Tudung kanak-kanak


Air Kelapa Semasa Hamil

stok air kelapa muda

my mil asyik le pesan
"nanti dah masuk 5 bulan ke atas minum la air kelapa muda"..
petua orang kampung.. anak keluar nanti in shaa Allah bersih  + aktif.. 

yang cik abe pon asyik la dok menyuruh saya ni minum air kelapa muda juga..
sanggup pergi cari & riki harga sebiji kelapa muda tu berapa..
nak bagi cik puan isterinya minum jugak2..

air kelapa muda

kalau beli di kedai mamak sebiji RM4 (isinya agak tebal la jugak)
kalau beli di pasar Keramat sebiji RM3.50 (isi nipis + sedap)
Aeon Big pon sama jugak RM3.50 (tak pernah beli)
nak murah kena beli di Pasar Borong Selangor.. sebiji RM2 (lagi sedap)



just minum air kelapa muda yang original.. tanpa dicampur gula & ais atau air.. sebiji tu memang puas la nak habiskan.. kadang2 minum berjemaah.. hihi..

"ayah teman ummi katanya"..

saya bukan tak nak minum air kelapa muda tapi tu la.. pengalaman di JB buatkan saya jadi trauma dengan air kelapa muda ni.. tak tahu le kenapa.. tapi itulah hakikatnya.. last saya minum tahun 2008.. sampai naik serik nak minum lepas tu.

lepas cik abe pujuk, mmmm.. ok la.. 

31 Comments

  1. Asslmkm ciksu.. Serik knapa tu.. Sy dh 8bln lbih ni xminum lg air klpa. Kt sini xtahu nk cri kt mna.. :( sedih sngt..
    Klau kt ipoh 2,3 tmpt jmpa..

    ReplyDelete
  2. apa yg fobia tu cik su?akak bli klapa 3bijik rm10.50 wat jeli kelapa,best!amalkan gak minum air soya n baca la selalu laila hailla anta subha nakainni kuntum minazzolimin..bagus utk permudahkan kelahiran nt.

    ReplyDelete
  3. akak minum la air kelapa banyak2 supaya anak akak nanti comel dan sihat cerdas ...amin amin =)

    ReplyDelete
  4. akak pernah minum di kedai mamak bentong..gelas besor, perghh sedap hilang dahaga..orang kata orang pempuan tak elok minum ek, akak hentam jer :)

    ReplyDelete
  5. ya Allah ciksue syukurnya ayu baru tau berita gembira ni..tahniah dari ayu ya.alhamdulillah Tuhan makbulkan doa ciksu..alhamdulillah syukur happy utk ciksue ;-)

    ReplyDelete
  6. salam, singgah sini dalam blog mimi
    apa dah jadi kat jb sampai tak mahu minum air kelapa
    kalau saya memang tak suka taste air kelapa tu =)

    anyway saya done follow sini
    ada masa moh singgah blog saya pula ye
    Diari Seorang Mama

    ReplyDelete
  7. Kalau ikut keluarga air kakak pulak katanya kalau minum kelapa muda ni nanti kepala baby keluar bersih tak ada sawan yg selalu ada kat ubun-ubun tu...

    ps: CikSu serik minum kenapa? kembung perut ke?

    ReplyDelete
  8. time pregnantkan mek kite yg sorang tuh, boleh kate setiap hari minum xpun seminggu 3-4 kali..mmg kulit anak jd bersih bile kuau..nak2 pulak kite mmg suke air kelapa so lg la xde masalah nak minum..hehehe

    ReplyDelete
  9. serik kenapa? ada member ckp klu minum kelapa muda kulit bb putih bersih ;p

    *cik su smga selamat ye sy doakan smga bejalan lancar moga ibu n bb sihat hendaknya..amin...

    ReplyDelete
  10. iya kak.. jijah pon minum air kelapa last2 trimester anak lahir bersih.. rambut lebat..hehe

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah kak su dh prgnant ka??gembira sy mendengarnya..Alhamdulillah Allah dh mkbulkan doa akk.. take care tau..slmt hari raya :)

    ReplyDelete
  12. Pernah jugak dengar petua ni....nanti baby keluar bersih....bersih dari air lendir dalam perut tu maknenya...kadang tu baby keluar rambutnyer melekit lendiran...macam tu lah lebih kurang bunda di fahamkan...
    Tak taulah pulak sebab bunda tak ada pengalaman...

    ReplyDelete
  13. msa mengndngkan nurul sy pun minum air kelapa.. tiap@ hari.. tp msa dah 7 bln ke atas lah..


    knp sue serik nk minum air kelapa ye?


    ReplyDelete
  14. Setengah tu petua...dah masuk 9 bulan di galakan minum minyak ..pagi dan malam...

    Sebaiknya minyak zaitun...sekarang ni kan dah ada minyak kelapa dara...ambil 1 s/besar pagi dan malam....

    Ini sebagai selusuh jugak kaedah nyer...supaya licin nanti baby senang keluar...

    ReplyDelete
  15. Sedap Ciksu air kelapa muda ni. Tak mengandung pun teringin sama :)

    ReplyDelete
  16. tula petua orang lama..
    saya dulu minum air kelapa kat kg je..huhu

    ReplyDelete
  17. Betul... betul... minum kelapa muda lps kandungan 5-6 bln... mmg bagus untuk baby... wah saya pulak yg excited..

    ReplyDelete
  18. Hmm..sedap nyer la air kelapa muda nie...:)

    ReplyDelete
  19. saya pun suka minum air kelapa.... tak kira la mengandung ke tak sbb mmg kegemaran air kelapa ni. Tapi saya minum selepas dah 5 bulan ke atas. Alhamdulillah, baby saya tak kena jaundis..... Masa dalam bertungku dan berurut bidan tu tanya saya 'masa mengandung selalu ke minum air nyor' saya ckp selalu sbb suka sangat. Makcik tu cakap patutlah baby tak kena kuning. Entah betul ke tak, first time saya dengar

    ReplyDelete
  20. Ros dah lama tak minum air kelapa.. ada yang melarang :(

    ReplyDelete
  21. Ciksu, macam mana hari ni .. tak sabar nak tahu ciksu dah bersalin ke belum ni.. Ros doakan moga semuanya dipermudahkan...

    ReplyDelete
  22. Masa pregnant hari tu, akak pun suka minum air kelapa ni.. bagus utk Ibu & bayi..:)

    ReplyDelete
  23. Betul.....anak sulung CiM keluar putih gebu bersih. Misi pown puji senang mandikan. Sbb masa CiM pregnant, tiap2 ptg minum air kelapa.
    Bila time ank ke2, takde plak keinginan nak minum air kelapa. Tp lebih suka minum madu. Bila baby kluar, macam disalut tepung. Tebal salutannya, misi ambil mass lama nak bersihkan.

    ReplyDelete
  24. Org tua2 mmg kata air kelapa elok masa hujung2 nak bersalin. Tp minum byk2 pun x elok juga sbb setengah org air kelapa buat lemahkan badan..

    ReplyDelete
  25. ms mengandungkn Aqil tetiap hr minum air kelapa.tu rmbut lebat kot...hihihi

    ReplyDelete
  26. nikmat sangt dpt mnm air kelapa. Kalau prgi Area Masjid India mmng beli air klapa yg pure

    ReplyDelete
  27. sedapnya lgi2 dpt isinya yg lembuttttt

    ReplyDelete
  28. air kelapa ni supaya jadi pelicir masa nak beranak...

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin