Hb Sepanjang Mengandung 40 Minggu

Alhamdulillah sepanjang mengandung selama 40 minggu, saya tiada masalah berkaitan Hemoglobin atau Hb ^^

contoh surat untuk ambil darah Hb yang selalu saya dapat tiap kali buat check up bulanan.

Setiap bulan saya buat check up bulanan di KKIA. lepas jumpa misi, misi akan bagi surat untuk ambil darah Hb. untuk Hb ambil darah di klinik lagi satu. so, keseluruhannya saya kena pergi 2 klinik untuk sebulan. nasib dua2 klinik ni dekat je.

 Kadang2 saya pergi pada hari yang sama saya check up. bergantung pada masa, kalau sudah awal di KKIA, dapat la ambil darah untuk Hb sekaligus tapi jarang sekali la dapat buat dalam masa 1 hari tu. memang kena pergi hari lain juga sebabnya kalau hari isnin kemahen ramainya orang. tak sanggup le nak tunggu lelama. dah la hari ambil darah Hb hanya 2 hari sahaja iaitu hari Isnin & Khamis. mau tak mau kena pi hari khamis le jugak. aman sikit ^_*


Buat permulaan Hb cun je dengan angka 13. lepas tu terus menurun ke angka 12 & 11. kekal sampai saat nak bersalin. walaumacammanapon saya tetap bersyukur juga sebab masih di tangga belas2 :-)

Catatan Hb saya bagi setiap bulan 

 Januari 13.8

Februari 12.9
Mac 12.8
April result hilang
Mei 12.5
Jun 12.4
Julai 11.9
7 Ogos EDD saya 

Masa result Hb hilang tu saya kecewa sangat.. ye la, kita dah ambil darah kan tetiba hasilnya tak dapat.
 siap pergi klinik tanya semula. dorang kata dah hantar ke KKIA tapi KKIA tak dapat pong. habis tu pi mana la kan. sana tak da, sini tak da..! 
sudahnya pikir positif aje la. tak da rezeki nak tengok.

Untuk berat badan pulak, permulaan buka buku pink berat saya hanya 53.1 kg sahaja. berat terakhir saya timbang masa raya ketiga hari tu ialah 61.2 kg. seminggu sebelum tu 61.7 kg. pertama kali berat cecah angka 6 :)


pppsssttt: menghitung hari untuk lahirkan ’permata hati’

tak sabar rasanya. dup dap dup dap je nak masuk labour room ^^




Previous
Next Post »
39 Komentar untuk "Hb Sepanjang Mengandung 40 Minggu"

ciksue dah bersalin ke?kalau dah, tahniah yee,.x sabar nak tengok permata hati ciksue :)

cantiknya HB....saya dh dekt nk due bru la naik jadi 11.2

bestnya tengok angka hb ciksu tu.. semuanya 10 ke atas.. jijah kurang 10 je..huuu

wahhhhh da x lama lagi... xcited nyer nak tunggu kelahiran baby....

wieeee... kami pun tak sabar nak tengok permata hati yang dituggu2 ni. All the best ciksue. leceh la kan jugak kalau kena pergi 2 klinik. apapun dah tak lama lagi dah ni:D

eh leceh juga camtu kena gi 2 klinik..kalo kerja kan leceh tu..
ke procedure sekarang ni lain2 ek..emm

cantik hb cik su....maintain ja..

asslmkm ciksu.. ok la tu kan HB awal2 dah naik. sy pula terbalik. last checkup baru nak naik ke 11. la ni tak tau la berapa. harap2 x turun la..

suspenlah blog qaseh rania nih..tak sabar nk tgk muka baby..hikhikhik..nway, alamdulillah sihat sepjg mengandung kan..akak mslh darah timggi tu jekla..hukhuk..pastu sbb dah berumur dah kan time ngandung asyiklaaaa sakit tulang blkg..=p

Okje masa anak sulung HB mmg tinggi...lepas anak 3 dah kurang dah ....Rasanya 10 kot ...Nak operate kena standby darah ....
Mana entry baru teringin nak tengok baby

Comel je nampaknya tu...Sikit je naik berat masa membulat tu. Akak masa Naim naik 18kg.. masa adik dlm 12kg.. mujur berat asal 41kg masa Naim tu, hampir 59kg jugalah ...

Salam Su..Kak atie doakn semoga dipermudahkn oleh Allah ya.

Ciksu, mana pic permata hati ni :) "Kak Ros" tak sabar nak tengok ni :) hihih

Mmg cantik catatan hb QR... rasanya QR dah bersalinkan?! Selamat berpantang QR

tahniah cik su..akirnyer penantian tu berakhir jugak kan...

doa kan untuk akak sekali..moga ada rezeki untuk akak jugak ..
:)

seronoknya.. moga2 hb ayu mcm akak gak. stkat ni masih up 11. :)

dah lama tak jenguk awak. saya dulu hb tak pernah tanda biru. ada sekali je. masa cun cun sblm bersalin hihihi

saya dah cecah angka 7..huwaaaa..

Bagusnya cik su.. Kalau Sya ari tu awal2 teruk sikit la.. Masuk bulan ke dua alhamdulillah dah ok..

Alhamdulillah...semua ok...bunda pun rasa teruja pulak...harap selamat hingga hari yang di nanti2kan...

Tahniah sis...

Dptkan tips khasiat yg diperlukan ibu hamil dan berpantangvserta petua2 best di blog saya...

Jemput ziarah www.hanasihat.blogspot.com

Omoo, 1st buka blog akak, baru tahu khabar gembira ni :)

tahniah akak!

jaga kesihatan diri dan baby baik2 tau :)

ok la hb ciksu ni msti jga makan kan...heheh kita pon tak sabar nk tgok muka bb tau

salam ciksu..jutaan tahniah akak ucapkan,syukur alhamdulillah..doa ciksu selama ini dimakbulkan.. akak gembira utk ciksu..semoga kehidupan ciksu lebih bahagia dgn kehadiran si kecil.. maaflah x dapat nak komen entri terdahulu..akak bizi sgt2 sekarang ni, dah ada gambar permata hati ke dlm blog ni?sbb akak mmg tak jenguk entri ciksu yg sebelum ni maaf sekali lg ye

Assalam...apa kabar?... sehat ke su?

sikit je akak naik..sy masa pegnen taun lepas..naik 20kg...tp mujur skrg dh turun balik 23kg..hikhik...

Semoga persalinannya akan berjalan dengan lancar, selamat ibu dan anaknya.aamiin

Assalamualaikum ciksu.. Apa khabar?.. lama menunggu cerita baru dari ciksu. hihi.

Moga dipermudahkan. Lama sguh akk x singgah sini. Sorry la

oklah naik tak banyak MV dr 70 ke 78hihihi....nasib baik turun bab HB mmg tak risau sebab maintain 13

KIRANYA CIK SUA TAKDALAH NAIK BERAT SGT SY DULU DR 4 KE 6 LG BANYAK OOOOOOOOO NAYA².... NAK BERSALIN BERAT 64KG KALAU TAK SILAP.

amboi..cantik la result hb LS....
jeles kite...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF