Tanda-tanda bersalin ^^,

ini kesah sambungan dari SINI.. kalau terlepas pandang boleh aje klik link tu T_T untuk entri hari ni nak citer kejadian yang berlaku pada 9/8/2014.. 

Pagi tu selepas mandi, saya minum air zam-zam kendian sapu air selusuh Ustaz Kazim dekat area perut lagi.. semayang subuh pastu terus sambung baca surah Maryam.. elok selesai baca surah Maryam, macam biasa la kan lipat telekung.. tetiba terpandang darah dekat kain pakai.. apalagi terus bagitau cik abe.. yang bestnya saya tak nerves atau gelabah tau.. siap senyum suka lagi.. hahahaa.. ini cik abe yang kata.. mau tak suka, dah berapa hari dok berdoa semoga turun tanda bersalin sebelum kena serah diri pada 11/8/2014.. tak kisah la nak turun tanda air ketuban atau darah + lendir.. asalkan turun tanda bersalin sudah..!! hok tu yang penting..


 bezanya kalau pecah air ketuban tak sakit rasanya.. kalau keluar darah + lendir sakit..

 ini mak kedah yang bagitau.. so, berjaga2 ;)
padahal malam tu saya dah rasa perut mengeras kan.. itu pon salah satu tanda2 nak bersalin juga..

 itupon masih dok relax je lagi.. boleh pulak cakap dengan cik abe nak mandi lagi sekali la.. kemahen le lama mandi.. mak perak kata kalau sakit, mandi boleh hilangkan rasa sakit.. padahal saya tak rasa sakit lagi masa ni.. kontraksi pon tak da rasa sangat.. rasa dia macam biasa2 je.. tapi saje syokkkk mandi, nak main air.. hahahaa.. apa pon tak boleh.. sebab nanti kalau dah bersalin comfirm tak leh mandi air sejuk + mandi lama2 kan.. so, gunakan masa yang ada sebaiknya..


selesai mandi, terus makan kurma + burger.. sebabnya malam tu tak sempat nak makan.. dah sendat perut makan nasi lemak daun pisang + popia basah.. sebelum pergi spital.. ingat nak pergi pekena roti canai kedai paktam lagi.. sekali bila sampai, pak tam tutup kedai la pulak.. :( alahai.. saje tau paktam ni.. pastu terus le ke spital.. tapi..!! sempat lagi nyinggah makan nasi lemak kat area food court Taman Sri Rampai.. selagi boleh makan, makan je.. dah kenyang baru gerak ke spital.. hahahaa.. main2 je kan.. 




elok je sampai spital terus ke bahagian kecemasan.. pot pet pot pet.. terus cik abe kena isi borang.. sesambil tu saya kena check tekanan darah & kena soal siasat sikit dengan MA yang bertugas.. dah selesai apa yang patut, saya kena sorong naik kerusi roda ke bilik khas di Labour Room (LR).. untuk check bukaan.. tak terpikir pon nak jalan sendiri.. udoh ada orang offer nak tolong tolakkan.. saya pulak bagaikan orang yang mengantuk disorong bantal.. ikut aje la ^_~


masuk je bilik untuk check bukaan, baru terasa seram sejuk.. tapi masih relax jugak.. bila dah kena pasang wayar (buat CTG) untuk monitor jantung baby pon masih dok nyembang lagi..

sampai masa nak kena seluk, dah rasa cuak.. hahaaa.. nasib le nurse salwani tu oke.. rasa smooth je bila dia seluk tu.. sambil seluk nurse tu cakap "sorry ye.. sorry ye.."

 alhamdulillah, dah ada bukaan.. terus nurse panggil mejar doktor Amira, nyembang2 jap.. pastu doktor kata masuk wad je la ye.. oke, saya yang menurut perintah... saya okje. lagipon tak nak ambil risiko. udoh le anak sulung, dah tu tunggu lama pulakkan. mana yang terbaik, saya ikut aje.. 


cuma saya ada la tanya doktor, agak2 bila saya boleh bersalin.. 

katanya in shaa Allah, paling cepat esok (10/8/2014)..
 ada yang paling lama seminggu pon boleh jadi.. haaa, kat sini dah mula nak nerbes..huahua.. dalam hati harap2 bersalin esok le jugak.. 
sebab anak sulung kan.. bukaannya kadang2 ambik masa.. tapi bergantung pada orang juga.. so, kita berdoa aje lah semoga dipermudahkan hendaknya.. aamiin :)

sebelum tu doktor siap pesan lagi.. awak JANGAN MINUM AIR SELUSUH KE, AIR ZAM2 KE.. PENDEK KATA AIR YANG DIJAMPI TAK BOLEH MINUM..


 PULAK..? DAH  KENAPE TAK BOLEH MINUM..??


KATANYA NANTI TAKUT SAKIT DAH TERAMAT SANGAT TAPI BUKAAN MASIH TAK BERGANJAK.. la pulakkk.. udah confius masa ni.. sama ada nak minum lagi ke tak bekalan

air zam2 yang saya bawa tu.. dah cuak + takut masa ni.. huhuhu..

..sudahnya saya minum ke tak air zam2 tu..!! nantikan sambungannya ye... daaaa... >_<



Previous
Next Post »
28 Komentar untuk "Tanda-tanda bersalin ^^,"

Ayu jd confius plk. Nnt nk minum ke x.. Huhu

Suspen betullah CikSu ni.. kakak dulu minum air sebaik bukaan dah diberitahu nurse. Dia yg suruh kakak minum pulak...

sama jugak ngan akak dulu2. doc n nurse ada pesan gitu, jgn minum air yg dah dibaca2kan. akak minum air selusuh, zamzam dan air rebusan bunga fatimah pun masa contraction main2 tu datang (anak ke3 yg paling lama contraction main2, seminggu sebelum bersalin!)

Nurse pun ad pesan yg sama pd saya jgn mnm air selusuh dgn alasan yg sama tapi....dua2 ank..dua2 pun saya mnn seteguk before masuk ke labour room.alhamdulillah..Ali dan Adik keluar dgn mudah.tp kalo ad cerita yg mnm air selusuh dan x.ad bukaan..itu x tau la pulak

macam drama pulak..ada sambungan..jangan lambat-lambat sangat la sambungannya

http://acikwatie.blogspot.com/

tapi kebnyakan hospital mmng tak bgi kan minum air selusuh ni...

dlm pd sakit2 tu pun sempat ciksu makan ya..berselera gitu!!pendapat spital n pndpt kita yg amik air berjampi ni mmg berbeza..

dulu masa bersalinkan anak ke-3 ada minum air selusuh bidan urut yang buatkan..pastu bukaan baru 2-3cm dah sakit sangat mcm bukaan dah 8cm..memang sakit la...pastu nurse kat hosp bagitahu bila dah bukaan banyak baru minum air selusuh bukan minum awal2 sebelum rasa sakit..huhu

tapi tak tahula pengalaman orang lain kan?

salam perkenalan sis..

air zam2 boleh kan... jijah ms tengah kontraksi pon minta asben amikkan air zam2 utk minum

Asslmkm ciksu.. Oo, ciksu turun tnda ye bru ke spital.. Btul tu, ank first ni kdng cpat bukaan, kdng lmbt.. Ikut orng..

yup betoi apa dokte tu kata. air selusuh tu minum waktu kontraksi betol2 dah nak bersalin. pendek kata dah bukak laluan besar. klu tidak nanti takut kita kehabisan tenaga tahan sakit tapi bukaan tak bukak2. sudahnya kena operate sbb ibu dah lemah huuuu

assalamualaikum ciksu..bestnya da keluar tandakan? heee kemain mkn banyak tu. hihiii cepat update lagi.. sheila minum air zamzam je. yg nurse ckp tu maybe yang dah dibacakan surah2 jadi air selusuh. mmg goverment punya spital tak kasi amik sebab takut bukaan takda tapi sakit contraction da kuat boleh.buat baby lemas or kena czer.. sheila minum air zamzam tak kabo nurse pun. heee minum sikit ~~~

Tiba-tiba terkenangkan pengalaman melahirkan anak 4 tahun yang lalu...Yang paling saya tak boleh lupa ialah...doktor lelaki yang tukang check bukaan tu adalah kawan kepada suami saya sendiri... tapi lepas bersalin baru saya tahu mereka tu kawan sekampung dulu..nasib baik jugakkan..huhuhhhh..

ciksu sekarang kat kedah kan? klu tak keberatan boleh tak email alamat dgn number phone? ingat nak pegi ziarah baby dgn ciksu. teringin pulak nak bertentang 6 mata. iols kan pakai spec hihihi. klu tak keberatan lahhhh email kat sini syakira.yaakub@gmail.com

amboi banyaknya siri.hehe..

pengalaman sy yg sulung turun darah..yg 2nd turun dua,air dan darah

Eh x bleh minum eh? Dan ngape?
Suspen pula hihi
Nnt sambung eh

Alhamdulillah.. Pengalaman itu indah..

betul tue jangan minum air selusuh dulu kalau sakit masih jarak dalam 30 minit..kalau nak minum masa sakit 5minit3

minum air zam zam takkan la takleh.. Lebih2 lagi kalau air yg dah dibacakan doa. Bukankah doa tu minta untuk permudahkan urusan. Kalau air selusuh tu logik la tak bagi minum.

cehh suspen je tau.. siap ada sambungan lagi huhuhuhu

syok je baca pengalaman orang nak bersalin ni. lain orang lain pengalamannya.

Aah kalo kat spital dorg xbg minum air selusuh ke ape sbb tkut kuta skit bgi nak rak tp jln xbukak lg...sy dua dua anak xpnh minum air selusuh pun

Salam,

Pengalaman saya, saya minum air akar fatimah tu dan minum air bacaan doa, zamzam (yaasin dll) dari ayah, memang betul. Bukaan belum / baru 1cm saja tapi contraction dia tuhan saja yang tahu. Sehari semalam contraction terlalu kuat, tapi bukaan tak ada.

Maksud nurse/doc/hosp cakap jangan minum tu ada sebabnya. Kalau bukaan dh 4-6 cm time tu nak minum tak apa.. lagi mudah saat contraction tu.

Bukan lah bermaksud asal minum terus sakit nak bersalin. Maksudnya air yang dh didoa tu, kita mohon permudahkan saat kita nak bersalin, saat Allah perkenankan doa kita, perut pula dh gelodak, baby nak keluar, tapi bukaan belum ada, Subhanallah.. sakitnya ibu dan baby dalam perut. Allah saja Maha mengetahui..

Bukan tak boleh minum langsung, minum pada waktu yang bersesuaian, insyaAllah, semuanya akan mudah.

**lain ibu lain pengalamannya

kalau akak ni utk tiga2 anak memang tak minum pun air zam2 atau air selusuh, air zam2 cuma bg pada anak lepas bersalin je...

ciksu kuar tanda darah juga ye..tu la org kata sakit,tp akak tiga2 mmg tanda darah tp tak sakit sangat pun biasa2 je sakitnya tu..hehehe
mungkin lain2 org lain sakitnya kot

ciksu sayang, saya baru baca entry ni, hihihi. best2...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF