Tudung kanak-kanak


Kek Batik


tetiba je nak makan kek batik.. tak da kerja, saje cari kerja.. maklum le masa berpantang lama tak masuk dapur. ini dikira nak melepas gian la jugak :)

mula belajar buat kek batik dengan member masa form 5.. masa tu kan seronok buat jamuan makan, sekali dia bawa kek batik.. bila rasa sedap, rasa lagi sedap.. tak boleh jadi ni.. terus lelaju minta resepi.. bila dah dapat resepi asyik le dok membuatnya.. sampai dah jemu nak makan.. sampaikan masa nak pergi dating dengan cik abe pon saya belanja dia dengan kek batik.. ^_~


bagi saya kek batik boleh dikategorikan paling senang dan cepat disediakan.. bahan nak buat pon tak banyak.. tak payah guna oven atau pengukus..

just satukan bahan bahan asas sepeket milo peket kecil + sebuku butter + susu pekat letak ikut kemanisan yang disukai dalam kuali.. guna api kecil kacau dengan whisker sampai sebati kesemuanya..tutup api kendian masukkan biskut marie yang dipatah patahkan.. kacau bagi rata.. masukkan dalam loyang yang siap dilapik plastik.. tekan bagi padat sendat.. agak dah sendat simpan dalam esbok.. rasa tak sabar nak makan letak le kejap bagi sejuk.. rasa dah kenyang sangat biar lelama sikit dalam esbok tu.. hidang time minum petang ke kan.. sedap jugak.. ;p

kek batik siap sedia untuk dingaaapppppppp..


lapik plastik sebab nanti senang nak angkat untuk dipotong.. potong masa baru bawa keluar dari esbok.. potong kecik2 senang sikit sekali masuk mulut terus ngaaappp :) 

kendian saya biarkan pada suhu bilik.. lebey kurang 2 jam.. baru saya makan..
dengan lembutnya, rasa macam melekat2 sikit.. ala2 makan cloud 9 tu..
tapi milo tu tak la cair meleleh..

antara cheesekut dengan kek batik, saya lagi suka makan kek batik.. 

sebab apa tau..? sebab CHEESEKUT cepat rasa muak cheese tu..
aii kureng suka ..  


28 Comments

  1. Kek batik mmang sedap...marveles

    ReplyDelete
  2. wah best nye resepi awak ni sempoi je..mmg sedap kek batik ni..nk pulak minum ngn kopi kelat...kontra rasa ni yg buat lg sedap ngudap kek batik ni.

    ReplyDelete
  3. ramai yang suka makan kek batik ni..mudah n sedap..

    ReplyDelete
  4. best kan bgi pengemar kek batik, zaza xbrpe nak cinta sgt hehe

    ReplyDelete
  5. sedpa kan...pasni leh try cheesecut plak senang gak resepinya...

    ReplyDelete
  6. Kira ada kenangan indahlah tentang kek batik ni ya, Ciksu. Saya pun tahu tentang kek batik ketika di tingkatan lima juga. Masa tu memang excited betul nak mencuba dan makan berkali-kali.

    ReplyDelete
  7. amboi rajin...cik sue sy duk cari entry gmbr anak cik sue ni..xjumpa lagi, dah ada entry ke belum hehehehe duk tertunggu ni

    ReplyDelete
  8. lama juga xmakan kek batik ni.. nak buat malas padahal mudah je..hee

    ReplyDelete
  9. SALAM SUE.. lamanya x singgah ni.. ni bru nk khatam entri2 sue ni... kek batik ni sedap n sng..tp sekali pon x pernah cuba buat

    ReplyDelete
  10. Sy thu buat kek batik msa upper 6.. Tp bila buat npa la xcantik cam orng lain.. Hihi

    ReplyDelete
  11. Fav seisi rumah ni... baru je minggu lepas k nurul buat... cam nk buat lagi je rasanya... :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya kek batik...dah lama xbuat dan xmakan... huhuu terliur.. ;)



    Ni link fb Magnet Board tu
    https://www.facebook.com/SasaranNiagaUtama?fref=ufi

    ReplyDelete
  13. ada baby pun still rajin ciksu ni kan.. nanti baby mesti rajin cam mama dia.. :)

    ReplyDelete
  14. Ciksu, saya pun lagi suka kek batik. Sebab lagi suka coklat.

    ReplyDelete
  15. cantiknyaa..buat haritu xjd sgt..kena letak plastik ni cantik sikit..api guna pon kuat kot..jd berketull..haiihhh

    ReplyDelete
  16. Salam singgah petang...Diana pun suka makan kek batik....hehe

    ReplyDelete
  17. Boleh cuba resipi Sue plk ni nanti...

    ReplyDelete
  18. saya pun lepas buat kek batik ni
    cuma saya baut berbeza
    saya guna secawan milo, secawan koko,
    butter 1 pek, cula secawan dan air secawan
    biskut marie mesti kena ada =)

    ReplyDelete
  19. kan kek batik antara senang buat. cheeskut pun sama. saya dedua pun sukaaaa ehehehehe

    ReplyDelete
  20. Sedapnya. Dah lama tak buat kek batik.

    ReplyDelete
  21. Sya pun suka kek batik.. Pernah sekali salah sukatan, dia punya keras langsung tak boleh makan..

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin