Nyamuk Oh Nyamuk!!!

kalau dulu masa belum ada anak, saya tak berapa kisah sangat dengan si nyamuk ni tapi sejak dah ada anak, makin risau pulak saya !! makin menjadi-jadi pulak amukan si nyamuk ni sekarang. 

sejak balik key el hari tu memang dah siapkan kelambu untuk kami anak beranak. kalau guna kelambu baby tu mak pak tak boleh masuk sekali. mana syiokkkk. tak da peluang nak bermesra dengan baby pulak kannnnn.

pendek kata siang malam memang duduk dalam kelambu aje la. itu lebih baik.
kesian dekat anak kalau kena gigit nyamuk. 

nyamuk sini bukan sebarang nyamuk tapi jenis nyamuk aedes. nak bezakan nyamuk betina dengan jantan pun saya tak gheti. acaner???

cer tengok ni,

 waktu pagi

 dalam jam 10:30 pagi

pendek kata nyamuk ni sentiasa ada. tak kira waktu pagi ke, tengah hari ke, petang ke, malam lagi la. nak-nak time maghrib tu. haisssshh..

selain pakai kelambu, kami ada juga guna reket nyamuk. senang sikit kalau nak pukul nyamuk tu. sekali libas dah jatuh tersungkur.

sabtu lepas ada gotong royong dekat blok. dapat ubat jentik-jentik ni.


kawasan saya ni boleh tahan la juga. memang kena sentiasa berjaga-jaga.
selebihnya berserah pada Allah.


Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Nyamuk Oh Nyamuk!!!"

ada anak kecik ni mmg terlebih risau dengan nyamuk.sian je kulit gebu tetiba bintat2 kena serang nyamuk..baguslah dh berkelambu satu famili.hehe

nyamuk oh nyamuk.. mmg geram kalau kena gigit nyamuk. huhu

Biasanya nyamuk betina suka hisap darah.nyamuk jantan suka makan madu buah-buahan. :)

Wah.. bahaya juga kalau gitu ya. Bagusla ciksu dan suami amik tindakan proaktif mcm ni.. mencegah lebih baik drp merawat.. harapnya tak ada apa2 yang tak elok berlaku..

Sy kt ipoh ni nyamuk xsngt nmpk. Tp kt gemas.. MasyaAllah.. Sngtlh bnyk..

Sanggup tak tidur QR..nak tengok anak takut nyamuk gigit kulit gebu dia

hakimi bila balik kg habis bintat2 kena gigit nyamuk.. bahaya betul nyamuk kampung ni.. cerdik sgt.. xmati pasang ubat nyamuk lak tu

rmh wawa time hujan, Ya Allah.. duk menebah je time ngadap lappy..

betul.ciknaa pakai kelambu moden tu. tapi sejak akhir2 ni takde pulak nyamuk. kebetulan pulak kelambu dah rosak zipnya.. dah tak pakai dah.. hihi..

betul tu..bila ada anak kecik ni,confirm ambil kisah pasal nyamuk..kalau balik kampung mertua,IbuNoey mesti bawa lampu pembunuh nyamuk tu..

takder pilihan lah... kalau rumah flat tu senang jer... mana2 ruang udara masuk pakaikan jaring halus... tapi rumah teres susah sikit...jadi mana2 yg boleh di jaringkan lah... kelambu, ubat nyamuk pun perlu jugak... rumah saya pun banyak nyamuk...

boleh tahan eh
jam 10 pagi pun mnyamuk berlegar2..
cuba beli gelang nyamuk
take care yea sue n baby :)

betul dh tu ciksu, adik zaza pun ada anak terus pkai kelambu.. 3beranak skli dlm tu beradu hehe..

Semuanya demi anak kan..
Walau seekor nyamuk pom kita xnak bg kena.. selain tu leh sapu jgk krim utk elak nyamuk tu. Ada jual kat farmasi or guardian. Tp xpasti utk baby kecik ok x..

huihhh serangga paling sy benci kot..selagi tak dpt tepuk selagi tu la sy cari smpi dpt..

mmg bhaya nyamuk Kl ni.. nyamuk penyakit...

bahaya juga tu,bagus guna kelambu..macam akak ubat nyamuk memang tak boleh guna sbb anak yg sulung tu alah dgn ubat nyamuk..

inshaAllah..harap2 baby ciksu sentiasa dilindungi Allah.

baby kalau kena gigit nyamuk cepatje nampak merah2 kan ciksue

Yang nak dekat waktu Maghrib tu yang bahaya. Suka gigit darah tau...

Bila ada anak kecil ni, memang kita lebih alert dengan persekitaran.

dulu rumah saya banyak nyamuk..aisyah bintat2..siap beli kelambu khemah tu..
sekarang nyamuk dah berkurangan..alhamdulillah

Bc pasal nyamuk.. Teringat kwn sy.. Ada ceritanya tp xmgkin sy nak cerita kat sini.. Panjang lebar.. Hehe

yang hisap darah tu nyamuk betina aje
tapi sekarang nyamuk memang jenis bawa penyakit
kena extra alert sikit, nak pula kita ada anak kecik

Nyamuk tak kira masa. Kat office ni pon banyak nyamuk.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF