Tips Turunkan Kuning Bayi



 anak saya kena kuning tak lama.. 
alhamdulillah.. tak kena cucuk ambik darah atau kena tahan di wad.. 

my baby mula perasan ade kuning, pada hari nak discharge. memang cuak dah sebab takut baby kene tahan di wad lagi untuk pemantauan.. tapi alhamdulillah, boleh balik rumah juga sebab bacaan kuning my baby tak tinggi.. cuma nurse suruh datang buat check up susulan ikut pada tarikh yang diberi.. oke, fine (",)

ini adalah bacaan kuning my baby
11/8/2014 ialah 202 mmo/L
12/08/2014 ialah 194 mmo/L
14/08/2014 ialah 170 mmo/L
16/8/2014 ialah 153 mmo/L
 kendian kena ulang check pada
24/8/2014 ialah 78 mmo/L

antara usaha yang kami suami isteri serta mak2 buat untuk turunkan kuning my baby ialah Susukan baby dengan susu ibu sekerap yang mungkin.. hari ke 3 selepas bersalin saya dah mula mengurut.. mak mertua yang urut & mandikan saya dengan anak.. alhamdulillah, lepas mengurut hari pertama susu memang mencurah2 je keluar.. rezeki anak :)
cuba kejutkan anak sentiasa.. bayi yang kena kuning memang ralit je lenanya.. walaupon kesian kan anak sebab terpaksa kejutkannya dari tidur tapi demi kesihatannya saya sanggup je buat.. sampai nipple saya ni luka la.. gigih bagi anak nyot-nyot juga..

Mandikan bayi/ anak setiap pagi & petang dengan air rebusan kangkung + kucai



Bagi minum air zam-zam + kurma ajwa .. just cuit sikit isi kurma kendian lenyekkan dengan air zam zam.. bagi anak minum sekali sekala.. time saya ke bilik air ke.. saya tengah makan ke.. means sebelum anak meragam..

Lumurkan badan anak dengan bedak holiday on ice + air. buat macam bedak sejuk.. setiap kali lepas mandi lumurkan bedak ni ke muka & badan anak.. mak mertua kata boleh sejukkan anak..

pppppssstt: dalam dok berjaga-jaga pemakanan semasa mengandung takut anak kena kuning..
akhirnya kena juga.. siap amalkan susu kambing lagi kot.. tapi apalah daya saya.. saya hanya berusaha.. selebihnya Tuhan Maha Mengetahui..

Previous
Next Post »
34 Komentar untuk "Tips Turunkan Kuning Bayi"

terbaek tips ni baru pernah dengar selalnya MV akan kerap minumkan susu..kerap bagunkan baby..mandikan dgn air rebus serai nlalang..minumkan gripe water...tapi normal jika hari ke 2 n ke3 dia naik...anak MV paling lama 4 hari pergi cek kuning

anak akak tiga3 kena tahan wad sebab kuning,bacaan tinggi,kata dokte kalau darah o+ ni memang cepat kena kuning,kebetulan 3 anak akak tu darah ikut akak o+... kena la duduk wad 3h 2m..

Alhmdlh x lama yer... ikot kata doktor, ibu berdarah O, anak akan kena kuning lama, mcm akak letew he3

thanks for petua, saya Allhamdulillah both tak der kena kuning ni...

Wahhh alhamdulillah.. Tahniah dapat babby.. Papaglamz time wife bersalin alhamdulillah baby tu x de kuning langsung. Siap nurse yg check x percaya... Hehe.. Papaglamz rase x kene sebab lepas je baby tu kluar ptg, semalaman jugak la x tdo. Duk menyusu jer. Tp die mintak la. Tula kan, semua ni rezeki. Kdg2 ad hikmah d beri sakit tu.
Jom ziarah Papaglamz

http://www.papaglamz.com/2014/11/tinta-papaglamz-ll-kawen-jom.html?m=1

baby pasti ada kuning cuma tahap tinggi/rendah je.. kalau boleh mmg semua petua nak buat kan taknak anak kuning sbb kuning terlalu tggi banyak efeknya

dengar2 kalau minum air susu kambing, insyaAllah boleh elak demam kuning baby. tapi mende dah nak jadi kan. alhamdullilah baby dah sihat kan?

nasib baik tak kena tahan ward kan...eh air mandian tu kangkung+kucai tak penah tau plak biasa daun2 je

bgus tip ni.. nanti klo ada ank sedara mara or kenalan kena kuning leh gtau petua ni

anak sy ritu kena prolonged jaundice..sampai abeh pantang ade lagi kuning..semua cara dah cuba..tp Alhamdulillah takde apa2 yg serious

akak ritu igt Aqil x kena kuning tp hr ke 7 br tau kena sbb akak penyuntik tegar insulin :p

rania kena ambik jgak darah 2 kali.sbb nurse boleh jatuhkan tabung darah tu..tapi alhamdulillah tak tinggi jgak..

Susu badan itu yg terbaik... Alhamdulillah... Anak sy x de kan tggi..

Zaman sekarang ni jer kerap dengar baby baru lahir kena kuning...

Zaman bunda dulu jarang dengar...keempat2 anak bunda pun tak ada yang kena kuning ni...

saya pun 2 kali kena tahan kat wad..huhu.. darah O mmg risiko tu tinggi la sikit.. thanks for the info.. blhla standby for the next one..hehe

Bby lady sebulan kne.. huhuhu.. tp xperlu cucuk2.. die turun tp sgt slow n lmbt.. org kt sb bpnye brdrh o.. xpe, dugaan kjp..

orang kaya kalau darah O ayah atau mak kemungkinan anak kena kuning. mcm along dgn abg ipar saya dedua O. anak teruk kena kuning. tapi semua tu ujian Allah kan redha aje la kita :)

bestnya mak mertua sendiri urut, takde la malu sgt rasa hihihihi

Jaundis pada anak-anak biasa cik Sue.. Cuma jangan tinggi sudah..

psstttt ::

sama la kita ciksu. mandi 2 dalam 1 jugak ihihihi. sebab pernah dengar ceramah ustazah kata ada dua cara mcm yg ciksu kata tu ;))))

Ubat kuning tu hanya susu ibu jer ☺☺

singgah sini melawat cik su & baby

aiman dulu masuk wad juga dua hari. Afia Alhamdulillah tak kena. MIL mandikan dia dengan air apa entah tetiba lupa plak bila nak komen kt sini.hehe

Takpe..nasib kita darah o ni kena redha la.. naim n nazif dua3 penah kena kuning. Naim sikit, nazif yang lama sikit. Sebab masa cuba beranak normal tu asyik sedut benda oxytoxib tu je, lagilah btambah risiko baby kena kuning..

menyusukan anak memang cara terbaik tangani kuning...

petua gak ni...Alhamdulillah anak sy xkuning..tp kn amek tau gak hal ni

kita usaha selebihnya Allah yg tentukn...sy pn pnya la jaga tp ank kena jugak sib baik ckittt je..Alhamdulillah ilangkn kuning dgn kerap menyusu je... :)

susu ibu memang saya tahu adalah ubat untuk demam kuning
tapi kangkung dan kucai, saya baru 1st time dengar
nice sharing =)

assamualaikum ciksu..sama petua kita. just kerapkan bagi anak susu je. in shaa Allah, berkurangan kuning dia...

anak IbuNoey dua-dua ada jaundis..tapi tak teruk sangat la..ala kadar je..kalau IbuNoey,guna daun aloe vera.

Anak saya si Abang tu pernah kena kuning dan dimasukkan ke hospital. Kenalah duduk ward sehari. Masa tu saya dalam pantang. Sedih sangat sebab Mak tak kasi teman anak di hospital.

Susukan sekerap mungkin.. Tu mmg tips paling penting.

Yg penting bagi susu badan byk² kat baby.. Aniq tak kena kuning tp dlm wad tekanan dah agak rendah so kena bg susu byk juga.. Alhamdulillah lepas tu ok sampai hari keluar..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF