Pengalaman Bersalin: Labour Room

Gigih kan ciksu ni cerita secara details pengalaman bersalin.. ala, selagi memori ingatan ni masih kuat.. apa salahnya bercerita, kan !! lagipon Allah dah izinkan saya untuk merasainya.. akan datang tak tahu lagi macam mana.. hanya Allah Maha Mengetahui.. semoga saya akan diberi keizinan lagi untuk merasainya.. aamiin :)

10/08/2014


9:00 pagi 
selesai aje sarapan bihun sup, nurse salwani datang dengan membawa kerusi roda.. jom pergi LR katanya.. pastu dia bagitau bawa siap2 BAJU, SELIMUT & PAMPERS untuk anak.. sebelum tu sempat call mak & ayah minta maap.. ntah yang ke berapa kali pon tak tau le.. masa ni mak saya baru on d way dari kedah.. kebetulan 9/8/2014 kenduri kak long.. so, mak ke penang dulu sebelum datang tengok saya.. lagipon sebelum tu mak & ayah ada datang kl ziarah sedara meninggal, kendian singgah rumah saya sekejap pastu terus balik Kedah..

Oke, sambung balik.. masa ni dah mula nebes + sebak.. rasa dup dap.. dup dap je kat dalam nun haaa.. iye la, takut nak bersalin memang tak dinafikan tapi dalam masa yang sama dah tak sabar nak tengok, nak cium dan nak gomol permata hati :) sebelum masuk masuk LR, sempat nurse salwani tanya cik abe.. 

"takut darah tak?" 
cik abe kata 
''okje.."

yang paling syahdu, nurse salwani siap pesan kat saya.. buat yang terbaik, kuatkan semangat & teran betul2.. ingat !! fokus awak nak tengok anak yang awak tunggu selama 6 tahun tu... alahai.. tetiba rasa touching sangat bila nurse bagi semangat macam tu.. tak sabar pon iye juga tapi dalam hati hanya Allah je yang tahu.. perasaan takut, risau, happy.. pendek kata macam2 rasa dok himpun dalam satu..



9:15 pagi masuk LR..
sebelum membaringkan diri atas katil special ittew.. NURSE SURUH BUKA TUDUNG + GETAH RAMBUT.. masa baring tu, dah mula rasa semacam je.. malu itu sudah pasti walaupon hakikatnya semua yang ada dalam LR tu perempuan… sesambil nurse cari urat nak cucuk, mulut dok pesan ikut apa yang dorang bagitau, jangan ikut kepala sendiri.. jangan keluarkan suara.. kawal pernafasan.. 

tak lama lepas tu, Dr. Amira pecahkan air ketuban.. terasa hangat je.. baru tahu.. lepas tu suami boleh masuk temankan saya.. dok nyembang2 sambil tahan sakit "contraction" tetiba terasa nak terkucil la pulakkkkk.. nak ke tandas.. nurse tak izinkan.. dorang cuma pasangkan tiub suruh kencing kat atas katil tu je..

sampai satu tahap.. saya rasa nak terberakkkkkk sesangat.. dok la bagitau kat nurse.. 

nurse, saya nak terberakkkkk ni..
sekali nurse cakap apa tau..
tak pa awak berak je atas katil, nanti saya cucikan.."

rasa2nya banyak kali jugak saya dok ulang nyebut nak terberakkkk tu .. hahaha.. sampai nurse tu malas nak layan dah.. sabor je la.. hakikatnya sakit nak terberakkk tu sebab kepala baby dok menekan2 nak keluar, itu yang rasa nak terberakkkkk memanjang.. 
lepas nurse selesai pasangkan drip.. tetiba rasa semacam je naik ke kepala.. 
"dah kenapa pula kan?"

Bagitau cik abe, nak muntah.. tak boleh tahan dah.. terus cik abe capai plastik, sekali haaaa nah ambikkk kauuu.. muntah segala apa yang dimakan pagi tu.. lepas muntahkan segalanya, memang lemah..


asyik dok minta air, air, air.. nurse sungguh memahami.. sekali minta nurse bagi, kendian minta lagi, lagi, lagi.. last2 nurse kata selagi awak tak keluarkan anak awak saya tak nak bagi  air.. kesian kat anak awak kat dalam tu.. haaaa, kan dah kena sebijik.. 


ada saya kesah..!! selagi tak dapat air selagi tu le saya asyik sebut nak air, air, air. sambil dok menahan sakit nak terberakkkkkkkkk tu, sambil mulut nyebut nak air, bukannya sebut sakit ke apa tapi nak air je..

11:05 pagi
Sampai la yang kali terakhir saya bagitau yang saya dah tak tahan sangat2 nak terberakkkkk, nurse datang tengok bukaan dah cukup.. so, apalagi nurse dengan cik abe sesama bergabung suara bagi arahan & semangat.. teran punya teran… tarik napas, tahan napas.. last2 saya dah penat sesangat, rasa macam dah tak bertenaga sebab tekak masih perit, rasa dahaga yang teramat sangat… apa yang saya ingat masa tu AIR JE.. 
agaknya nurse 2 orang tu tengok gaya macam saya ni manja sangat kot.. terus dia kata macam ni..

 “haaa, biarlah tunggu doktor datang, dia nak suruh doktor gunting kot.."

11:35 pagi
Bila Dr. Amira datang, doktor bagi semangat lagi suruh cuba juga push, siap suruh cik abe tarik tangan saya suruh saya rasa sendiri rambut baby, cik abe kata dorang tak mo gunting lagi sebab memang boleh teran terus je masa tu, tapi tu la.. saya sendiri dah tak bertenaga nak buat acaner kan :'(

Nurse cuma kata, 


“suidah, cepat kepala anak awak dah nampak tu, 6 tahun kan awak tunggu.. sikit lagi, sian anak awak, dia nak keluar dah tu.. bila awak berhenti push, kepala anak awak akan masuk ke dalam balik.. kami tak boleh tolong melainkan awak yang kena tolong keluarkan anak awak.. bila kepala dah keluar baru kami boleh bantu awak..” 


dengan cik abe pon dok berteriak sama.. 

mujur la diri ni bersemangat waja tetap juga berusaha.. tengah dok tarik napas, tahan napas tu tetiba dapat rasa Dr. Amira zaaapppp sikit, dengan sedaya upaya dan baki tenaga yang masih tinggal tu terus saya teran sehabis mungkin..

Fuuuhhhhh.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11:44 pagi..

saya dapat rasa laju je anak saya meluncur keluar.. rasa macam tolak satu bebanan yang besar.. susah nak gambarkan dengan kata-kata.. lega sangat bila anak dah selamat dilahirkan secara NORMAL.. ALLAH!! rasa macam lega teramat sangat.. masa doktor gunting tu pon saya boleh rasa tapi tak terasa pon sakit kena gunting tu..


Yang paling syokkannnnn.. bila anak saya dah selamat keluar.. laju je mulut saya minta air sambil menangis terharu..

"saya nak air, nak air, nak air.."

apa pon tak boleh!! hahaha.. memang tak leh nak tahan dah sebab dahaga sesangat.. yang doktor pula dok tunjuk anak sambil suruh saya tengok jantina anak, bila saya sebut jantina anak baru dorang puas hati..  

sekali nurse kata..
"sabar ye nanti saya buatkan air milo panas dekat awak.."

tapi saya balas balik yang saya tak nak milo, saya tak boleh minum milo nanti saya sembelit.. hahaaa.. dalam dok mamai boleh lagi demand kan..
"kalau tak nak air milo awak nak minum air apa??"
"saya nak minum susu.."
 "tapi kami tak sediakan susu.."
"saya ada bawa susu. ada dalam laci di wad.."
"ok, nanti saya minta suami awak ambilkan.."

sesambil dok buat apa yang patut dalam LR tu, nurse minta maap kalau ada termarah atau tertengking tadi.. 

saya okje.. tak ambik hati pon .. hihihi.. 
cuma rasa macam lawak pon ade.. padahal tengah sakit nak bersalin tu. ekekekeeee

alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. serius..!! rasa macam mimpi je semua ni.. tup-tup dapat dakap anak syurga ni.. ALLAH.. terharu sangat.. sampai meleleh ayaq mata ceq saat pangku anak sendiri dalam LR tu.. menangis dalam gembira :')

betul la apa yang dikata.. tengok je muka baby terus hilang rasa sakit bersalin.. hilang ingatan kejap.. hahahaha.. patutla saya tak terdaya nak teran rupa-rupanya..................

Previous
Next Post »
31 Komentar untuk "Pengalaman Bersalin: Labour Room"

huihhh mcm bb boy je ;) takpe dpt gak merasa pengalaman ni kan..bila bleh tgok muka bb hehhe...

Huh.... sesak nafas kakak. Lama juga nak keluar baby tu. Tapi gembira dan indahnya Allah saja yg tahu kan CikSu. Kakak terkenang masa kakak dulu tapi kakak cepat mungkin baby kakak kecik aje semuanya lebihkurang 3kg aje..

Alhamdulillah...
Pengalaman yang di nanti..

Ya Allah...kelakar pun ada... duk minta air air jer hihihi. ini macam lebih kurang masa saya berannkan jelita la jugak, not too bad kalau compare dengan Jijah... eiii seriau ingat balik. apapun, tahniah lagi sekali ciksu :)

Alhamdulillah...sonoknya bsalin normal.Tahniah

cik sue buat Mv nangis petang2 ni tau..baca entry ni dengan air mata syukur cahaya mata yg ditunggu 6 tahun dah ada dalam dakapan

memang bila tengok muka anak otomatik rasa sakit tu hilang..

macam akak lak sempat lagi berenti push minum air dulu..ahhaha dahagakan..

nak tgk pic baby..cpt lah tunjuk hehe

alalala..terharunyaaaa baca post ni..alhamdulillah dah selamat semua kan..=)

rupa-rupanya apa???? nebes lak baca

Alhamdulillah...akhirnya penantian itu berakhir juga. Lepas ini hadapi pula cabaran sebagai seorang ibu... :)

masa saya bersalinkan afrina, misi tak suruh pun bukak tudung.. saya pakai je, tapi lawak la bila ingat balik.. atas tertutup, bawah terkangkang... hahha

Asslmkm ciksu.. Sama la kita.. Nk air, tp x terkeluar kata.. Last mnum kut 10 mlm . skli dpt air jam 8 lbih pg..

berpeluh cikna baca.. kikiki.. tak dapat bayangkan mcm mana.. sendiri kena rasa nanti.. hihi..

assalamualaikum ciksu.. sebaknya! 6 tahun penantian penuh hikmah. Allahurabbi...

Alhamdulillah..selamat ciksu bersalin normal.. syukur kan.. 6tahun tggu..

nikmat bersalin kan :)hanya Allah ja tahu

Alhamdulillah.. semua selamat.. kenangan yg xdpt dilupakan.. tahniah ciksu :)

Kalau saya jadi nurse memang nak kena Ciksu ni. Nak air, nak air, nak air je kerjanya. Hahaha... Kelakar pulak dengar cerita. Tapikan Ciksu kisah pengalaman bersalin ni memang istimewa sikit. Cerita berpuluh kali pun tak jemu. Dengar cerita berbeza wanita pun tak jemu. Apatah lagilah kisah pengalaman sendiri. Seriuskan, bila nampak je anak rasa lega hilang segala sakit. Masa belum merasa, macam tak percaya je statement tu. Bila dah melaluinya sendiri, barulah tahu memang betul pun kan. Masa dalam LR tu tengah sakit, sebelum baby keluar sure tak nak dah bersalin lagi tapi lepas baby keluar, happy-happy muka boleh je kalau nak keluar 1, 2 lagikan ^_^

setuju!!!

isma pun hilang ingatan kejap
lupa.... tadinya sakit
hilang!
lepas nampak baby..

Allah! nikmat!

alahdmulillah sue.. terharu sgt baca ni.. lya faham sgt rasa ni..lya pnh alaminya dulu.. alhamdulillah sue, doa sue n suami dimakbulkan..akhirnya sue perolehi zuriat sendri. sesungguhnya inilah kenangan terindah ..

Kelakarlah pengalaman bersalun sue

Pengalaman paling indah dlm hidup ialah pengalaman bersalin. Aku suke pengalaman tu. Alhamdulillah dpt rasa 3 kali. Nak anak lg tp rasa x larat dah nak mengandung dan nak uruskab sebb yg ada ni sume dh sekolah. Lgpun x de pengasuh.

Ayat tak abis last sekali tu??? Entry dpn mcm xda cerita...bila nak sambung?

tahniah su....
mmg ar bersalin dahaga yg amat. sy boleh minum milo. lepas bersalin sy minum 2 mug sekali. lapar pon ye kan tak berapa nak makan sebab tahan sakit. tak makan lagi tak de tenaga.

teringat diri sendiri pula masa bersalin anak sulung
bezanya saya asyik dok kata, saya tak pandai
tiap kalai suruh teran, tu aje saya jawab

tapi diorang tanya soalan, saya anak tak? nanti anak lemas
itu yang jadi semangat
alhamdulillah, dia dah besar pun sekarang ni =)

memang kan bila dah keluar je baby tu fuhhhhhhh rasa macam satu bebanan dah keluar sekali terus rasa lega teramat2. sama la saya dalam sakit tu memang asyikkkk la mintak air hihihihii

Penantian selepas 6 tahun. Alhamdulillah.

Cik Su bersalin kat HAT Mizan ye?hehe..macam lebih kurang je manja kita ni..nanti nak buat entri pasal pengalaman bersalin gak la..hehe..

Sya tak merasa pengalaman bersalin normal.. Tapi masa awal tu masuk juga labour room selama 5 jam.. Tension yg amat.. Lapar , dahaga, rimas semua ada.. Tp bila baby dah keluar, dengar tangisan dia hilang rasa sakit. Belum sempat jahit bahagian operation laju je tanya pasal baby.. Haha

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF