Buku Pink untuk Ibu Mengandung

Alhamdulillah, diberi keizinan oleh Allah jua.. akhirnya dapat juga memegang buku pink idaman ramai ini :)


First time buka buku pink dah dapat sticker putih. Suke :)


Sebelum tu saya dah pergi KKIA pada bulan Disember 2013 tapi nurse suruh datang pada Januari 2014. Mungkin dah hujung tahun kan, itu yang dorang suruh datang awal tahun nanti. Saya okje ^^


Sebelum buka buku pink ni kena bawa: 

1) Gambar scan sebagai bukti

Masa tunjuk gambar scan dari klinik swasta, baru nurse bagi tarikh untuk datang buka buku pink pula, so, kena datang semula pada 7/1/2014.. kita akan ada 2 buku pink ni.. mula2 nurse akan bagi 1 buku pink untuk diisi butir peribadi kemdian serahkan kembali pada nurse. Buku pink lagi 1 nurse akan simpan sebagai rujukan mereka di klinik

Buku pink yang saya tulis tu nurse simpan di klinik manakala yang nurse tulis tu dia bagi dekat saya kembali. Kena bawa buku pink ni setiap kali datang buat rawatan bulanan :D

Lepas dah selesai lengkapkan butir peribadi, nurse suruh tunggu sebelum dipanggil semula untuk soal selidik. Kena tanya bab
bab period terakhir, sejarah kesihatan suami isteri  & keluarga, ukur tinggi, timbang berat & check tekanan darah.


Selesai bab tu, kendian nurse suruh baring pulak sebab nak check payudara & kena telan air liur untuk nengok sama ada tiroid atau tidak ^^. pastu pegang2 perut sikit. itu je la. tak ada apa sangat masa memula buka buku pink.

 Semuanya pengalaman pertama.

Lepas dah selesai satu peringkat ni, nurse bagi surat.

 Kena pergi check gigi & ambik darah untuk HIV, Hb & MGTT (minum air gula). Untuk ini kena pergi lagi satu klinik. 

Kiranya saya akan buat check up bulanan di Klinik Kesihatan Ibu & Anak (KKIA) ini, kemdian untuk ambik darah Hb bulanan kena ke klinik lagi satu sebab di sana ada makmal. Kiranya kena ulang alik ke 2 klinik la dalam satu masa tu. Dah la ambik darah untuk klinik yang lagi satu tu hanya pada setiap hari Isnin & Khamis sahaja. 

Sabor aje la..

Selesai sudah bab buku pink. Oh ya, masa buka buku pink ni kandungan saya dah pon masuk 2 bulan lebih. Lepas 2 bulan lebih baru tahu kata diri ni mengandung :)


Perasaan..?

Memang sukar nak cakap. Bila balik je rumah, buka buku pink tu. 
Kendian dok la belek baca dari depan ke belakang, belakang ke depan. 
Punya la syiokk + eksaited..
senyum je manjang maklum le sebelum ni asyik dok nengok buku pink hok orang lain ja..
Bila dapat pegang buku sendiri. mak aii..! macam jakun pon iye jugak.. muahaaaa.. 
nam tahun nunggu -_-’

Dalam hati ni hanya Tuhan aje yang tahu perasaan ni macam mana. 

Susah la nak digambarkan dengan kata2.. 
Syukur Alhamdulillah (",)



Previous
Next Post »
44 Komentar untuk "Buku Pink untuk Ibu Mengandung"

Haa.seronok ya.. enjoy the moments. Buku ni jaga baik2.. utk pgnant anak kedua nk kena rujuk buku ni lagi..

Siapa yg tak excited ciksu. Lama menanti kan. Smoga dipermudahlan semua urusan sampai nak bersalin nanti. Take care.

Tahniah2!!
Doakan mel mengandung juga ye. amin

saya pun first time..excited sangat...

Assalamualaikum kak, alhamdullilah. pengalaman pertama memang best ~~~

alhamdulillah.. rezeki kan ciksu.. walaupun lama nak kena tunggu..
sy start buat buku pink 12week. dah pergi awal, tapi dorang suh datang balik masa dah 3bln.. :)

ya allah seronok sy baca pengalaman pertama ciksu ni...truskan menulis perihal kandungan ni tau smpaila selamat melahirkan..moment tu kena simpan smpai bila2...nti ada kenangan..

bru berkesempatan singgh lg cik su!moga cik su n baby sihat hendknya..akak dlu fobia bila dpt bk merah tu...coz tetiap thn pregnant,dah kenal misi kat klinik tu!!!kiki...

wahh 1st buku pink! hihi.. ehh ciksu deqla ok jerlah.. saje luah perasaan gitu sbb ada mmbe mcm tu..tp deqla tau ciksu x mcm tu.. ehh teringinlah nk g beraye umah ciksu.teringin nk rasa air tgn ciksu yg selalu deqla tgk kat blog. nmpk sdp jer. mehlah alamat. in shaa Allah xde aral deqla dtg ngan Ida naik teksi. haha.

ehh lupe nk tnye, sebnrnya dah brape bulan ni?? mcm dah lama jer.. owh rahsiakan dulu eh. deqla pun nak mcm tulah. kihkih

pengalaman yg bermakna..
masa saya (3 tahun lepas), nurse KK minta saya buat urin test (mereka bg) then, minta sijil nikah, potostat ic (suami isteri), dapatlah buku pink tu..

Acik ada simpn buku pink sampai sekarang walau pun yang sulong dah berumur 27 tahun..yang kedua dah 24 dan adik dan 18 tahun.
tapi acik tak merasa putih tu..memang awal2 kandungan putih lepas tu terus tukar merah..yang kedua dan ketiga kuning.

Salam Aidilfitri, Che Sue...
Harini baru k nrl perasan yang Che sue nak deliver baby dah... lamanya che sue simpan sorang2, haritu tang yang che sue citer double line tu k nrl x perasan tarikh kat situ... bila baca harini, pi tengok balik yang lepas tu baru perasan tarikh kat situ tahun lepas...
Apapun, Selamat melahirkan baby yer... InsyaAllah... x sabar jugak ni nak tengok baby che sue... :)

Alhamdulillah, tahniah dan saya tumpang gembira dengar....jaga diri dan kesihatan baik2 yer....jangan buat keje berat2.....

kalau diizinkan Allah ciksu bersalin bulan ni atau bulan depan la kan?

Banyak lagi pengalaman indah bakal ditempuhi, Ciksu ^_^

Saya tak ingat pulak ada check gigi bagai. Check darah pun tak ingat, macam takda je. Tapi pengalaman terbaru saya dah berlalu hampir 3 tahun lepas, memanglah dah ingat-ingat lupa segala rutin pemeriksaan untuk ibu mengandung ni.

Kita semua memang boleh faham keterujaan Ciksu melalui ini semua. 6 tahun tu bukan sekejap, bukan 6 hari, bukan 6 bulan menunggukan...

Moga semuanya elok-elok belaka sehingga sampai tarikh kelahiran permata hati yang ditunggu-tunggu.

Dah tau ke lelaki ke perempuan? Ke nak surprisekan kami semua sekali lagi, kena tunggu sampai Ciksu bersalin?

nieyl dapat rasa ape yg akak tgh rasa skrg nie..walaupun nieyl x ngandung lagi...indahkan... alamak..bler baca..rase nak menangis..:(

sm la

ms pestime ada buku pink belek smua page.xtau nk cite cmna prasaan ms tu

saya masa gi buat tu balik terus baca bahagian belakang, usha2, tangkap gambar, haha

tak sabar tunggu gambar akak bertiga hihi

bestnya baca kisah su...huda pun teringin melalui pengalaman tu..doakan huda yer su...

ohh..kiranya dah bersalin la ni kan..alhamdulillah..segala usaha membuahkan hasil ..tp mcm tak pernah tgk lagi gmbar bby..ke akak termiss sbb baru folo blog awk..^_^

alhamdulillah ciksue,
sekarang dah masuk berapa bulan,
mungkin akak dah lama tak on blog,
duk confuse baca entry ciksue..
btw tahniah sekali lagi..
moga ibu dan baby sihat sentiasa :)

Kakak sebab dari anak sulung hingga anak bongsu ke specialist swasta tak ada pun buku pink itu CikSu. Tapi ada buku macam repot kad juga sebab semua catatan dibuat di situ sampai proses injection dari baby sampai besar (kena simpan sebab bila dah sekolah pun pihak sekolah akan refer tau)...

Sekarang debaran menanti delivery anytime ajelah kan...

Heee.... kakak pulak yg tak sabar nak tengok baby:)

seronok kan...yg di tggu2 dah tiba... bila due?

Apapun moga baby & ciksue sihat2 saja :)

Sue dah mengandung yer? alhamdulillah. jaa tumpang hepy untuk sue. syukur alhamdulillah. jaa baru sempat BW. sory. baideway, jaga kandungan yek... jgn melasak sgt. awal2 kehamilan ni kena jaga2. tahniahhh!!!

akak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saya sebak sangat ni!!!!!!

alhamdulillah!
alhamdulillah!
allahuakbar!

akak... T_T

syukurnya...
jaga diri ye kak..
mabrook!!


muah muah! baby behave ye sayang..
-isma- 0173733012
akak whatsapp2 la kita ye..

saya pulak senyum2 baca pengalaman cik sue ni tau.

Kita yg membaca pun excited inikan pula org yg menanti 6 taun.semoga dipermudahkan sepanjang pregnant Che su ye

seronokkan??mcm tuh la perasaan sy mse mule mule dpt tau pregnant dlu..

Alhamdulillah. Tahniah che sue. Take care.

Samalah mcm Sya pun cik su. Dr depan sampai belakang dibelek buku.. Dah ada anak belek buku anak. Bila mcm tu berasa sungguh syukurnya Allah bg rezeki berasa nikmatnya yg tak terhingga ni.. Allah... Syukur2..

6 tauhun lama tu seusia amir kira sama usia usaha sy nak tambah baby jugak... sy pun excited baca hihihi .. klu cik su teruja.. sy yg baca lglah teruja

Lama dah tak pegang buku Pink ni CIk sue hehe

simpan semua buku pink utk rujukan seterusnya

Alhamdulillah... Jaga diri, baby dan buku pink bebaik ea.. Moga dipermudahkan hgga akhirnya...

Haii.. okje ni komen macam dia teringin je.. hihi

tengok tarikh EDD tu macam ciksu tengah menghitung hari utk bersalin yer.. moga semuanya di permudahkan oleh Allah yer.. semoga selamat bersalin.

CIK SUE DAH LEBIH HARI NI...HIHI DAH BERSALIN BELUM?

buku pink.. Moga Ros juga dapat merasa :)

Ciksu, macam mana hari ni?..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF