Pengalaman Berpantang: Berurut 3 hari berturut selepas bersalin & 2 hari berturut selepas berpantang

saya kena rewind balik minda saya untuk ingatkan kembali momen-momen indah sewaktu dalam tempoh berpantang. Ingin saya tegaskan di sini bahawa setiap cara orang berpantang tak sama. Saya tak pasti sama ada cara saya berpantang sama dengan uols atau pun tak. 

So, saya hanya ingin berkongsi dan sekiranya bagus, boleh dijadikan ilmu untuk uols di kemudian hari. lain tempat lain caranya, kan ?



saya keluar hospital pada hari kedua selepas bersalin.. petang juga sampai rumah..

esoknya, 


pagi hari ketiga dah mula urut badan.. urut 3 hari berturut2.. seawal jam 8  pagi dah mula berurut dengan mak perak.. mak perak ni my mil ye.. dalam jam 10 pagi baru selesai berurut. 

terasa seronokkan bila badan diurut.. best sangat.. rasa legaaaaaaaaaaa :)  nak-nak masa mak perak tarik rambut.. siap meletup-letup ngko.. bagi angin keluar katanya.. mak perak urut guna minyak tanamera yang saya beli tu.. sedap je baunya.. bau serai wangi.. kulit pon jadi lembut je yang paling penting rasa segar je badan. 



setiap kali lepas berurut mak perak yang mandikan saya.. sampai hari ketiga.. masa hari ketiga ada campur dengan air mandian beserta sintok dan daun apa ntah.. lupa dah.. hari ketiga baru basah rambut.. 




masa mandi pon tak boleh berdiri, kena duduk.. tak elok untuk peranakan katanya.. kalau ikutkan sabun pon mak perak tak bagi guna tapi saya guna aje sabun Tanamera.. bagi hilang segala daki yang melekat2.. 




air mandian saya semasa berpantang di KL ada daun pandan + halba + set mandian Tanamera.. set mandian Tanamera ni saya satukan je sekali dengan air rebusan dedaun tu.. senang kerja.. 


selepas sebulan berpantang di KL, saya balik sambung pantang di kampung pulak. cik suami dah start kerja kan. so, tak ada orang nak jaga, itu yang lari balik kampung. hikhik. 

sepanjang berada di kampung,  air rebusan unyuk mandian saya ada campuran daun capa + daun pandan + halba.. saya amalkan air rebusan mandian ni sehingga hari ke 60.. memang mandi air suam2 je.. 




selepas berpantang pon saya berurut lagi.. tapi cuma 2 hari aje.. saya berurut dengan Chu Mah. Chu Mah ni yang urutkan saya sebelum mengandung hari tu.. 

Bagi saya, berurut selepas berpantang lagi sedap.. yela, bayangkan sepanjang berpantang tu ngko asyik dok baring aje dengan kaki lurus memanjang.. hahahaaaaaaa.. nak ngiring tak boleh, nak duduk lama-lama pon tak boleh.. nak berjalan jauh apatah lagi la kan.. dok la berkurung dalam rumah.. 

asal duduk aje disuruh baring.. asal baring aje mula la nak lena.. :) 
itu lah istilah rehat sepuasnya semasa berpantang, kan ! sampai naik kematu dibuatnya.. sampai badan dah naik cekang je rasanya.. 



tapi SERIUS!!! saya memang puas hati sebab dapat berurut selepas tempoh berpantang tu.. habis satu badan meletup-letup.. maklum la masa berurut selepas bersalin tak boleh kasar-kasar sangat sebab masih baru,kan ! kena berhati2.. berurut selepas tempoh berpantang memang habis la dikerjakan dek Chu Mah.. saya suka style Chu Mah urut sebab memang berasa.. camna nak cakap erk.. tak sakit tapi sedappp.. sesapa yang pernah berurut aje tahu nikmatnya bila badan yang lenguh2 di uli.. memang terasa setiap urat yang diurut tu ^_____* puas hati sangat2.. berbaloi dengan bayarannya.. 




ppssttt: in shaa Allah saya akan siapkan entry review sepanjang saya gunakan Set Bersalin Tanamera.. 




Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Pengalaman Berpantang: Berurut 3 hari berturut selepas bersalin & 2 hari berturut selepas berpantang "

selalu tengok sepupu yang dah kawn berpantang. hihihi :)

kat kedah mmg bersintok la... ganti sabun dan syampu...

Assalamualaikum ciksu. wahh sheila takleh kena urut. sepanjang mengurut tu asyik gelak geli je dengan tukang urut. hahahhaa. letih tukang urut tu layan sheila. 3 hari je mengurut. hhuhuuu

mak wawa biasa sediakan air serung (tk sure ejaan camne)untuk akak2 lps bersalin.. wawa suka bau dia, hangat je..

samalah akak pn lepas bersalin mmg urut semasa dan selepas pantang.. air rebusan tu bagus untuk buang angin.. kalau mak akak segala mak nenek ada lam air tu, daun pandan, serai wangi, lengkuas, daun lengkuas, lada itam dan memacam lagi le... segar btl lepas mandi bau wangi aje...

Syoknya berurut...saya yang tak berpantang ni pun baca entry ni rasa nak urut jugak hehe...

semoga sabar menanti tempoh berpantang.. mesti baby comel :)

betapa laaaamaaanya tak jenguk blog...dah ada baby dah dia...alhamdulillah...tahniah..tahniah

berurut mmg best... hilang segala lenguh2 di badan... haihhh tiba2 rasa nak berurut lagi.. hihii



*InsyaAllah saya balik hari Sabtu.. tapi maybe malam la baru sampai sp... hari ahad tu hubby dah kerja so, mmg ada di rumah la...

eh, umah adik ciksu dkt amnjaya.... dkt mana ek.. saya pun situ jugak.. hihii

segan pulak ciksu nk dtg rumah... rumah saya ni takda banyak perabot... kalau datang duduk atas tikar je... hehhe

kan nikmat lepas kena urut tu perghhhhhh terasa terus ringan satu badan. saya tukang urut siap rapatkan tulang punggung. lepas bersalin nak membuang dengan berjalan rasa sakit sgt. dia kata sbb tulang punggung dah tak rapat lama sangat kaki terkangkang masa nak bersalin ritu huuuu

pernah igt masa mak bersalin adik last.. rebus air akar kayu.. hihi

berurut ni mmng best kan tapi kna cri yg rasi jugak klu tak mmng betambah sakit after urut tu...

Bunda pun dulu mengurut 3 hari berturut2 selepas sehari balik dari hospital.

Tapi lepas berpantang bunda tak ulangi mengurut tapi diberi sekali lagi minum air asam jawa + pati kunyit (hari 1-3 mengurut dah diberi)

Pati kunyit ni campuran ibu kunyit yang ditumbuk dan diambil/perahan air patinya...dicampur dengan air asam jawa.Tujuan untuk membersih darah dan sebagai ejen menyah bau darah kotor. .Begitulah kata bidan.

bestnye berurut...akak pon belum berurut lagi lepas dah abih pantang ni

teringin jugak nak merasa berpantang..huhu..tapi tak tahu lah bile nyer

Su, air asam jawa campur dengan pati ibu kunyit tu tujuannya bukan saja menyedapkan tapi sebagai ejen menyejukkan...cer try...

Tapi minum ibu kunyit ni tak boleh minum kerap sangat, takut cepat menopouse, KATA ORANGLAH...wallahu'alam...

berurut ni mmg best! mandi air mandian herba pon lagi best..segar je badan

Sya dulu bersalin operation, tak boleh berurut sangat.. Yg lagi tak best, konon nak support kwn yg baru pandai mengurut sekali dia urut mcm urut org sakit badan.. Adoi.. Masalahnya org operation mna sakit mcm org normal.. Bukan best dia urut.. Makin skit.. Dah tu kita bg minyak urut tanamera tu dia xnak.. Katanya tak suka bau dia.. Stress je rasa.. Menyesal.. :(

betullah cik su
lain orang lain ketahanannya, tak sama
tal boleh buat comparison
saya pun suka berurut, sedap rasa badan

urut ni klu kena gaya tukang urut mmg best..saya masa afia tak best tukang urutnya.sory to say entah apa2..hehe tp samalah hari last urut tu dia buat air mandi letak sintok bagai..baru tau cmna rupanya sintok.hehe

memang best kan mengurut lepas pantang tu rasa ringannnn je badan hihihi

Memang sedap badan lepas berurut.

baru semalam berurut. setelah 2 tahun tak overhaul. fuhh sedapppp.. barulah hilang sakit2 badan.

salam..leh sy tahu contact no mak bidan yg awak guna?dia area kl ke?

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF