Homemade PopCorn

Terima kasih buat MamaZN yang berkongsi entri homemade popcorn dalam entry yang lepas. saya yang terbaca entri homemade popcorn tu terus tertarik nak mencubanya. ater peminat popcorn katanya. zaman dok JayBee dulu sokmo belanja anak jiran sebelah rumah dengan popcorn pasar malam. alahai, nape la masa tu ciksu tak jumpa cara buat popcorn ni kan. kalau tak hari2 ciksu belanja hazim & adam. sekarang dah jauh ke Labuan sana nun haaa. rindunya dengan dorang ^_~

Senang aja ghopenya nak membuat homemade popcorn ni. jom lepas ni kita pakat2 buat sendiri aje di rumah. makan sepuas-puasnya sampai naik jemu. jemu ke !! tak kot. bagi saya popcorn boleh dimakan bila2 masa sahaja. bawa bekal dalam keta nak gi shopping pon boleh :’)

homemade popcorn


kemahen cik abe ittew minta buatkan nak bawa bekal ke office. kebetulan geng2 TM pula ada, seronok le deme menjamahnya. alhamdulillah. siap tanya lagi camno nak buatnya. jadi le chef kejap cik abe ittew tu =_= 

Bahan & Cara buat homemade popcorn

Biji Jagung.. saya beli di Aeon Big.. 300 gram dalam RM2.++ je. patlimanam kali boleh dok ulang buat.. kalau saya tak buat, cik abe yang buat.. kami laki binik memang suka makan popcorn.. selalu dok beli di pasar malam je.. lepas ni buat sendiri sajok (",)


Hanya gunakan bekas berpenutup.. tak kisah la kalau ada periuk guna periuk, kalau ada pemanggang ajaib lagi bagus.. 

masukkan 4 sudu besar minyak dalam pemanggang ajaib.. tutup biar sampai panas..
nak tahu dah panas ke tidak cer try masukkan sebiji biji jagung.. bila dah kembang maksudnya dah panas lettew.. 

masukkan 1/4 cawan biji jagung dalam pemanggang ajaib.. tutup.. biarkan meletup2.. buka bila dah tak ada bunyi pop2 lagi..
tutup api, buka penutup & sejukkan.. 


kali pertama buat memang teruja oke.. nak2 bila dengar bunyi meletup letup masa pemanggang ajaib di tutup.. hahaha.. jakun le seminitdua gituu ^_*

Untuk karamel popcorn:

kemdian dalam kuali masukkan 1 sudu besar mentega + 3 sudu besar gula.. kacau sampai gula nampak keperangan.. tutup api, masukkan popcorn tadi.. gaul sebati.. kena gaul cepat2 nanti karamel mengeras.. siap sudah :)


Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Homemade PopCorn"

thankssss for sharing..irra pon nak buat jugak laaa...beli jagung tongkol jadi x?

rajinnya ciksue....boleh try ni...yela kan..asek beli kat pasar je..modal nak buat ni pun sikit..tp hasilnya memuaskan kan..thanx ciksue :)

kami pun suka buat pop corn.. bulan2 puasa ni untuk kudap kudapan anak2.. hihi

wahhh..rajin sungguh ciksu ni ye..

disini akak ambil kesempatan ucapkan selamat menyambut ramadhan dan akak nak mohon maaf andai ada terkasar bahasa sepanjang akak komen kat blog ciksu ni ye

x try buat lagi..tingin nk buat nk dgr bunyi meletup tu..

yeayyyy! senang kan? seronol sgt bila jadi buat hehe

Ciksu ada fb x. Nanti add akk puan cik ana. Anak akk msk hsptl sejak hr selasa. Dmm dah 5 hari. Temperature 39 dan sakit kepala yg nelampau. Skrg dh x skt kepala dah. Dmm pun dah kurang. Akk dh seminggu x keje

ni sudah baguihkan.. senang bangat.. .tapi tetap nak pop corn panggung wayang...

salam singgah. dulu kan tengok mesin popcorn ni mesti rasa excited. hahaha. kebudak2an sungguh la :D

Wah...senang yer.bolehlah try ntt

salam QR..
hehe..pertama kali cma tgk cara buat popcorn sendiri mase tgk citer masak2 kat tv..
teruja okeh!! senangnyer... niat dihati nk buat..sampai ke la x buat2..hehe..tungguuuuu

Wah.. Senang aje ropernya .. Blh la try buat..

Seronok baca ni.. nati nazif pandai makan akak nak try buat jugalah popcorn. Setakat ni dia tak reti, sian tgk macam nak tercekik jadinya, jadi akak elakkan beli popcorn

Wah senang je rupanya... hahahahah AF saya mmg suka mkn popcorn... selalu beli je... pas ni boleh la buat sendiri thanks QR

mudahnyaa..hnya prlu bkas brpenutup tu..igtkan kena ada priuk trsendiri..:p

pergh mudah giler..lepas ni jimat ler buat dekat rumah..tapi bunyi meletup2 tu mcm menakutkan je..hehe

senangnya.... lgi senang klu pemanggang ajaib tu ;p

Alahai, senangnya Ciksu... Napalah tak habaq awal-awal? Macamlah esok nak terus buat :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF