Setiap Trimester Kehamilan Berbeza

Dugaan dan kesakitan yang dialami. Bergantung pada individu yang mengalaminya. Apa yang saya senaraikan di bawah, berlaku pada saya. Setiap 3 bulan mesti berbeza. 

Dalam banyak2 dugaan setiap trimester yang berlaku, saya paling tak tahan bila sakit belakang. Allah je yang tahu tahap kesakitan tu. Serba tak kena bila sakit belakang tu menyerang. Tak boleh silap sikit. Pastu mula lah mengerang sakit. Nak sapu minyak pon, takut2 je. Nak tak nak kena la bertahan, setakat suruh cik abe gosok2 manja je la. Nak urut lebih2 pon takut. Acaner..?


1) 1st trimester (1-3 bulan)
 -muntah (alah dengan ubat gigi)
 -demam, sakit tekak, batuk & selsema
 -pening2 lalat
 -kurang selera makan

2) 2nd trimester (4-6 bulan)
 -selera makan bertambah baik sebab tu asyik dok teringat je makanan masa duduk di JB. alhamdulillah..! semuanya saya berjaya masak sendiri. 
 sakit belakang nak2 kalau duduk dalam jangka masa yang lama & berjalan untuk jangka masa yang lama. pendek kata nak kena banyak berehat je la sambil berbaring. itu sebab saya jarang update blog.. tak selesa sangat bila duduk lelama ngadap laptop.. rajin bw aje sebab guna hp sambil berbaring. hihihi.. 

3) 3rd trimester (7-9 bulan)
 -2x kejang kaki atau saya panggil tarik mengkarung. kena tarik mengkarung ni, seingat saya lagi 2 hari kandungan nak masuk 7 bulan. jadi jam 3,4 pagi macam tu. tetiba rasa betis kejang. tak pasai2 jerit sakit. hahaha. terkezut cik abe kat sebelah. memang tak tahan sangat sakit dia.. 
-1x masa kandungan nak masuk 9 bulan. pon sama jugak jadik time 3,4 pagi. 
hahaha.. kadang2 tu bila bangun pagi tu, mesti cik abe lakonkan balik kejadian pepagi buta tu. jadik bahan gelak aje buat kami dua orang. rasa macam lawak pon ada. ye la, benda jadi spontan, pastu masing2 terjaga, pastu blurr kejap..! 

pppsstt: inilah kenangan terindah ^^ walaupon terasa kesakitan yang tak terduga tapi ada kemanisan disebaliknya, kan.. kan.. kan  !!!! 



Previous
Next Post »
24 Komentar untuk "Setiap Trimester Kehamilan Berbeza"

Asslmkm ciksu.. Sy kna sakit blkng dr 9week lg tau.. Sampai skrng.. Tp xde la smpai merungut ke apa.. Tarik mengkarung tu biasa je kna... Hehe.. Tp stkat ni xpnh sampai thap menjerit.. Kuar suara pn x.. Haha.. Dh elok, tdo blik.. Hihi

Best! best..
Sebab 'susah' nak dapat seorang kan, walau kepahitan akan ada kemanisannya kan?

kan... masa sakit belakang tu yabg tak tahan, saya paling tension cuci pinggan sebab nak kena separuh membongkok, rela saya mop umah berkali2 dari cuci pinggan hahaha. apapun, semua tu kenangan indah, bak kata ciksue. so now mnehiutung hari la yer... all the best yer.

assalamualaikum CikSU..ni ha org jauh mai melawat.hehe

bila due nya tu CikSU? x sabaqnya nk tgk si comeyy tu..

Pernah juga kejang kaki tu.Lagi lagi bila tetengah malam...adoi,sakit mmg tak terkata.Tapi takpe,semua tu sgt berbaloi kan?

hehe.. okla tu.. cik abe terjaga.. saya ni jerit pun cik abe tak sedar2...haha..tahanla sorang2..

sama la saya pun. tiap trimester berbeza cabarannya. tarik mengkarung tu memanggggggggg selalu kena. sampai kadang termimpi2 tarik mengkarung sebab punya la fobia bila kena tu hihihi

samalah simpton dgn MV..hihi masa mengandung syamimi..MV doakan semoga semuanya dipermudahkan ya cik su..done klik nuff

tarik mengkarung? hihihih akak panggil simpul biawak ...adoi name kelako2 kan....akak kalo peknen mmg tulaa penyakit abadi akak...mmg kene urut jek tiap malam..redhoo jek laa en laki amik tugas urut kaki.....

ape pun tu semua Allah beri ganjaran pahala tuk kite dik.... tu seronok mengandung ni heheheheh

betol tu sue..tiap2 pengalaman dlm pregnant nanti semuanya akn jd kenangan terindah buat kita... tiap kesakitan..tp ada kemanisan..tk smua wanita merasai keindahan pregnant ni..:)

tu la pergobanan seorang ibu kan.. nak2 lama menntikan cahayamata..

setiap anak kita mgandung tak sama kan biarpon jantinanya sama..rasanya lain² bgitu juga masa nk besalin tu..ada psamaan pon sikit je..apapon tahniah kaksu..

Betul tu, Ciksu. Pengalaman mengandung ni memang berbeza-beza. Saya dulu anak yang pertama dari mula mengandung sampai bersalin, memang cukup senang. Masuk anak kedua, dari awal mabuk sampai cukup bulan, masa bersalin pun boleh tahan juga sampai kena masuk bilik bedah. Tapi bila diingat-ingat balik, sangat indah memori tersebut. Kalau diulang-ulang pun tak serik :)

Bab tarik mengkarung tu memang sebati dengan saya, tak kiralah mengandung ataupun tidak. Lagi best boleh pulak tu menyerang tempat berasingan dalam satu masa. Dahlah azabnya menahan sakit sampai tersedu-sedu menangis. Selalunya saya suruh HD tolong tegakkan tapak kaki dan tekan sekuat hati.

Itulah nikmat sewaktu hamil... mmg seronok... :D

syukur lah lalu makan tak mcm saya meloya sepanjang prgnt... ~ :(

Suka aih baca entry macam ni dari Ciksu. pengalaman manis :)

Alhamdulillah.. Kngn yg x dilupakan... Setiap ank pun berbeza pngalaman..

Kejang kaki selalu jadi pada k nrl time pregnant anak lelaki sorang tu... time tgh tido leh jerit sakit... memang terkejut lah orang sebelah... sakit betul kan che sue...

MAsing2 ada pengalaman berbeza kan sis.. tapi tu lah ianya jadi kenangan manis buat Ibu2..:)

awal2 dl pon demam muntah gak tp demam wktu mlm.smpai rumah trus xleh nk bgn mkn wt keja rumah.tdo ja.bdn pon pns

Assalamualaikum ciksu, pengalaman terindah. hehehe nanti baby da keluar, confirm rindu nak rasa balik semua ni. hehehhee

hahaha satu kenangan yg kita bleh kenang kan ;p uih tarik mengkarung tu mmng sakit giler klu kna...

lain orang lain pengalaman mengandungnya kan...

memg setiap trimester kite akan alamai bnd yg berbeza

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF