Pengalaman Bersalin: Malam Pertama Bersama Anak


Suami teman sampai jam 7 malam je.. pastu tinggal la kami dua beranak dalam wad.. nasib ada sorang kakak yang masuk pagi tu.. jiran sebelum tu dah discharge.. akak tu bersalin anak no 5, so, memang dah pro la kan macam mana nak handle baby :D

Macam saya yang 1st time ni.. agak menggelabah bewak jugak la.. awal2 tu, ok lagi.. sampai satu tahap, tengah malam macam tu.. baby mula meragam.. dia tak mo tido.. jap jap merengek.. jap jap nangis.. saya pon jadi serba salah.. pujuk punya pujuk.. sekejap aja ok nya.. kendian jadi balik,, buntu aaaarrrr.. dengan sakit tempat jahit, pastu tambah pulak sakit kena cucuk dengan benda alah macam pic tu.. fuhhhh..!!!
rasa streesssss sesangat... 
salah satunya sebab susu tak berapa nak keluar kot.. bila tak dapat nyusu baby macam tak puas hati la.. rasanya lah..

nurse denga pembantu dia asyik le datang ke katil saya.. saya pon blurr dah.. dengan nak layan baby, dengan sakit kena jahit, dengan penat kerah tenaga masa bersalin siang tu..  aduhai!!!  rasa macam nak larik balik duduk rumah je.. sebab tak terdaya nak uruskan baby sensorang malam tu.. yang mampu hanya dok balas mesej ngadu dekat cik abe je..

Nasib le nurse yang duty malam tu baik hati.. tolong pujukkan baby.. tapi sekejap aje bertahan.. kendian nangis balik.. sapu minyak pon tak ok.. sudahnya saya selit buku ibu ngandung yang ada Yassin.. last2 lena macam tu je sekali dengan saya.. sampai la ke pagi..

sebelum dapat lena tu, 3 orang nurse termasuk sister datang ke katil saya.. 

sekali masa tu saya duduk macam mana ntah.. kena la tegur dengan sister tu.. bila anak meragam saya tak pikir apa dah... janji anak ok.. 

Oh ya hospital yang saya duduk ni memang tak letak bayi di nursery..

baby memang diletakkan sebelah menyebelah dengan maknya.. kiranya baby tidur dekat baby coat, tapi sayaa letak jek baby kat sebelah. hadang dengan bantal. hiks. 
untuk menggalakkan penyusuan susu ibu.. disamping memudahkan mak2 bergerak..

Previous
Next Post »
26 Komentar untuk "Pengalaman Bersalin: Malam Pertama Bersama Anak"

assalamualaikum ciksu..heee bestnya malam pertama. sheila pula sibuk telek adam. hahahhaa mcm tak caya dah jadi seorang ibu. kuikuiii kalau kat spital sg buloh dia tak kasi baby tdo kat katil ibu sebab pernah ada excident baby jatuh katil tau. bahaya! so adam duk dalam katil kecil dia, tapi letak dekat dgn katil sheila. hihiiii mana gambar si kecil tu???

Hikhikhuk 1st time... mysarah dulu sama... sampai nurse dtg tolong bedungkn... lepas tu senyap die.... sejuk agknya... ibunya tak tau... kenangan...

newborn baby memang suka meragam..alam baru
masa deliver Ali dulu..nurse memang baik2..tp bila 2nd baby..saya siap kena kata x reti handle baby..sata bls balik suruh nurse cabut benda yg dicucuk kt tangan mcm cik sue kena.sebab setiap kali saya nk dukung ank..saya rasa jarum tu bergerak...ngeri..tp nurse x mo cabut jugak..padaha x guna pun benda tu..dr sebelum bersalin smpai nk kuar hospital..jd hiasan semata2

Asslmkm ciksu.. Sama la ngn sy. Mlm ptma dgn bby sy pn x tdo..

jijah pon sma masa hakimi baru lahir dah la ubat bius lagi..xleh gerak langsug.. hakimi pula berak ms tu.. nasib nurse baik hati tlg cucikan..

mencabar betul!

Belajar dari pengalaman ya.. akak di malam pertama, tak sempat tengok bayi.. operate dh hampir petang, naim diletakkan di bilik jagaan kejap.. jadi akak rehat je sampai pagi esok baru jumpa bayi.. mmg rasa seronok sangat masa tu walaupun agak kekok pegang anak sendiri..

mestilah gelabah kan? hehe kenangan tu,

thats the best way pun, for baby to be with the mother. I masa Tipah ritu selalu terlena masa susukan dia and malas nak letak dia dalam basinet dia tu kan, so nurse yang datang jenguk la ambik letak dalam tu, still sebelah I pun hehehee. Tapi sakit pun rasa banyak kurang kan bila ada baby sama2, tapi tang nangis tu tak dapat nak nolong la... hehehe

pengalaman tu sangat berharga kan Sue
:)

gitu la yg mak2 ni semua rasa. lama2 sebati. sabar byk jadi mak ni. sy pon cam tu.

hehe. anak saya yg ke 2 tu langsung tak bangun sampai ke pagi..pelik pulak tak lapar ke..

salam kenal :)

pengalaman berharga ni.. nanti anak kedua dah tau macam mana.. hihi..

anak sulung memang susah keluar susu
saya ari ke 5 baru ada susu
walaupun disuruh sentiasa bagi hisap
nak buat camne, tak keluar
padahal dah follow macam-macam petua

*ciksu, klau ke kuala mai le singgah.. Hihi.. Sy ada kt sini smpai hjung bln ni.. Pastu blik gemas.. Ntah bila pula nk blik ipoh blik.. Thun dpn le kut.. :)

duduk berdua je dengan baby? aduh kalau akak maunya menangis dah tu..sebab tak reti nak jaga baby sorang2..hahaha kira ciksu lagi bagus dari akak ni,walapon anak yg 1st..akak dari anak 1st sampai anak yg ke 3,memang en.suami yg uruskan..teruk btoi akak ni

cik su mv msa mula2 mcm tu gak bila yg no.2-4 ni dah teror haha..skg bby full bf ker

Mmg gtu la memula... Cuma syukurnya ank pertama susu sy terus ada jadi bby x meragam malmnya... Ank kedua mujur dh de pngalaman sikit... Bby meragam juga sbb susu x kuar byk lagi... Tapi layankn aje la...

Kalau kita tak terpaksa buat sendiri sampai bila pun kita tak der pengalaman tu...

Bila dah terdesak..automatik kita boleh...belajar dari pemerhatian dan pembacaan....

boleh paham situasi ciksu tu mcm mana sbb saya pun pernah alami dulu, tapi mujur bila nurse ambik bawak pegi depan dia ok. dia tido kat situ. dorg pun bagi saya tido sampai la shift dia habis. baru dia tolak baby ke katil saya balik

Pengalaman pertama memang macam tu ☺☺

pengalaman saya dulu, baby dalam katil bayi sebelah ibu..anak saya tidur..bila nak menyusukan saya tak pandai..memang gelabah habis..siap nangis setitis dua..huhu..

Malam pertama dengan baby, dia dah menangis-nangis ya. Nasib saya baiklah sikit Ciksu. Malam pertama anak-anak tak meragam. Saya pulak yang meragam lebih-lebih. Hahaha.

Masa sya mlm pertama dgn aniq, alhamdulillah dia xde ragam.. Elok aje.. Cuma sesekali nak menyusu. Kita ni operation, katil direndahkan, katil baby tinggi. Tak boleh nk bangun capai anak pun. Nurse sorg pun tak lyn.. Sedih + lapar+ tak dibenarkan bgun selagi belum 12 jam.. Cik Sue bygkan la.. Kita ni yg nangis, bukan anak.. Huhu. Benci hospital Kuantan..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF