Lamb Chop + Sos Black Pepper + Salad Kentang

Fuyoo... lambatnya up entry hari ni kan. Dah tengah malam buta baru terkedek2 nak menulis !!! Bukannya apa pon, saya sibuk nyiapkan duatiga hidangan bagi memenuhi selera anak tekak. Buatnya beria, makannya idok le banyak mana. Suka2 habiskan masa di dapur. Haaa, giteww :)
 Itu yang asyik "bercinta" aje nak up entri.

Sebelum tu nak habaq siap2 ni, menu ala2 western yang dibuat ni kalau tak silap menu bulan Mac kot, selepas cik abe balik dari outsteseng hari tu. Kemahen lama kan, dok terperap kat draft haaaa. Apa pon tak boleh =_=

Sedia maklum le, blog saya ni memang banyak kisah trowbacknya. Hahahaha. Layan kan aje la cik su uols ni ye. Kalau uols tak melayan, sapa lagi kan. 


Cik abe yang beria nak buat Lamb Chop disebabkan tak puas menikmati BBQ sebelum tamat outsteseng hari tu. Kiranya balik nak merepeat dengan cik bininya la kan (",)



ini Lamb Chop ana yang punya..
ada salad & kentang goreng.. sos kena panas2 baru best makan.. lada hitam saya yang tak berapa nak lumat tak lumat.. tak da daya nak numbuk lebey2...



ini Lamb Chop cik abe yang punya.. penuh sayur hijau.. maklum le baru turun dari kemren highland katanya.. itu yang meriah dengan sayurmayur.. 



siap dicuci dengan lemon & toskan sekejap



kemdian perap la berapa lama yang uols nak.. kalau semalaman lagi best.. bermalam2 pon lagi bagus.. hihi

Sumber dari blog Kak Nor Secubit Garam


Bahan perapan:

Lamb chop 
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/ madu
2 sudu besar minyak zaitun

Caranya:

Gaul kesemua bahan kecuali lamb chop.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam.
Panaskan pemanggang ajaib dengan api sederhana.
Letakkan daging & panggang sehingga masak.
 (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).

Salad Kentang



kentang basuh bersih kemdian rebus sekali kulit2 dengan air + garam.. agak dah empuk angkat & kopek kulitnya.. saya guna kentang comey beli kat cameron hihgland hari tu.. kecik molek je.. sekali masuk mulut pon boleh habis..

lobak merah kopek kulit, rendam kejap dalam air panas.. tak nak lembik sangat.. ikut taste memasing la kan

tomato ceri belah dua

satukan kesemua kentang, lobak merah & tomato ceri  dalam satu bekas.. kemdian masukkan mayonis secukupnya, perah lemon sikit, gula & garam sesedap rasa.. siap.. simple kan..

Sos Blackpepper

Bahan2nya:

1 biji bawang besar -dadu
4-5 sb lada hitam - kisar/ tumbuk
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb kicap pekat
2 sb susu fresh
2 1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knorr
1 sk tepung jagung bancuh dengan air 
garam & gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Caranya:

1. Tumis bawang besar sampai layu.
2. Masukkan kiub Knorr.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, lada hitam, susu segar & kicap pekat serta tepung jagung.
4. Kacau sebati & masak ikut kepekatan yang uols nak.
5. Perasakan dengan garam & gula sesedap rasa.

pppssstt: Makan macam ni la yang menyebabkan berat badan saya pada 
bulan 3/2014 naik mendadak.. naik 3kg dalam masa sebulan.. aiyok tak tahu!!!! 

Previous
Next Post »
26 Komentar untuk "Lamb Chop + Sos Black Pepper + Salad Kentang"

sedapnya cik su, bak sini sekeping

hubby mel suka western2 ni tapi kat sini, susah na nak cari daging halal..beli lembu/kambing new zealand saja yang yakin sikit halalnya..jamu mata tengok blog orang saja..uhuu

susu segar bila nak letak tu? sekali dgn sos semua tu ke? nmpk menarik sangat! banyak bleh jimat dr mkn kt luar. antara malas dgn x je hehe

SIMPLE JER CARA PERAPAN TU.. TP MENGIURKAN SUNGGUH ... SY SALU BELI YG DAH SIAP KAT GIANT SEBAB TKT PERAP X SEDAP .. KIKIKIKI...

cam berkeping2 je lamb chop tu..kalo saya skeping je dah kenyang..
nampak sedap..
thanks share resepi

subhanallah!!rhajin sunggh cik su ni..bertuah la sesaper yg jd jiran beliau..kenyang sokmo!!hiii...

Akk dan hubby mmg suka bbq ni. Sllnya akk beli yg dah siap perap je kat giant. Lagi sedap buat sendiri dri makan yg kat kedai tu kan.

sedapnye...tp sy xmkn lamb chop..

Memang sedap sah-sah org sebelah CikSu tu mesti makan banyak kan. Diet makan ini ok kata pada dia:)

wahh..meleleh air liur mak buyung ni tengok..bak sekepinggg..

Amboi..meleleh airliur ni haaaa...hehehehehe.Sy tak suka sgt lamb...selalu gantikan buat beef steak.Tapi husband selalu request lamb chop

wah..rajin buat lamb chop sndiri..akak tak berapa terer wat sos blackpepper..kena try banyak2 kali gamaknya br nk jadi btol..hihihi..

nway, pasal bff akak tu yg akak tau die baru jek buat pemeriksaan ngan dokter..bln dpn baru nk dpt result so now die tgh susah hati sbb takut ada apa2 yg tak normal..huhu..selain tuh die baru mengurut kat dua tpt..komen tukang urut, rahim die mcm senget sket..>_<

sedapnya ciksue
dulu akak tak suke betui makan kambing tapi sejak makan nasi mandi jadi best pulak daging kambing ni :)

one of my fav masa bulan puasa..ni kalau boring makan nasik

ayokk...tak tau..sape buat..haha
geramnya tengok mknn tu..padan la naik melantun2..haha

wah sedapnya ciksu weii...
tp akak tk brp suka lamb chop..hehh dh brp kali try oder,tp x leh nk makan..mkn dua tiga suap dh bg cik abe.. blom penah buat tk pnndai..

okey simpan resepi sesiap nt boleh cuba buat hikhikhik

salam QR..
wuwuwuw...sedap tgknyer..tp cma jenis tak mkn daging.. ayam jer telannye..
tapi en abe sukela lamb2 ni..

Terliur pulak Ciksu walaupun tak makan lamb. Selalu buat ayam dengan daging lembu je. Kalau macam ni memanglah naik berkilo, Ciksu :)

nampak sedap.. tapi Ros tak makan ni ciksu...

cik sue masak sap2 soi je siap ye...lada hitam tak lumat la best! bila mkn bleh terasa biji2 lada hitam tu ;p

* cepat nya wat biskut raya kang sblm raya dah habis ngap plak ;p

nyum!! nyum!! berselera aih tengok..:p

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF