasanya.. syukur dapat merasa kan..:)

hai sis..ingat kathy lagi ker?cantik wajah blog ni..

uihh..laksa lemak mmg terbaik. Simple tapi rasa dia memang gedebas.

sy suka jugak laksa sarawak ni mmg macam pelik sebab bersantankan.. tp unik mkn dgn bihun...

lum pernah try lg. alahai.terliur lak. mana nak cari..

Salam QR..
uu..nampak sedap..cma tak pernah lagi makan laksa sarawak..laksa penang or kedah selalu dah..
manis ke rasa dia?

sedapnyer laksa serawak di serawak he3... nak buat mmg idak la, x minat sbb x pasti sedap ke idak ;)

mcm pnh beli je laksa ni. kirim kat org mase tu. hehehe. tapi tak jugak try masak lg. :P

Dah lama tak makan Laksa Sarawak ni, als masa tahun 2008 1st time makan, sedap rupanya..hehee

Rasa apa eh...xprnah rase pun laksa srwk
...

Ros dah rasa dua kali laksa sarawak.. hihi.. sedap ciksu.. ada udang pulak.. lagilah suka..

sedapnya..sllu juga makan sbb isteri kawan org Sarawak..

Aha... itu dia walau resepi jauh tapi dpt dinikmati di semenanjung..

Dah penah makan laksa sarawak..xtau la nape tekak ni xleh terima..maybe sebab masa tu tengah alah pregnant kot..terus muntah..tapi laksa utara tetap dihati..hehe

Pernah gak merasa... Pengasuh pndai masak laksa sarawak...

Tak pernah try lagi laksa sarawak.

smlm bru merasa laksa tengganu ;p sedap gak..macam2 jenis laksa ada ek syurga makanan betul m'sia ni


..joyah vs bedah tu pendek je episode nya huhuhu...klu panjangkan lgi mau best kan...

pernah rasa.. boleh thn gak sdp..tp x berapa sukalah..huhu..

HEHE, timm duduk srawk pun jrng2 mkn lksa srawak..klau tringin sgt jer bru mkn..

pegi sana ritu xsempat nk rasa sebab kalut2 huuu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF