Alahan Semasa Mengandung..

Alhamdulillah.. segalanya dipermudahkan oleh Allah swt buat saya sepanjang melalui tempoh mengandung ^^. 

Masa saya tahu dah ’ada isi’ masa tu kandungan dah hampir 2 bulan. Sememangnya saya masih lasak & aktif. 
Bayangkan la naik bas, turun bas balik kedah masa bulan 12/2013. Kiri kanan depan belakang gendeng beg. Saya balik sensorang je masa tu. 
Dah la masa bulan 11/2013 sibuk kemahen. Hohoho. Memang tak menyangka. 

Alahan saya datang selepas buat UpT test
Salah satu sebab yang menyebabkan saya terpaksa resign.

Saya alah dengan ubat gigi. Asal nak gosok gigi je mesti nak muntah. Memang tak tahan. Sakit perit je anak tekak. So, kalau nak gosok gigi kena tunggu tengah hari sikit, baru tekak boleh terima.

Selepas buat buku pink saya mula sakit kepala + pening lalat tu.Tak boleh berdiri atau duduk lelama. Khoje nak baring aje. Dia punya pening lalat tu..! aduhai, memang menguji betul la. Siap suruh cik abe belikan limau nipis. Kendian ambil hidu bau kulit limau nipis. Hari2 dok hidu. Alhamdulillah, berhasil juga.

Tak lama lepas jumpa Tok Ti, saya demam seminggu . Ini memang menguji mental & fizikal. Habis apa yang dimakan semua keluar balik. Tekak ni pedih & perit aje.
Jangan kata makan, minum air pon muntah. Memang lembik. Dengan tak lalu makannya, demam, selsema, sakit tekak & batuk. Cukup lengkap pakej. Muka memang pucat lesi. 
Alhamdulillah lepas seminggu lega & back to normal. 

Masuk bulan Februari 2014, alhamdulillah.. memang dah hilang segala alahan.
Kebetulan 6/2/2014 cik abe kena pergi kursus ke Kuantan hampir 2 bulan juga. Alhamdulillah, sepanjang kena tinggal dengan cik abe, memang kami ’dua beranak’ berdikari sesangat. Pergi klinik sendiri, tak da nak makan pelik2 & yang paling penting ’permata hati kami’ baik2 aja (",)

Alahan pelik2 tak merasa pon. 
Contohnya tak boleh bau badan cik abe ke, tak boleh masak ke, tak boleh bau pewangi ke memang tak ada. Lega. 




Previous
Next Post »
32 Komentar untuk "Alahan Semasa Mengandung.. "

Alhamdullilah. Syukur kak. Selalu saya baca kisah akak, akhirnya Allah makbulkan doa akak. Akak jaga kandungan ni baik2 taw. jangan lasak2 sangat. babap kang. hehe.

Tahniah kak :)

1st time dengar orang alah dengan ubat gigi :D Tc yee

Alhamdulillah...akhirnya melekat juga...rezki tu...jaga baik2..jangan lasak2 sangat...

Ayu pakej kak. Dr week 6-16.. Muntah, muntah darah, alah ubat gigi kecuali darlie yg hijau tu. Alah bau mnumis especially bawang putih. Alah bau encik somi pun iye jugak. Hihi. Alah bau kereta pun sama. Nanti free free ayu share story mory pasal alahan juga la. Hihi.

Skrg da week 18 da hilang sumer alahan tu. Da kembang dengan jayanya. Hihi. Alhamdulillah. Moga baby kite sama2 besar dgn sihat dan selamat ye kak..

tu baru ujian masa pregnant cik su..nt masa menyusu lak!mmg besar pengorbanan seorg ibu...

hihi.. ini kira tak alahan sangat.. lepas ni bolehla beranak tiap2 tahun ni...

alhamdulillah... semoga dipermudahkan sehingga selamat bersalin nanti...

sama jugak ms preggy dulu.. asal gosok gg mesti muntah..
beli ubt gg pureen utk maternity..pun sama jugak..jd bukn sb ubat gg kot..sb bila kita jolok, buih2 dlm mulut tu kot yg buat rasa loya..
pg2 minum air dulu, releks br berus gg. jgn makan, kalau mkn memng semua isi perut keluarlah msa berus gg.

Asslmkm ciksu.. Syukur x kna alahan lama kn.. Sy 6bln bru ok.. Syukur jgk la msa ciksu ligat buat itu ini bby dilindungi..

Alahan takleh rasa ubat gigi tu pun saya ada dulu ciksu. kadang2 gosok gigi tak letak ubat gigi pun. tapi kira bagus la alahan ciksu sekejap je. saya dulu, trimester kedua je yg tak alahan. masuk trimester ke3 dah alahan balik. tapi tak seteruk masa trimester ketama.

alhamdulllah.... rezeki kurniaan ilahi...take care ye awak...jaga makan...makan vitamin jgn culas.... rehat2 n jgn buat keje lasak key...biar en hubby jek buat key....jaga betul2 kandungan...lieya doakan moga selamat hingga saat bersalin.....

Assalamualaikum ciksu. alhamdullilah. alahan sekejap je. sheila cuma takleh makan ayam dalam sebulan je. pastu terus selera besar... hihiii semoga dipermudahkan urusan nak bersalin nanti ciksu.. due date bila? hihiii kita teringin nak minum ephyra.. boleh tambahkan susu badan ke ciksu? kalau susu kambing tu memang sheila ada minum dan amalkan...

Semoga dipermudahkan..semasa pregnant is the most beautiful moment tau..priceless..;)

Alhamdulillah..take care ya :)

Sya dulu alahan bay nasi tengah menggelegak. Waktu Umy masak nasi,, sya duduk kat luar rumah. Boleh makan nasi, tp tak boleh selalu.. Itu ajela.. Sampai 5 bulan,, dah ok..

alhamdulillah tak teruk sgt.. oklah tu alahan awal tu biasa... yg penting x melarat

alahan pelik2 yg ciksue tulis bawah skali tu semua saya rasa masa preknen kan zakwan huhu!
teringin sangat nk tgk baby yg istimewa ni hehe

alahan pelik yg ciksue tulis bawah tu semua saya rasa masa preknen kan zakwan dulu huhu...
teringin nak tgk baby istimewa ni nnt...sbb kewujudannya tak disangka..! mamanya banyak buat cite throwback rupanya hehehe

Laaa....cik Sue dah nak beranaklah ni yeh.....ingatkan baru nak mengandung hehe....Cik sue ada bagi tau ke sebelum ni pasal cik Sue mengandung...tak dekan...Entri baru ni jer kan...Tu yg OKje konfius sekejap hehe

Alhamdulillah CikSue, happynya dengar ciksu dah preggy..
Berkat usaha dibuahkan hasil yang manis :D

Assalamualaikum.

Akak dah pregnant rupanya, alhamdulillah..lepas puas berusaha, dapat juga >_<

Tahniah kak..semoga selamat melahirkan.. :)

tiap kali mengandung lain ragamnya....walaupun semua dapat anak gegirl...no 1 alahan teruk sampai nak bersalin, no. 2 steady sikit 3 rd trimester tu ok...no. 3 paling best tak meragam langsung...rezeki badan

Alhamdulillah... Sy pun x alami alahan...

sy mse pregnant dlu lpas dpt tau pregnant aje trus mabuk..padahal sebelum tuh ok je...sama la su,nak gosok gigi xleh..memg mntah smp kuar cecair kuning pastu 3bkn pertama xleh masak n bau nasi yg tgh masak n bau sup..memg nk muntah

Semoga tempoh mabuk2 cepat2 berlalu..

itu la ujian ibu mengandung kak. lama dah kak tunggu kan.. jalani dengan tabah... semoga kandungan kak baik2 sehingga melahirkan baby

Saya tak pernah merasa alahan sepangjang mengandung ketiga2 anak. Alhamdulillah ☺☺

HIHI NAMPAKNYA KITA SAMA ITU NAMANYA MORNING SICKNESS..SEBELUM TAK TAU NGANDUNG ELOK JER KAN..BILA DAH CEK PREGNT TERUS LAH MUNTAH..MAKAN SEMUA KELUAR BALIK,,,,

saya tak boleh bau perfume. ape jenis perfume pun tak boleh bau hihihi

ada persamaan alahan sue dgn akk..bab ubat gigi tu.sama la..ee bab tu la x tahan.semua sama je alahan akk ketiga2 pregnant..
tp tu semua nnti tggal kenangan manis masa preggy..

Ciksu, ni yang rajin memasak ni bukan sebab pembawakan budakkan, memang semulajadi Ciksu rajin masak, kan? ^__^

Alhamdulillah, ciksu berjaya mengharungi tempoh tu kan :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF