Mee Udang Power...

Kenyang berbuka dengan Bubur Sum-sum kita pekena pulak Mee Udang Power.. 

RESEPI MEE UDANG POWER

hahaaaa.... power la sangat kannn.. 


Bahannya:
Udang Laut, telur, 
sawi, lobak merah & bunga kobis,
sos cili, sos tomato, 
gula & garam secukupnya.

Bahan kisar:
bawang besar, buah keras, cili kering

Bahan sampingan:
mee kuning -celur
daun sup & daun bawang -hiris
bawang goreng -saya tak letak 

Caranya:
kopek separuh udang.. 
asingkan kulit & kepala udang -sangai dalam kuali, kendian kisar & tapis ambil airnya.. 
tumis bahan kisar sampai pecah minyak..
masukkan sos cili, sos tomato..
masukkan air udang, biar mendidih..
masukkan bunga kobis, lobak me merah, isi udang & udang.. 
pecahkan telur.. 
perasakan dengan gula & garam..
tutup api.. siap.

Makan Mee Udang ni syiokkk... layan je.. nak-nak time mengopek udang tu..
saya kopek separuh & separuh tak kopek... 
sebab saya suka udang yang tak dikopek kulitnya.. baru terasa keasyikkan bila menyedut udang-udang tu nanti...
sebaliknya my cik abe pulak tak suka nak ngopek.. itu yang disuruhnya saya kopek sesiap kulit udang... 
sekali bila tengok saya dok layan mengopek udang, sibuk nak juga !!! apa pon tak boleh ^_°

ppppsstt: dekat-dekat waktu berbuka hangatkan kuah, bila mendidih masukkan sawi..


Previous
Next Post »
26 Komentar untuk "Mee Udang Power... "

tengok udang tu pun dah nmpk sedap ciksuuuu..

Wow menggodanya cik su.....udang besaq pulak tu....
Mee udang mana ni? KL mari yeh....

Lama x buat mee udang....nampak sedap sgt...

Nyam..nyam.. nampak sedap la.. :)

jelesnya ngan kerajinan cik su..

Udang laut tu memang terbaikkah buat mee udang.
Kalau kat sg dua, sepinggan mau rm14,..
Senang sgt resepinya, pernah cuba tak menjadi..
Depa bagi resepi letak kentang/keledek..mungkin itu sebabnya..
Tq Qr

rajinla ciksu ni...mee udang ni kalo tingin sgt sy selalu beli je, jarang wat seniri..

sodapnyer cik sue..kfieda berbuka kat umah ni mmg dorang semua nk nasi je..

tu dia udang2 dia seketul2 ha. mel baru jamah cucur udang, nanti hujung2 bulan baru makan lagi. catu makan udang. takut goutttt..uuuuhuu

Akak pun tak suka kulit udang. Mmg suka kalau dh buang kulitnya awal2.. wah.. sedap nampaknya udang dna mee ciksu buat ni.. guan buah keras juga buat kuah ya.. patutla sedap

nyum2, teliuq sy tngk mee udang ni. hee :)

mee udang memang sedap...lagi2 kalo udang nye besar giler kan

amboi...sedap aih

smlm pon mkn mee udang gak tp hat beli jela...hihihi

sedapnya ciksue..boleh try utk sahur nanti.. :)

sy x leh mkn udang allergic T__T

Aiii... terliur Ciksu ooi! Tak tahan godaan bila tengok udang ni. Kalau ada air, memang macam-macam resepi Ciksu buat yek. Bestnya. Bila nak jemput makan kat rumah ni :)

Yang ini pun sedap. Alahai, kenapalah saya buka entri ni time tengah puasa. Oh! T__T

apa-apa je makanan yang ada udang, memang sedap. hihi

akak... uddang tu T_T

nyummyyyyyyyyynyerrrrrrrrrrrr

mmg power dgn udang tergolek tuh...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF