Tudung kanak-kanak


Bubur Sum Sum..


Menu berbuka puasa pada 11 Ramadan..

Alhamdulillah.. air dah ada sejak petang semalam.. baru le syiokkk nak memasak..
so, semalam saya buat Mee Udang Power + Bubur Sum sum.. 

Kebetulan hari tu bw ke blog kak fazian, tertengok pulak Bubur sum Sum yang beliau buat.. aduh.. macam teringin la pulak.. 

sekali tengok semua bahan dah ada.. buat juga lah.. lagipon air dah ada kan, tak da la nak berkira sangat nak menggunakan peralatan memasak (",)

RESEPI BUBUR SUM SUM
Sumber: Fazianbatrisyia

Bahannya:

 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
300 ml santan Pekat
500 ml air
1 cawan susu cair
1/2 sudu kecil garam halus
7 helai daun pandan - perah ambil jusnya
Sedikit pewarna hijau

Bahan Sirap Melaka:
 Gula merah + gula putih + air + daun pandan 

Caranya:


Satukan bahan sirap melaka.. masak atas api hingga gula larut.. tapis & sejukkan..

Kendian satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata.. tapiskan adunan dan kacau sentiasa dengan senduk kayu hingga pekat dan kilat.. masak hingga adunan meletup-letup.

 Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan yang dibasahkan dahulu dan sejukkan.

Hidang sejuk bersama sirap gula melaka.

Sedap dimakan sejuk-sejuk.. nyaman je anak tekak ni..

18 Comments

  1. yg sum-sum nya yg mana ciksu? first time ni tau bubur sum sum..

    ReplyDelete
  2. Selalu buat tak pakai tepung jagung.....Sedap ke tak tu cik sue Sum sum campuq tepung jagung?

    ReplyDelete
  3. meriah meja ciksu, suka akak tengok..lagi2 semua pon masak sendiri..tapi baca tang air kejap ada kejap takda tu...runsing aihh klau dipikirkan :o

    ReplyDelete
  4. xpnh mkn pun bubur sum sum ni..boleh try wat nti..

    ReplyDelete
  5. akak suka sgt tau bubur sumsum ni..dah lama tak buat sndiri..ehhh..dah lama tak makan pon..huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Akak teringin makan bubur ni tapi penyakit m ni alahai.. payah la. Kawan kat sekolah pun asyik cerita pasal bubur ni. Dah ada kawan buat sejak puasa ni. Alahai

    ReplyDelete
  7. Ciksu! Saya rasa nak jerit jek tau:) Bubur sumsum ni memang kegemaran saya sejak kecil tapi tak pernahlah buat. Ingatkan susah alahai rupanya senang bangat. Okey, semua bahan dah ada kat rumah. Rasa nak buatlah. Saya kopipes resepi yek. Rindu betul bubur sumsum buatan mak saya tapi takdalah harapan dapat merasa air tangan mak lagi. Mak dah nyanyuk. Zaman belia remaja tak rajin menolong di dapur. Kalau nak apa-apa order je kat kakak-kakak. La ni kalau nak order, mahu kena hempuk kang :)

    Confirmed nak cuba buat sendiri malam nih!

    ReplyDelete
  8. Sedapnya tingin nk cuba buat. Ps dah resepi ciksu hikhikik

    ReplyDelete
  9. Rajin ciksu buat pencuci mulut... Ros pula jarang buat pencuci mulut.. abang Ros tak gemar.. tu yang malas nak buat,.. hihi

    ReplyDelete
  10. rumah sy pun bahan semua dh de...tgl rajin n mls je.nak buat

    ReplyDelete
  11. sum sum tu apa ciksue? mesti ada sejarah disebalik bubur sum sum ni kan..hehehe..

    ReplyDelete
  12. bubur ni, kt kntin tmpt keje de jual.. mmg sedap gak..

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin