Pengalaman Bersalin: Sebelum Keluar Wad

Pelikkan dah la bersalin.. pastu kena jahit.. boleh pulak menu sarapan saya pagi tu roti telur + air milo.. memang tak makan + minum le saya.. memang la telur tu protein tapi agak2 la kan.. kang tak pasal2 gatal kat tempat kena jahit tu.. milo pulak saya memang tak akan minum.. takut sembelit.. huhuhu.. kalau sembelit masa dalam tempoh berpantang memang naya ooooo..!!!
 sudahnya sape yang susah.. ciksu jugakkan!! nasib ada susu kambing + kurma.. sarapan itu je la sementara menanti cik abe datang bawakkan makanan..

Pagi tu nurse datang ambik baby untuk dimandikan.. kendian nurse bawa baby pegi check telinga.. untuk ujian pendengaran kalau tak silap.. pastu nak tunggu sampai tengah hari pon rasa lambat benor.. tak sabar rasanya nak balik rumah..

Tak lama lepas tu doktor datang melawat.. doktor ada cakap pasai perancang.. saya angguk-angguk.. geleng-geleng je la ^_____*
 kendian doktor tekan2 perut sikit.. tu je la

Bila nurse datang dok la tanya bila boleh discharge.. nurse kata tunggu doktor datang check baby lepas tu baru boleh balik.. lama la jugak menanti doktor datang check baby..

menu tengah hari ada kurma ayam + sayur apa ntah.. tapi memang tak sesuai la makan.. lepas makan tengah hari baru doktor datang.. kendian doktor bagitau baby kena kuning.. dah agak dah.. sebab pagi tu saya ada perasan dekat area dahi baby nampak macam kekuningan sikit.. tak sangka la pulak kan.. tapi saya bersyukur sebab baby tak kena tahan cuma kena ulang datang check kat bahagian emergency ikut tarikh yang dorang bagi.. hospital ni main kira ratus2.. untuk hari tu kuning baby saya dalam 202 mmol/L

lepas selesai semua, baru le boleh balik.. huk aloh..

Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Pengalaman Bersalin: Sebelum Keluar Wad"

Asslmkm ciksu.. Mcm sy hritu menu apa yng dorang bg sy bedal. Hehe.. Tp xla mkn bnyk. Mcm mnu tghri ada lauk ayam sy mkan juga sesikit. Xnk susahkan fmily..

kan..konon kita nak pantang tapi depa kasi ikut suka jer kan... I that day pun dorang sediakan omlette.. since I lapar and takder benda lain boleh makan, I balun jer... lucky takder apa2 hehehee so lepas tu pun duk rembat telur selamba jer jugak hahahaa.

hok aloh hihi.. sweet je pengalaman ciksu

dah bersalin ya.. tahniah~!!

masa kat hospital aritu pun diorang hidang milo.. saya taram je minum.. alhamdulillah takde sembelit..

mujur x kena warded yer... kalau warded, mintak room-in skali, kot next baby he3

dekat spital memang dorang bagi je menu apapun..akak lak main bedal je, air milo pun akak minum..hehehe sbb dokte ada bagi ubat pelembut najis,jadi memang x sembelit la

Aqil hr ke 7 kena kuning 308 smpai kena tahan wad

ya.. jijah pon takut nak makan hospital ms mula2 operate gan apendik dulu. sanggup tggu lauk pantang mak masak..hehe naya kang bernanah tmpt luka tu

kt septal menu dia mmng menu utk org bukan berpantang kan...bleh plak hidang ayam ;p

eh eh memang pelik2 lah menu nya.. takkan menu org bersalin sama ngan pesakit biasa.. hhu.. macam2..

kat sabah pun guna ratus2 punya nombor

alhamdulillah semoga Bby terus full BF..mv pun skg dalam usaha full bf syamimi..ni masuk bulan ke 11

Agak tggi tu... Alhamdulillah ank sy x pnh jejak 200 ... Mmg tahu dah... Jaga pemknn masa mngndung juga utk elak kuning..

insyaallah kalau ada sokongan dari suami dan keluarga pasti dapat full bf..MV takde ambik apa2 suplemen pun just makan n banyak minum air

Bby skrg msh ade kuning lg ke ciksu?

kalau ikutkan kebanyakkan hospital memang bagi menu tu. masa saya aritu siap dorg bagi tembikai lagi huuuu. tapi ada yg kata makanan kt sepital dorg dah letak ubt sesiap kat dalam tu sebab tu dorg bg kita makan. tapi entahlah

Masa bunda dulu keempat2 anak bunda bersalin kat hospital kerajaan...

Selagi duduk kat wad bunda makan jer apa yang di beri hospital..pokok pangkal pada kitalah berani ke tak...rasa tak nak tak payah...ikut kata hati sendiri...

Macam bunda dulu..dua anak lahir kat tempat orang..hanya arwah suami jer ada...kalu bunda tak makan tak berani makan menu hospital...kesian kat suami...terkejar2 dia...kerja lagi...

Tapi Alhamdulillah bunda tak lama dalam wad..bb sehat bunda sehat ..bersalin tengah malm...esok petang dah boleh balek..

Menu hospital ni kadang2 kita rasa hairan kan? Akak ingat lagi masa bsalin naim, orang sebelah selamba je lepas bersalin normal, dia makan telur yang nurse bagi dna jalan2 merata macam orng sihat. Jeles akak masa tu...dgn kes jahitan terbuka, cukup sakit dia selamba je

aku pun pelik menu kat sepital ni... bagi orang bersalin semacam je...

** Ayat orang kecewa lepas kena marah dengan mak mertua sebab bagi bini makan menu sepital...

saya dulu masa dekat hospital bedal aje apa yang diberi
tapi tak rasa apa pun tau
cuba buat gitu bila dah balik rumah
menangislah jawab nyer
lagipun masa memula tu kita perlukan banyak tenaga
lepas tu baru start pantang sepenuhnya =)

Biasa kat hospital tu apa pun boleh. Janji doktor kata boleh, semua pun diberinya kita makan. Tapi saya lepas bersalin anak pertama, lapar sangat Ciksu. Dahlah balik bilik pukul 12 tengahmalam, gigil-gigil tahan lapar sampai besok pagi. Siap sms kakak suruh masakkan nasi dan bawa lauk apa boleh sbb tak tahan lapar. Tidur pun tak boleh. Terkelip-kelip mata berjaga!

Owh.. Kena kuning ye baby.. Kesian.. Tp kata doktor, zaman sekarang ni kuning pd baby tu dah biasa.. Yg tak biasa, baby yg langsung tak ada kuning mcm aniq.. Haha.. Berkat amalkan vco masa mengandung.. Doktor pun setuju..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF