4 days Rule..



ini carta yang saya jumpa..
dimulai dengan buah epal kan..
mmmmm..
sekarang ni buah epal kan tengah ’panas’..
saya tak kesah pon sebab saya bukannya penggemar epal..
tapi tu la dimulakan dengan epal, acaner !

Nawaitu saya sebagai permulaan solid food untuk anak saya nanti, saya akan mulakan dengan PURI KURMA.. bolehkan !
lagipon kurma kan makanan sunnah.. 

selepas bersalin hari tu, memang susu ibu yang pertama masuk mulut anak..


kendian masa ’belah mulut’ memang  bagi kurma bersama beberapa titisan air zam-zam.. 
buah kurma kaya dengan sucrose dan fructose yang bertindak sebagai ubat penahan sakit kepada bayi.. 

ke memang nak kena ikut carta ni juga ?


cer bagi pendapat sikit, boleh !

Previous
Next Post »
20 Komentar untuk "4 days Rule.. "

ikut sunnah lebih baik.. carta tu cuma cadangan.. kami mulakan dgn kurma.. lepas tu carrot, broccoli.. lebihkan sayur dulu.hehehe

Salam... pendapat saya kan... makan je lah kurma tu... takyah makan epal... buah2 lain tu boleh lah...

Ada apple dari tempat lain kan? Beli je apple yang bukan dari kawasan tercemar.. ok je rasanya. Wah dah tak lama baby Rania nak makan dh

Ciksu..ainul makan moi terus genap 6 bulan tu..hihi..try bg pisang dia x lalu..

4 day rule tu sbb nak tengok anak ok ke tak ok dari segi takut alergi bagai tu.. better ikutlah..

biasanya akak bagi puri kurma, pisang, carrot, broccoli..

dilute dengan susu yang perah tu..

avocado pun boleh.. labu ke.. tapi kata orang labu angin sikit.. so kena hati hati..

nak senang.. masa weekend rebus dan purikan siap siap.. freeze kan dalam individual portion.. bila nak bagi makan senang.. awal2 ni bagi sekali je sehari.. tujuan makan 6 bulan bukan nak bagi dia kenyang.. just nak introduce texture dan rasa yg berbeza.. :)

good luck

kurma elok tp Aqil mula dgn labu kuning

Ank sy x mkn puri.. Makan bubur kurma je smpai la umur setahun.. Sng sy.. X pyh nk pikir resepi lain.. Masak pun dia x mkn.. Kurma dan kismis je dia makan.. Hehe

itu carta cadangan je,cik su.kalau nak mulakan dengan kurma pun boleh.IbuNoey ari tu mula-mula bagi avocado rasanya.

Jadual hanya sebagai panduan.. boleh je ciksu macam mana pun,asalkan perut baby boleh terima.. ;D

hahahahahaha gelak dulu :p

Fateh Uwais sangat suka kan epal tapi kena stop dulu buat sementara waktu.

boleh je mula kan dengan kurma tu ciksu. makanan sunah lebih elok utk kita org islam kan. yg tu cuma cadangan. saya sampai sekarang tak pernah bagi pumpkin walau org kata elok huuuu

Boleh je start dgn makanan lain kalo taknak start dgn epal. Cuma rulenya kena 4 hari utk test ada alergi ke tak. Good luck ciksu.

better ikut sunnah ajaran islam kita... itu lah y terbaik...

apa2 pon, blh je combine.. tp skarang isu epal tgh hot..kna berjaga jugak, sbb kt xtau epal y kt beli tu msuk dlm batch y beracun ke x..

eiii best2...akak teruja mase anak2 fist time nak makan....mcm2 resepi puri dok cari heheeheh...sue pun sure excitedkan...nanti snap le pic tau....ape laa reaksi si comel mule2 disuap solid food....

epal tgh hot isu ni...better tukar ngan buah lain...yg penting buah tu lepas jadi puri sue campur dgn susu badan tau...baru le lemak manis dan berkhasiat....

saya sokong puri kurma, kalo tambah kismis pun ok...makanan sunnah terbaek, insyaAllah :)

Afia dulu mula dengan epal.huhu kurma lagi bagus tapi kena pandai pilih kurma jugak ye..Sebab kurma skang byk Sgt perasa tambahan

bleh je tak yah ikut rules tu ;p yg ptg ank kita sihat ;)

Aniq dulu start dgn broccoli..sbb? X de sebab..Haha.. tp kurma pun bagus..

Ramai yg bagi pendapat cuba kurma.. Makanan sunnah kan..
Epal memang tengah hot Ciksu.. Better elakkan dulu

akak memang bagi kurma dulu,kalau bg buah epal ke atau apa2 buah lain akak mesti campur juga dengan kismis atau kurma

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF