Pengalaman Bersalin: Sebelum Masuk Labour Room

Sambungan dari sini :)

 memang akan banyak part2. saje buat gini. pengalaman pertama katanya. so, keeksaitedan yang dirasai tu lain macam sikit.
 maklum le 6 tahun tunggu, baru sekarang merasa dapat masuk LR >_<

9/08/2014

Ceritanya.. Petang tu sempat la juga nurse tegur saya.. ye la tengok saya dok berjalan ke sana ke mari dengan muka selamba happy je.. memang tak macam orang nak bersalin pon..

 nurse: “nanti kalau awak dah sakit, muka tak boleh nak senyum dah..”
saya: “ye ke..”

Sebelum magrib tu saya berjalan la juga keliling wad. Ala bukan pergi mana pon, ulang alik ke surau. Tak jauh mana tapi boleh la sebagai senaman berjalan kaki kan. Dari tak bergerak langsung dok terbaring atas katil je kan.. Cuma time Maghrib dengan Isyak je saya solat kat bilik sebab takut arrr nak jalan sensorang pergi surau tu. Dah la jalan seghope penguin ×_×

Dalam pukul 9:00 malam, cik abe datang semula. Kengkonon nak temankan saya la takut terberanak di awal pagi ke apa ke kan. segalanya mungkin terjadi, sekali nurse bertugas suruh cik abe balik la pulak. katanya apa2 hal, dorang telefon bagitau. Lepas aje cik abe disuruh balik, saya solat isyak sebelum beristirehat. Dalam hati sedih benor. Bukan sedih sebab apa pon. Cuma dok risau takut2 suami tak sempat nak temankan saya masuk LR nanti :’( sebolehnya nak suami temankan nanti..

Masa ni memang tak tahu nak buat apa pon. Nak nyembang dengan jiran katil depan sian pulak nengok dia, sebab anak dia dok menangis je. So, saya pon layan la ig & baca 2,3 blog. Sesambil tu dok menahan sakit yang kejap2 datang, kejap2 pergi tu. Sekali sekala ulang alik ke tandas. Nampak gayanya tanda2 bersalin makin dekat. Maknanya darah dah makin kerap keluar & semakin banyak. Debor je. sempat berbalas mesej dengan BFF. Ngadu dengan dia itu ini..

Sebelom tido sempat la juga teguk AIR ZAM ZAM & JAMAH KURMA yang dibawa. pastu SAPU MINYAK VCO TANAMERA di tempat tuttttt..

Pastu dah tak boleh nak layan hp lagi. Rasa nak tido je takot esok pagi tak da tenaga pulak. Sape susah.. saya jugakkan !!

Cuba pejam mata tapi tak boleh nak lena. Sakit tu datang lagi.. walaupon tak sekerap mana tapi tetap rasa sakit.. saya rasa sakit tu macam sakit nak datang period pertama kali dedulu tu. Mengiring kanan tak kena, mengiring kiri tak kena. Pendek kata semuanya serba tak kena lah. alih2 tengok jam dah hampir jam 12 malam dah. Tak boleh jadik ni..

Nurse yang meronda singgah kat katil saya tanya, sakit sangat ke.. saya bagitau sakit juga tapi boleh tahan lagi.. nurse pesan kalau sakit sesangat tekan je loceng tu nanti.. saya angguk je la..

masa yang sempat saya catit time sakit sesangat.. 

10/08/2014

Tahan punya tahan sampai la jam 3 pagi gituuuu.. memang sakit sesangat.. lelaju je tekan loceng.. nurse datang.. tengok muka saya memang takda senyum dah.. Nurse tahu saya tengah tahan sakit.. sebab dia kata muka saya merah.. hukhuk.. apa2 lah..

Kendian nurse + sorang pembantu dia, bagitau nak seluk lagi untuk check bukaan.. 

kali ke 2 diseluk.. Alhamdulillah, bukaan dah makin bertambah.. tapi masa ni saya dah nangis tau.. nurse siap pesan lagi jangan nangis la, nanti awak tak da tenaga.. saya nangis bukan sebab sakit kena seluk tapi nangis sebab takut kena masuk LR tanpa cik abe disisi.. sebab cik abe dah janji nak temankan saya masa bersalin nanti.. itu yang buat saya sedih.. TETIBA nurse macam confius sikit pasai bukaan tu, terus dia keluar & panggil sister..


So, kena seluk untuk kali ke 3, nak comfirmkan balik bukaan yang sebenar..
lepas check bukaan tu, sister bagitau.. 
"pagi nanti dah boleh masuk LR.." katanya..

kendian nurse pasang CTG lagi sekali untuk check graf baby.. pastu sister siap pesan kat saya.. SELESAI JE BUAT CTG NANTI, SAYA NAK AWAK PERGI MANDI, MANDI BERIA.. BASUH RAMBUT, MANDI LAMA2 PON TAKPA.. KENDIAN SARAPAN.. LEPAS SARAPAN KITA MASUK LR.. BOLEH CALL HUSBAND SURUH DATANG.. STANDBY DEKAT2 SINI.. SEBAB BILA2 MASA BOLEH BERSALIN.. KATANYA.. 

Pagi tu memang tak solat subuh, sebab darah dah makin banyak + sakit yang teramat.. serba tak kene duduknya.. muka memang berkerut tahan sakit.. bayangkan sambil makan pon dok tahan sakit lagi tapi tetap gagahkan diri  habiskan makanan tu.. kang kalau tak makan, tak de tenaga plak. nak tak nak pelan pelan suap and then telan. terasa payahnya nak hadam makanan tu. padahal memang lapar pon. huhuhu. muka tahan sakit tu, sampai jiran katil sebelah pon perasan. 

Alhamdulillah, cik abe sampai hospital dalam jam 7 pagi.. ada belikan nasi lemak.. tapi dah tak da selera nak makan.. rasa nak makan tapi macam dah tak boleh nak telan.. dok rehat rehat jap atas katil sambil tu dok berzikir + berdoa dalam hati..

menu pagi kejadian.. ada bihun sup + air milo.. air milo cik abe yang tolong minum.. 

kebetulan kak Aisy Nasiha mesej.. thanks akak :D            

Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Pengalaman Bersalin: Sebelum Masuk Labour Room"

gigih akk bt part by part.hehe...best kn bila ingat blk.hehe

suka baca...leh jadikan pengalaman

Asslmkm ciksu.. Bila kita pun dah alami sakit tu, Allah.. Tak tahu nk kata mcm mna..
Rindu sakit bersalin tu.. Haha..

salam ciksu..akak baca berdebar pulak..huhu..tp memang mendebarkan..akak da balik kedah..kalau ciksu datang ke yan kechil datang la ke gerai akak ..akak buka pagi jer ...:)

alhamdulillah, akhirnya selamat puteri tercinta lahir ke dunia..
puteri akak masih di syurga lagi, wallahualam..doakan akak yea ciksu :)

Ciksu.. ldy dpt bygkn.. mcm ladyla plak rs... hihihihi.. pecah ketuban darah ek...

hohoho saspen lak saya, wlau dah tau semua nya selamat tapi suka melalui detik2 Ciksue ni hihihi. Baik2 kan nurse ciksue dapat, saya hari tu dapat nurse baik jugak tapi biasa la baik dorang ni , takder nak manjakan sangat, saya dah menggelupur sakit pun dorang still suruh jalan2 sampai ke taman ha. Hehehee saya yang terlebih manja sebenarnya.

alala manjanya ciksu nak hubby ada di sisi.. nasib dia dpt dtg baru ada semangat nak bersalin kan

adehh bnyknya part... mesti gigih nak mengarangkan.. xpe bertabahlah kita membaca nya huhuhuhuhu .... sbb bnyk part ...

Saya, pagi nak bersalin tu, dah tak sempat breakfast dah. Sebab sakit kul 4 pagi, dalam kul 6.30pg bersalin. Lepas je baby keluar, terus nursa bagi air milo. Sape le ada selera lagi nak minum milo lepas sakit beranak dan struggle meneran. Huhu.

Assalamualaikum ciksu.. ala nebes la baca part2 ni. hehehe cepatlah habiskan story ciksu.. nak tengok gambar anakanda pula ~~~

Assalamualaikum sue, alhamdulillah termakbul doa sue kan... apapun pengalaman itu sangat manis :) *tolong kiss bby utk zaza hehe

Seronok baca pengalaman sue nak bersalin ni...teringat masa bunda bersalin sulung dulu...kat tempat orang...Kuching Serawak...

Masa tu arwah suami kerja army bertugas disana...dua oramg anak bunda lahir kat sana...

Time bunda dulu masih tak galakan suami masuk temankan masa bersalin kat LR.....pagi esok baru suami datang...mak ayah n adik beradik lagilah....jauh...mana ada henfon bagai masa tu..

bestnya baca pengalaman orang.. tak kena kat kita lg kan.. hehe..

kesakitan hilang bila melihat buah hati nanti..saya dulu takut nak masuk LR sebab suami belum sampai2 lagi..mujur sempat juga jumpa dia..kuatkan semangat..

Bila baca pengalaman Ciksu ni teringat pengalaman sendiri. Saya masuk je hospital, bau hospital terus dah hilang selera makan. Saya lagi manja melampau. Hubbydearie tu kalau boleh tak bagi ke mana-mana. Suruh dok je kat situ. Masa lahirkan Abang kesian sungguh kat Hubbydearie. Langsung tak makan. Lepas selamat semua barulah HD makan. Penangan manja si bini! Bila ingat-ingat balik, nak gelak pun ada. Tapi pengalaman bersalin ni Ciksu walaupun seriau mendengarnya memang paling indah dalam hidupkan. Takkan lupa sampai bila-bila.

oh!!! gigih akak catat masa ek?
isma memang dah tak pikir apa dah..
kuikui...

tahan sakit sambil makan kurma...
minum susu..
main hp..
hihi

cubaan untuk tidur kejap je berjaya..
nak menahan sakit kan.. hihi..

ye la.. bila dah sakit.. nk buat apa pon x kena.. nk mkn pon xtermakan.. sakit y amat nikmat bila ank keluarkan

Wah nurse siap pesan suh mandi lama lama pun xpe kan

Eh..akak dua2 kali bersalin xda pula disuruh mandi lama2.. agaknya dah tahu bersalin operate kot..

ciksu nak share ni. pernah ada kawan kata dalam ceramah ustaz. selagi kita tak bersalin keluar kepala baby selagi tu kita wajib solat walaupun darah keluar. cuci darah dan solat sbb waktu tu kita belum dalam hadas. hadas ke ape nama ntah yang kalau darah dalam pantang tu tetiba lupa huuuu

kalau kita dah tertinggal sbb tatau wajib ganti balik. saya dulu pun tatau. jenuh jugak la qado solat ehehehehe sbb ingt once dah keluar darah tu maksudnya kita dah x blh solat. rupanya bila dah keluar kepala anak baru yang tak boleh solat

Masih terasa kesakitan tu...hehehe...

Masam bersallin anak 3rd memang tak sempat nak sarapan. Alas perut ngan air milo jer dlm LR.

kiranya Cik Sue lagi kuatla dari IbuNoey..IbuNoey dulu masa nak bersalinkan Firas,memang tak boleh nak jamah makanan dah..sakit tak boleh nak kata lagi..tapi alhamdulillah,dapat gak bersalin normal..

untung cik su sempat makan, sya hari tu tak makan, kelaparan tahap menggigil dalam labour rom. mnum air pun nurse tak bagi..sedih sgt..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF