Pengalaman Bersalin: Kena Jahit Luka Episiotomi

sebelum kena jahit tu sempat la pegang anak sekejap sebelum dorang bawa untuk dibersihkan. kendian serah pada ayahnya.. sudahnya tinggal saya sensorang dalam LR tu.. dengan sejuk aircondnya tak yah cakap la.. menggigil kot.. 

my baby selamat keluar jam 11:48 pagi. jam 12:00 tengah hari.. nurse mula siap sedia barang keperluan untuk proses menjahit.. waktu ni memang saya sedar..
siap dok nyembang lagi dengan nurse tu.. sambil mata melilau nengok nurse buat persiapan menjahit.. pastu mulut ni dok pot pet menanya itu ini.. saya dok tanya,

 "banyak ke nak kena jahit?"
"lama tak nak jahitnya?"
"kena jahit 3 lapisan ke?"
"sakit tak?"
"ada cucuk ubat bius tak?"

sampai la nurse tu tak larat nak layan dah.. hahaaa..
yang dia pesan kalau tak nak rasa sakit, sedut aje gas yang disediakan kat katil tu.. hihihi.. 

bila tiba masa kena jahit tu, layan je .. huuuhhh.. 

masa kena cucuk untuk ubat bius tu dah mula rasa ngilu.. 
untuk lapisan dalam boleh bertahan lagi.. xda rasa sangat..
masuk lapisan kedua pon oke oke jugak la.. masih boleh nyembang..
masuk aje lapisan ketiga terus sedut gas habis habisan.. 
tak sanggup kot nak rasa time misi dok cucuk tarik tu.. muahahaa..
itupon dok buka tutup juga penutup gas tu.. dok sibuk menanya banyak lagi ke tak.. gamaknya, nurse tu pon runsing.. yang saya asyik le dok bertanya :D
penyudahnya sebelum nurse tu tamatkan aktiviti jahit menjahitnya tu, Dr. Amira datang check lagi sekali.. dia tekan2 perut bagi keluar sisa2 darah yang ada kot.. terasa la senak kejap.. penyudahnya Dr. Amira yang habiskan jahitan tu.. perghhhh peritttttt.. 

1:00 tengah hari
baru selesai jahit.. lepas kena jahit terus pakai stoking.. memang sejuk dalam LR tu sebab nak bagi hilang bau hanyir darah kan.. tak lama lepas tu nurse datang bagi susu kambing untuk saya minum & bawakan baby juga.. masa ni baru berpeluang bf baby (",)




masa ni kan YA ALLAH TERHARU SESANGAT.. AIR MATA SAYA LAJU JE MENITIK SAAT BABY DOK PULUN NYUSU.. RASA SEBAK SESANGAT MASA TENGAH BF ANAK SENDIRI TU
LAGIPON SUSU BUKANNYA ADA SANGAT.. BABY PON KEJAP2 MERENGEK JE.. SAYA SUAKAN JUGA BIAR BABY USAHA. NAWAITU SAYA, NAK BF BABY SEHINGGA USIA 2 TAHUN. SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZEKI SUSU IBU BUAT ANAK UMMI. AAMIIN 


3:00 petang
dok lepak dalam LR tu, sampai la nurse tadi bertukar shift.. lama la juga.. 
sebelum dihantar ke wad.. dorang suruh saya buang air kecil.. tapi tak boleh.. rasa semacam je.. baru lepas jahitkan.. hukhuk.. pastu nurse cakap tak pa la, nanti balik wad cuba buang air kecil jugak.. saya angguk kepala je la.. selesai pe semua, terus tukar katil, kendian kena tolak ke wad.. pindah je ke katil wad terus Mak Perak sapukan minyak panas anugerah satu badan..


ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH..
DENGAN LAHIRNYA PERMATA HATI KAMI NI MAKA TAMATLAH SUDAH
 “RAJUK JIWA MENANTI PERMATA”.. 
TERIMA KASIH YA ALLAH..

Previous
Next Post »
35 Komentar untuk "Pengalaman Bersalin: Kena Jahit Luka Episiotomi"

Pengalaman anak kedua mereka tak beri gas oksigen pon. Wuwuwu sakit

Good baby... papndai dia nyonyot..ala baby pun bukan lapar nak minum sangat pun masa ni tapi nak mesra ngan mama nya :D

Saya masa beranak kan Tipah kat sini kan, lepas beranak tu dorang letak jer baby on me, dorang biarkan jer me and baby feel each other, and masa tu doktor selamba je jahit sambil kita duk peluk baby ni... tak terasa sakit sangat walau tak bius sebab ada pengubat kat dalam pelukan ni kan. hehehhe

Alhamdulillah.. dah takde rajuk2 dah hehe.. Syukur.. zaza tumpang heppy

pengalaman yg cukup berhargakan... akak dapat bayangkan perassan itu..

masa dokte jahit dulu akak tak rasa apa dah..hehehe rasa seronok sebab baby dah keluar

nnt saya cerita pengalaman sy ye.. agak pahit jugakla.. huhuhu..

SubahanAllah!!
Rindunya saat & ketika ni..
;,)
Walaupun sakit tp kita rasa nikmat kan.. ;D

Alhamdulillah ciksu..rajuk jiwa sudah terubat..sakit pon x apa kan ciksu bila tgk anak sendiri

Alhamdulillah....dh x merajuk dh la ni...hihihi

baca part kena jahit tu sakitnyaa..huhu

seghiauuu dgr time kena jahit tu...
la ni bb still BF ke?

Adoi ngilunye bila teringat momen tu.

Macam terasa baru jer mengalaminya bila baca entry ni..walaupun dah berlaku 4 thn lepas hehe

Asslmkm ciksu.. Alhamdulillah..
Sebak rasanya. Terkenangkan pengalman sendiri..
Lpas ni share sekali gmbr bby ye ciksu..

aduh bila baca part jahit tu rasa nyilu pula...jahit hidup2 kan.. jijah xde pengalaman bsalin normal risau gak.. tp niat hati anak2 seterusnya nak bsalin normal.. inshaaAllah

kesian kat dia menderita masa bersalin... mudah2an Allah membalas dengan syurga firdausi hendaknya... aminnn

part kena jahit tu mmg xtahan...ngilu ase

ape pun tahniah... lama menantikan... pasti bahagia dan lengkap da... tahniah...

ape pun tahniah... lama menantikan... pasti bahagia dan lengkap da... tahniah...

Alhamdulillah, Cik Su...
Dah berakhir pun rajuk jiwa tu... tak sabar nak tengok si bby comel tu... :)

Alhamdulillah.. pandainye bby ciksu nyut nyut.. bby ldy mule2 tu xpandai.. misi tenyeh2kn mulut bby kt nipple.. huhu..

Yeyyy, berakhir dah rajuk dia. Boleh tukar la header blog lepas ni.

alhamdulillah..moga selamat semuanya dan membesar jadi anak yg baik..tahniah kak!

p/s:jemput join segmen pertama kami http://afifahaddnan.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-bersama-afifahaddnan.html

:)

mmg detik yg paling tak boleh lupa bila anak mula nyonyot..amzing kan kuasa Allah..pandai betul baby hisap..sy Alhamdulillah dua2 anak susu byk melimpah ruah lepas bersalin..:)

Alhamdulillah.... selamat melahirkan anak... tahniah akak.. semoga anak itu memberi manfaat dan menjadi anak yang soleh.. :)

Alhamdulillah selamat semuanya..

inshaAllah ada rezeki lagi lepas ni. akak doakan. dah jadi ibu, dah tau semua ragam mengandung, bersalin, skrg jaga bby kecik...take care ye

saya pun masa kena jahit asyik dok tanya soalan je
masa anak no 2 pun saya buat gitu
macam-macam dok tanya
tapi diorang jawab aje tanpa banyak soalan
agak impress untuk hospital kerajaan =)

alhamdulilah semuanya dah selamat kan. ohhh baru tau yang LR sejuk sebab dah hilangkan bau hanyir darah.

Dah tak rasa sakit masa jahit bawah tu. Sebab rasa sakit bersalin dah cover suma tu ☺

Hahaha, nak gelak rasanya! Ish, tak baik saya ni tau! Saya pulak sepanjang bersalin tu senyap sebab takut. Lepas je baby keluar terus boleh potpet dengan doktor. Doktor pun pelik siap cakap lagi "Aha, ada pun suara rupanya. Ceria jugak!" sambil sedap je dok menjahit. Saya tak rasa apa pun sebab dah kena epidural. Sejuk memang sejuk. Dua-dua anak lahir malam. Anak kedua lagilahkan, tak berbaju nipis je sebab masuk operation room. Gigil-gigil sementara nak masuk bilik semula. Gigil takut ada, gigil sejuk pun ada!

Sya dapat bayangkan macam mna kena jahit.. Sebab masa lepas bedah tu doktor bg tau lah sah dah nak jahit.. Tak sakit, tapi terasa la dia tekan² perut tarik² sana sini.. Rasa senak sikit, xtau la doktor buat apa..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF