Tudung kanak-kanak


Cendol Homemade

Sapa suka makan CENDOL !!!!

meh nak tunjuk cara buat CENDOL HOMEMADE
simple je tapi punyalah lama ambik masa nak siapkannya.. 
banyakkan bersabar ye.. agak tak sabar pergi je makan kat kedai.. hahahaaa

 Tepung yang sudah siap dimasak

 selepas dimasak kena masukkan tepung dalam periuk lubang masa panas2 tu.
lelaju tekan takut tepung keras

 CENDOL yang siap ditekan tadi dimasukkan ke dalam besen yang berisi air sejuk..
nak siap dua pelas kat bawah ni memang pada lah.. 
fuhhhh.. lenguh mengacau tepung hokey..tapi bukan saya yang buat ye..
mak saya yang buat..saya tolong2 aje.. 

CENDOL siap sedia untuk dihantar ke rumah kenduri



25 Comments

  1. Waaa. Pandainye buat.

    Sebelum tdo tu jom terjah papaglamz
    http://www.papaglamz.com/2014/11/tinta-papaglamz-ll-sengsaranya.html?m=1

    ReplyDelete
  2. bagus ni buat sendiri, terjamin kebersihannya..
    Mama Niza

    ReplyDelete
  3. Gitu rupanyaa buat cendol, takpernah tahu pun. singgah :) salam kenal

    ReplyDelete
  4. Asslmkm ciksu.. Wow.. Menyerlah hijaunya..

    ReplyDelete
  5. wahhh... pandainya buat. mia belum pernah cuba lagi...

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  6. sedapnya cendol homemade.... terbaik...

    ReplyDelete
  7. ishhh ni betul2 rajin ni ...kalo akak mau mengeluh tang nak basuh periuk tu haahhhaha..tepung melekat2.... tapi tu laa puas kalo buat sendiri kan sue...sedap jeeee minum ..ckp rase lemak manis semua kalo buat sendiri....mcm akak ni pemalas mmg cari kat tepi jalan je laa gerai2 jual cendol akakakakka

    ReplyDelete
  8. waaa..memang xrajin ler ecah buat bnda2 cmni..makan rajin ler..hehe..

    ReplyDelete
  9. ooo begitu caranya buat cendol.. mcm mudah ye..heee

    ReplyDelete
  10. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  11. rajin buat sendiri..kita tak sabar nak buat sendiri walaupun en suami peminat cendol..selalu mkn kt kedai..:)

    ReplyDelete
  12. tabik la...sebab yg buat sendiri lbh sedap..lbh bersih....akak suka cendol yg pejal..

    ReplyDelete
  13. lgi senang beli je kan heheh eh klu buat sndri bleh boh kaler merah ke ungu ke kan?

    ReplyDelete
  14. Bunda pernah tengok orang buat...tapi bunda hanya tolong tengok jerlah...
    Tak pernah buat sendiri pun....tak reti...huhu

    ReplyDelete
  15. Pernah juga buat sendiri...tpi zaman anak dara dulu...tlg mak buat... Best dapat makan hasil tgn sndiri...

    ReplyDelete
  16. Tetiba tekak rasa nk mnum cendol memlm buta nih..
    Aiyooooooo...
    Hihihihi
    Dtg ziarah sini hujung mggu.. ;)

    ReplyDelete
  17. Waa..gini ke cara buatnya? Nampak menyerlah hijau tu..pasti sedap hasil tamgan ciksu ni..tolong2 pun kira banyak juga tu terlibat

    ReplyDelete
  18. cendol tak pernah buat tapi biasa la tengok mama buat bubur anak lebah tekan2 macam ni hihihihi

    ReplyDelete
  19. rajinnya..buat sendiri tu lebih terjamin kebersihannya kan

    ReplyDelete
  20. bagi resipi pula next time
    sebab lepas dengar kekotoran pembuatan cendol ni
    rasa gerun nak makan di luar =)

    ReplyDelete
  21. Saya memang tak rajin, Ciksu. Saya main beli je kat kedai kecualilah harga cendol naik berbelas ringgit, barulah saya belajar buat nanti.

    ReplyDelete
  22. Pernah tgk. Org buat cendol.. Mcm best je.. Tp sya xsuka cendol..

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin