Pengalaman Berpantang: Berbengkung

salah satu cara nak dapatkan kembali bentuk badan seperti sebelum mengandung .. in shaa Allah.. usaha tangga kejayaan.. sementara anak sorang boleh la kan.. semuanya dan nak buat.. mau anak 2,3 orang dan lagi ke nak buat semua ni??? 
haaaa... yang itu kena tunggu bila dah ada anak 2,3 orang nanti baru tau kan.. betul tak!! 

tujuan utama berbengkung ialah untuk merapatkan kembali tulang punggung yang bekerja keras semasa proses bersalin :) 

semasa tempoh berpantang kena rajin dan disiplinkan diri untuk berbengkung.
member saya yang datang melawat sendiri pesan.. 
memang diakui, walaupon anak dah masuk 2 tapi badannya maintain macam zaman form 5 dulu.. berisi sikit la.. tak la kurus sangat :) 
yang pasti perut memang kempis oke. 
sapa tak nak kan.. 
kalau nak perut kempis.. pinggang ramping 
tak da cara lain melainkan mendisiplinkan diri sendiri semasa tempoh berpantang
itu aja tips dan petuanya..

saya sendiri mula pakai bengkung selepas berurut
mak perak yang urut, mandikan dan pakaikan bengkung.
untuk permulaan mak perak suruh pakai bengkung separuh je.. 
tak sampai ke bahagian pon bawah hanya separuh sahaja.. dekat pinggang.. lepas jahitan dan luka dah sembuh.. baru saya pakai sampai ke pinggul.. 

untuk 3 hari pertama berbengkung mak perak sapu dengan jus limau nipis + kapur 
sapu sekeliling perut dan pinggang
pastu balut kemas-kemas
pakai dari pagi sampai petang, masa nak mandi buka
kendian pakai bengkung dari petang sampai esok paginya 
begitu lah rutin harian sepanjang tempoh berpantang

tapi kan saya ada juga skip pakai bengkung ni, ala sekejap je. masa saya kena bisul tu
memang tak da mood nak berbengkung bagai, dah la tahan sakit ya amat. mak perak suruh jugak2 pakai.. pakai la saya pon.. risau badan masuk angin katanya.. 

lepas mak perak balik, cik abe yang tolong pakaikan bengkung
tapi saya dah tak pakai jus limau nipis + kapur sebab bila nak mandi susah benor nak tanggal.. pastu nampak macam perut makin hitam je.. tak suka la :’(

walauapapon saya masih berbengkung cuma saya pakai set tanamera
set tanamera punya memang best.. 
sapu pes tanamera tu, kendian pakai bengkung.. ikat kemas-kemas.. tak lama lepas tu mula rasa hangat-hangat kat area perut yang kita sapu pes tadi.. memang sedap je..
tapi yang tak bestnya bila kering habis jatuh bersepah atas lantai.. 
rimas betul.. 


habis je set tanamera saya sambung pakai jus limau nipis + kapur
maklum le balik kampung dah masa tu
kena pakai sendiri la kan.. cik abe dah mula kerja..
limau nipis percuma je sebab ayah ada tanam pokoknya..
 main petik je bila nak guna.. jimatkan :) 
itu untungnya duduk kampung.. segalanya percuma... cuma rajin dengan tak rajin je.. 


lepas habis pantang, selesai berurut saya sambung lagi pakai bengkung
sampai hari ke 60
caranya saya cuma sapu losyen pati halia bara tu
memang hangat membara je rasanya

bengkung ada 2
1 sendayu tinggi, 1 tanamera 
suka yang tanamera sebab lebih rasa kekemasannya walaupon tali panjang berjela 
bengkung Sendayu Tinggi pon best gak. cuma part nak membelit tu lah.. leceh 
pakai gilir-gilir
disebabkan tak nak nyusahkan sesapa saya 
potong kain putih pastu buat ngam-ngam boleh balut pinggang dan perut
saya alas kain putih tu sebelum pakai bengkung
bila kotor just cuci kain putih tu je.. 
bijak tak ????


Previous
Next Post »
19 Komentar untuk "Pengalaman Berpantang: Berbengkung"

nak kurus kann semua kena buat. heeee. :)

saya wpun masih bujang , perut buncit gak ... ada gak try kaedah2 tu n kurangkan kuantiti mkn ...

msa bepantang la time yg terbaik nk trun kn brat bdan kn...

banyak review mengatakan set bersalin tanamera bagus :)

dua anak dah.. tapi dua2 tak pakai bengkung... heh... mak kata bertungku je... smpai anak besor.. insha Allah tak buncit.. hehe.. pastu mak pesan... nak slim jgn minum ais...

wahh ciksu semangat slim ni..hehee bagus2..pantang betul2..mmg boleh slim punya

bukan senang nak dapat bentuk yang asal...kena lah bersabor sikit kan cik su

memang betul.. anak 1st ciknaa dulu mmg kempis. lepas beranak ke2 kelaut! tak dan dah nk guna bengkung lilit tu sedangkan yg tu la paling bagus..

bagus ciksue konsisten berbengkung..sy bab bengkung ni selalu ngelat.lg2 klu takde org tolong pakaikan,malas je selalu..dr anak sorg smp anak dua..patutlah perut menggelebeh.huhu

tulah mak saya pon cakap, pakai kapur nanti hitam..
tanamera ramai cakap best

Semua org nk kembali bentuk asalkan kak. Dah ler ayu preggy ni naik berat banyak. Hihi

kan rimas bila dah kering berterabur habis atas lantai. saya punya set bersalin dlu (bukan tanamera) ada bedak sekali. mama suruh sapu satu badan. yg tak bestnya bila nyusukan anak. bedak dah kering. bedak kena kat muka anak. grrr terus xmo pakai dah kat badan wuuuu

sama la.. jadi hitam kan kak perut.. isma cakap dengan ibu.. ibu kata xpe.. lama2 hilanglah.. hukhuk.. last2 ngelat xmo pakai... pakai krim panas je.. hahah.. ngelat je keje ko isma..

Sya berbengkung lepas habis pantang.. Org kena bedah, macam ini lah jadinya..

saya berbengkung juga
tapi perut tetap mengelebeh =)

haruslah kena buat semua tu..mesti lah nak kembali ke bentuk asal..alhamdulillah akak ni anak 3 tp masih maintain gitu..hehehe nak jugak up diri sendiri,bukan apa yg penting kita sendiri kan rasa seronok bila dpt kembali ke bentuk asal..suami pun mesti suka,takde la nak komplen apa2

Masa cam ni org suggest apa pon nak

Masa pantang dulu kejap jer berbengkung. Pantang sendiri kata kan ☺

Mana pi bengkung saya? Ingat nak pakai baliklah walaupun tempoh berpantang dah berzaman habis :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF