Tudung kanak-kanak


Acar Ikan Tenggiri yang sedappp..

Menu berbuka puasa 10 Ramadan saya hanya masak Acar Ikan Tenggiri + Sayur Campur + Keropok Ikan. air beli air kotak aje. sonang khoje den !!

Dah lama benar saya teringin nak makan Acar Ikan Tenggiri ni tapi tu la terpaksa tangguh.. tangguh & tangguh.. kalau buat acar kan kena letak cuka.. so, macam berani tak berani je nak makannya.. disebabkan teringin sangat-sangat maka buat la juga semalam.. ala, bukannya saya nak hirup kuah dia pon kan.. sekadar nak jamah & ambik bau saje =_=

RESEPI ACAR IKAN TENGGIRI


Acar Ikan Tenggiri peberet cik abe.. alhamdulillah habis dikerjakannya.. bawang rose saya tak letak banyak.. cukup sekadar sesuai dengan beberapa keping ikan tenggiri yang ada.. 
yang penting lebihkan cili padi. nanti sambil makan nasi, sambil gigit cili padi tu. ratah ikan.. YA ALLAH !!! sedappp sangat oke. mau meleleh.. kena cuba buat baru tahu..

Bahannya:
ikan tenggiri 
bawang rose 
cili padi 
biji sawi 
halia secukupnya dihiris
cuka + kunyit
garam + gula

Bahan Tumis:
bunga lawang
kulit kayu manis
bawang ros + halia - ditumbuk

Caranya:
bawang rose + halia + cili hijau + biji sawi -rendam dalam cuka & kunyit sebelum dimasak. berapa lama terpulang. lagi lama lagi oke sebab cuka meresap masuk dalam bebawang tu semua.. sebelum masak, tapis & toskan.. air rendaman cuka tadi jangan dibuang.. 

goreng ikan tenggiri, ketepikan..

tumis bahan tumis.. sampai garing..

kendian masukkan bahan-bahan yang direndam dalam cuka tadi.. pastu masukkan air rendaman cuka tadi.. 

perasakan dengan garam & gula sesedap rasa.. 

siap.. 

Acar Ikan Tenggiri


Ya Allah.... kemahen malasnya le nak update blog sebab air tak da. 
nasib le petang tadi lebey kurang jam 2:45 petang air keluar. sempat la tadah kendian cuci pa pe yang patut. settle menyental segala bagai, dah mula berkelintang kelintung di dapur..
masak awal-awal sementara air dok tengah ada kan... dah siap semua boleh dok goyang kaki... dekat nak berbuka cuma hangatkan kuah aje ^_*




25 Comments

  1. Oo..samalh kita, mmg perut tak tahan kalau makan cuka. Tapi sekali sekala masa teringin tu belasah juga..

    Oo nampak menarik tu. Buat acar dgn ikan tenggiri ya..

    ReplyDelete
  2. Thanks for the recipe sharing. Nampak menyelerakan dan yummy! ^_^

    ReplyDelete
  3. X pnh pula dgr orgbuat acar eh... First time nih..

    ReplyDelete
  4. kenapa nyer? update blog pakai air ker cik sue? muehehehe. eh saya tak pernah tau pun ada acar ikan tenggiri.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya QR... Tapi saya xberani mkn cuka...

    ReplyDelete
  6. ooo..tak pernah try ikan tenggiri masak mcm ni..best eh..^_^

    ReplyDelete
  7. tak pernah pula Ros makan acar ikan tenggiri..

    ReplyDelete
  8. cian xde air.msti penat dh la bln posa

    ReplyDelete
  9. resepi ni sekali sekala kena memg sedap..mkn dgn nasi panas2 pulak..

    ReplyDelete
  10. salam cik su..
    cma pernah mkn sekali acar ikan ni..tp versiikan tongkol.. sdp jgk..
    ngeh2..tetiba rasa nk maak pulak ikan ni..

    ReplyDelete
  11. Sedap kan masak acar... Akak suka gigit cili api kalau mkn masak acar

    ReplyDelete
  12. sedapnya.. ikan tenggiri klo msk apa2 pon mg sedap.. lya suka ratah tang kepala dia,..lemak2 je rasa..

    ReplyDelete
  13. tak pernah lagi makan camni..tp gambar tu berjaya buat saya terliur

    ReplyDelete
  14. Aihhh...terliurlah pulak Ciksu. Ikan tenggiri ni memang sedap apatah lagi kalau buat masak lemak cili padi tak pun gulai asam pedas kan.

    ReplyDelete
  15. baru tau ada resepi macam ni.. sedapnyaaa..

    ReplyDelete
  16. Lama tak makan ikan tenggiri ni sis.. ohh boleh buat acar sekali erk? hehe..

    ReplyDelete
  17. 1st time dengar "bawang ros" igt kan mcm mna la rupa bawang ros tu huhuhu rupanya bawang merah kecik2 tu ek ;p

    ReplyDelete
  18. amboihhh kecur air liur ni ciksue..masam2 manis je rasa..sedappp..

    ReplyDelete
  19. Tak pernah masak ikan masak ni....Rajinnya cik su....bukan main lagi bawang ros tu .....makan ke tidak bawangnya......

    ReplyDelete
  20. Lauk ni x penah masak. pandai ciksu masak lauk yg cik abe suka....good job...well done

    ReplyDelete
  21. sebutir sebutir bawangnya..

    ReplyDelete
  22. Eh acar saya xsama mcm ni. Yg ni saya panggil tumis asam je tp cara masak kita berbeza lah. Biasa lah byk negeri byk jugak panggilannya hihi

    ReplyDelete
  23. Macam sedap jer ni. Nak try lah nnt.

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin