Barang Keperluan Bayi

Walaupon menanti selama 6 tahun, saya punya mood nak shopping barang2 keperluan bayi tak da la memuncak sangat. masih ditahap terkawal. ihik :) 
shopping ala kadar saje. bak kat cik abe, selagi belom keluar, selagi tak dapat pegang, hati & perasaan ni teramatlah risau + berdebar2 je.
 walaupon dalam hati hanya Allah Yang Maha Mengetahui keterujaannya tu =_=

Saya mula beli kesemua barang keperluan bayi masa kandungan 7 bulan. saya terus beli sekali harung. senang kerja kan. 
awal2 tu saya just pergi riki2 rege je, pastu target kat mana nak membelinya.
yang penting kena sediakan checklist untuk membeli. barulah tak terbeli barang2 yang tak penting. 

Beli pakaian bayi pon tak banyak, alasannya lepas habis berpantang boleh bawa ’permata hati’ pi shopping lagi ^^ hewhewhew. 
dsebabkan saya memang tak kisah soal jantina ’permata hati’ makanya saya beli baju yang boleh dipakai keduanya sama ada ’baby boy or girl’. 
untuk saiz ’S’ saya beli dalam 5 helai sajok.. selebihnya saiz ’L’
campur2 lengan panjang & pendek. ada juga romper & jumper ^_*

Untuk minyak bayi saya beli Minyak Telon Anugerah. suka bau dia. sedappp :)
pernah guna untuk Iman dulu. so far, tengok alhamdulillah la. Iman pon tak banyak ragam, bila sapu minyak telon anugerah selepas mandi, lepas tu comfirm Iman akan kentut.
perut pon tak kembung. harap minyak telon anugerah ni pon serasi dengan ’permata hati’ saya nanti. aamiin ^_*

Selebihnya tu macam biasa la keperluan bayi yang perlu ada. 
antaranya sarung tangan & sarung kaki, kain lampin, tuala, kain bedung, 
kelambu bayi, tisu basah, pampers, set tilam kekabu & barut bayi. 

untuk tilam kekabu saya tempah melalui facebook. next entry saya kongsi.. oke :)
manakala untuk barut bayi pulak saya tempah khas dengan member blogger. ini pon saya buat entri lain jugak ye. 
mana tau kot2 uols pon berkenan jugakkan ^^


Untuk kelengkapan mandian saya pilih jenama PIGEON..
 salah satu sebab tak da PARABEN.  

apa itu paraben?
Paraben merupakan sejenis bahan pengawet yang digunakan dalam pemprosesan membuat bahan-bahan kosmetik. ia juga boleh didapati di dalam beberapa bahan makanan yang diproses selain bahan farmaseutikal (ubat-ubatan). 

boleh baca di blog sepet
http://sepet88.blogspot.com/2012/11/kenapa-dengan-paraben.html

Mana nak dapatkan produk PIGEON?
Tesco, JJ & Sogo. 
kalau lain tempat saya tak pasti la pulak sebab tak pernah jumpa lagi.

Previous
Next Post »
32 Komentar untuk "Barang Keperluan Bayi"

seronoknya dpt shooping barang baby sendiri

Assalamualaikum ciksu.. bestkan beli barang2 anak. sheila dgn suami memang excited tapi beli tak banyak pun. skrg ni Adam dah pakai baju saiz 6bulan. yang saiz newborn hingga 3 bulan semua tak muat dah. cepat nau membesarnya. hihi tak sabar nak bawa anak pergi shopping. suami lebih suka beli baju bila anak dah besar ni.. excited dia lain macam kot ~~~

slmt menanti hadirnye org baru dlm hidup :-)

menunggu detik waktu jek ni..semoga dipermudahkan.
utk mandian bby sy guna bath oil EUBOS, boleh beli di AEON, Guardian @ lain2 tempat. Selalu beli kat 2 tempat tu jek. Drp anak pertama lg guna. Bila dpt anak no 2, bby 5 bln dah kena chickenpox...merata 1 badan...so far Alhamdulillah serasi parut pun hilang.

saya next month baru nak start cari barang baby...

Ciksue... 19-21 september ni ada baby fair kat pwtc...jom terjah ciksue...husna pun ingat nak pegi nanti hehe

akak hepi sgt utk awak... take care ya...

mana pic cik su pregnant tu?akak konfius ni,adakah ni sumer n3 flashback cik su??

pon beli bj yg leh pkai dua2 jntina ms ngandung Aqil.beli camtu la 7 helai saja sbb rsau tkut jd apa2.pkai minyak anugerah gak :)

alhamdulillah..seronok tgk persiapan cik su ni.. nmpak keterujaan nak sambut org baru..lya doaka moga dipermudahkan ye..

lya dulu x bpluang shopping brg baby.. msa bersalinkan asya ada aju sehelai sepinggang je, tu pom mama lya smpat beli kt paaraya dkt hosp. ye la. nk buat psiapan mcmana lya koma spjg pregnat asya.. papa dia lak mmg x tinggal lya msa tu..tkut jd apa2.. dia nk bli pm mmg xreti. tp alhamdulillah murah rezeki, by dpt hadiah kelegkaa baju baby lps tu..

tp hbs pntng tu.. lya n fain ulun shopping bju asya.. hehe..lps hajat.. tp ttp xsama dgn sopping sblm beranak kan..

tercari-cari produk pigeon ni.x tahu nak beli kat mana.rupanya kat JJ ada ye?kat section barangan bayi ke?

Asslmkm ciksu.. Geramkan rasa shopping barang2 bby ni.. Kta pn bju bru ada 7pasang scra total. Balik ni nak scan dulu, then beli sikit lg yng besar sikit. Brng lain pun ada jgk yng x beli lagi.. Pening nk mencari.. Hehe

semoga proses melahirkan nnati berjalan lancar ye..

Gaya macam dah berpengalaman aje, Ciksu. Saya ni masa anak pertama dulu semua pun minta tolong kakak. Hidup saya kalau takda kakak sulung tu rasa macam haru-biru je.

Pakaian bayi ni memang tak boleh beli banyak. Bayi cepat membesar. Asal cukup untuk kita pakaikan, basuh dan ada spare pakaian kalau ribut hujan taufan sudahlah.

Menunggu lama pun bila akhirnya dapat berita gembira begini, sukanya tak terhingga. Yang tumpang membaca pun teruja sama :)

seronok baca persediaan ciksue ni. semoga segala urusan dipermudahkan Allah ya

seronoknya kan dh dapat merasa beli barang2 bb ni dah la semuanya cute2 je kan ;p

antara perkara paling seronok dilakukan ketika menunggu ketibaan si kecik~!

Moga semuanya berjalan dengan baik hendakNYA.

ada segmen ke apa ni cik sue..line buat hal,lama dah tak mengomen disini..

sy pun beli masa 7bulan,anak sulung tak payah beli byk2 baju,nti Insyaallah byk rezeki dr kawan2 n sedara mara

Ciksue..nana datang ni :) baby da keluar ke belum ni?heee.....tak sabarnya nak jumpa baby^^

Alhamdulillah.. hepinya saya bila tau rakan-rakan TTC ramai yang dah berjaya pregnant.. Tahniah.. doakan saya pulak menyusul lepas ni.. saya dah 7 tahun menanti permata hati.. Salam kenal..

tak pernah try jenama pigeon.. sbb mahal. hahaha

Tak sabar nak tgk baby ciksu ☺

Bagus buat kajian banyak macam ni. Ada ilmu macam ni taklah susah berpantang sendirim

Husna baru haritu beli minyak telon anugerah...tp pakai sekejap2 je..sbb continue guna krim herba tropika..yg tu pun elok..boleh la pasni husna guna semula minyak telon anugerah tu..hehe

wah,excitednya tgk Chef Su kumpul barang baby..tak pe,beli sikit2 dulu dan beli yang penting dulu...hehe..

Produk pigeon ni not bad la, bau baby.. sedap. Baju2 jenama pigeon pun comel2 and very murah with good quality. amboi i macam duta pigeon pulak dah.

Owh.. Ssh juga nk jmpa jnma tu..

semakin hampir bby nak menjengah dunia...niatkan juga dapat menyusukan bby dgn susu ibu ye...nikmat paling berharga seorang ibu...semoga dipermudahkan.

Ros ada buat entry tentang paraben tu.. masa tu sedar ada dalam losyen..

ayu da 6 bln ni.. pun baru je start semalam. beli 2 psg baju newborn. lain2 lum start lg.hehe

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF