Resepi Apam Nasi


Apam Nasi memang sedap dimakan.. 
nak-nak makan panas-panas selepas dikukus.. layan je sambil nengok cinta ibadah..

 ni haa, nak citer sikit.. awal-awal dulu seronok betul layan cinta ibadah ni.. sekarang ni dah malas dah.. citer makin meleret-leret.. ntah apa-apa je.. kejap kawan ni balas dendam kejap kawan nun balas dendam.. malas betul nak memikir.. dah ghope macam sinentron indon je.. makin bosan dah.. semalam pon dah masuk episod ke 100.. ggggrrrrr.. 
cer buat citer simple tapi orang boleh paham.. tak payah nak pening-peningkan penonton.. saya lettew yang pening + dah bosan sebenarnya.. 
macam citer Dahlia, saya suka.. simple jalan ceritanya.. 

haaaa.. kan dah tercerita.. asal nak citer pasal Apam Nasi :)
sekali teremosi kejap..

korang kalau ada lebihan nasi semalam, kalau dah jemu buat nasi goreng, korang boleh cuba buat Apam Nasi pulak ye.. comfirm membuka selera :)
buka selera ke tak.. apa yang penting korang kena buat sendiri hokay.. bebel panjang pon tak da makna.. meh tengok resepi apam nasi yang saya ambil dari blog Cik Mat :) 

BAHAN-BAHANNYA:

1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir 
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast (mauripan)
Pewarna makanan pilihan anda
Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata


CARA MEMBUATNYA: 

Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan.
 Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak.
 Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata. 
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel yang bersih. 
Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut..

cik abe suka la makan apam nasi ni.. ini tak ada tambah penyakit.. katanya ;) 
suka la kan sebab dikukus.. cer menu yang bergoreng.. memang pandang-pandang.. jeling-jeling je la.. 

ppsstt: kena guna api kuat masa kukus baru boleh dapat apam nasi yang cantik dan merekah 
..
saya guna api tak berapa nak kuat sangat bukan apa takut pengukus  tu hitam .. hahahaa
walaupon tak merekah tapi hasilnya memang sedapp sekejap je dah boleh habiskan apam nasi ni.. 

Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Resepi Apam Nasi "

Betul2, sedap makan time panas2.. bila sejuk, time lapar pun sedap jugak.. hehe

Comelnye apam tuh..kalerful sgt..dh lama xmakan apam nie..sedapnye..

senang je na buat. dia. tapi tepung beras tak dek kat rumah. kena beli dululah :D

euum makanan kesukaan aku itu apam :)
boleh nih mba saya cicipi satu :p

ya allah, sedapny ciksu.. tq bgi resepi.. in shaa allah ada kelapangan zaza boleh try hihi..

Lawanya color apam nasi ciksu ni.. nampak menyelerakan sangat

salam sis..singgah dr blog kak neena.sy dah 3thn menanti belum punya rezeki anak. hope dpt cedok2 kata2 semangat dr sis.heee..

Sedapnya. Semua jenis apam memang peberet says ciksue.. Warna warni pulak, budak2 mesti suka.tunggu baby ciksue besar, ada la geng teman makan

terimakasih cik su..baru akak tahu rupanya nasi sejuk pun berguna gak,in sha allah one sweet day akak nak try..

duk nmpk nasi tu x abis ni. blh la buat apam nasi hihihi

Resepi bgus ni... Nasi tak hbis xde la terbuang..

Apam ni memang sedap.. dulu Sya buat masa.catering ..tp Skrg dah x.rajin..haha

Ciksue peberet sy tau segala Jenis apam.tu yg badan pun kembang macam apam. Hahaha

Laparnye tgk apam ni ciksue. Dah la tgh lapaq ni.. :)

ooo mmng letak nasi la ye..igt kn nma je apam nasi...eii sy tak layan langsung cinta ibadah tu malas nk layan kemain pnjang episode nye dekat 130 klu tak silap

ohh mudahnya resepi nie next time kna try..hehe

aummmm..sedapnya..

patutlah namanya apam nasi ye.sebab guna nasi.lepas ni nak try la.selalu buat apam polkadot guna telur.

Feveret saya ni Ciksu. Nampak mcm senang je nak bbuat.

sy pun suka apam nasi..tp rajin makan je, nak membuatnya malass huhu

Comelnys apam nasi ni.. Ros dok tengok ramai yg post kat resepi ringkas fb.. Tapi tak try lagi

pernah cuba buat dulu tp tak berapa menjadi, kena try lagi nih

Salam singgah jumaat sis....comelnya apam...warna pun menarik...Diana pun suka makan apam ni...tapi apam nasi belum pernah pula Diana makan....hihi

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF