Sakitnya, Ulser Mulut..

saya fikir, mungkin Tuhan bagi sakit ni kat saya supaya saya tak pot pet sangat kot..
ye la.. bila dah sakit mulut, percakapan pun di kurang kan la.. ye dokkkk :)
masa duduk di kampung asyik membebel je saya rasa.. muahahaa

orang kata kalau jadi ulser mulut ni sebab panas dalam.. 
nak kata kurang minum air, berliter-liter dah minum..
kurang zat ke hapa erk ! 
kadang-kadang tu tergigit semasa makan pon boleh jadi juga kan .. 

pelik la sejak balik dari kampung mesti kena ulser. setakat ni, selepas bersalin dah 3 kali kena. tempat yang sama pulak tu. atas lidah sebelah kanan. perghhh ! perit ngko. nak makan pon seksa ya amat.

kali pertama kena bulan November
masa tu masih di kk lagi.. 
tetap bertahan tak mo guna oral aid, sebab nyusu badan kan. risau kot-kot ada effect lain.. 
sudahnya guna juga..
alhamdulillah, okje ^_^

kali kedua masa balik kampung awal bulan 12 hari tu.. 
sampai rumah awal pagi.. lepas cik abe pergi kerja, sambung tido dengan permata hati.. sekali masa bangun, tetiba rasa perit je.. tengok-tengok dah ada mata.. 
saya biarkan je, just banyakkan minum air kosong. tapi tak juga surut. makin sakit ada la.. 
so, guna juga oral aid.. bila sapu tak lama pon.. 2,3 hari dah baik.. 

kali ketiga.. ni haaa, baru dok malu-malu nak jadi. perasan masa bangun pagi sehari selepas sampai dari kampung.. memang dah nampak mata.. pedihhhh..
memang kali ni terus sapu je oral aid


inilah oral aid yang selalu saya guna bila jadi ulser mulut.. 
just sapu di tempat sakit.. in shaa Allah, akan kurang sikit pedihhhnya nanti..

saya tahu pasal oral aid ni pon semasa bekerja di farmasi d’apotic, JB.. 
ilmu kan.. walaupon sempat kerja sekejap je di situ :)



Previous
Next Post »
19 Komentar untuk "Sakitnya, Ulser Mulut.."

Ulser mulut @ mata ikan.Rasa kurang selesa bila kena ulser mulut.Queenpink suka guna bonjela :)

Memang seksa kena ulser mulut, nak makan tak boleh, minum je..
Alahai siannya cik sue... :)
Moga cepat sembuh ye

Yg psl ngurut tu Myra dah p banyak tempat dah, macam2 dah try..
Last try dengan hospital la.. lepas tu gagal so stop kejap..

Kalau cik su nak bg pun ok

memang sakit klau kena ulser :D

Memang sengsara tu naik ulser. Paling dasyat dlm sejarah hidup akak ni bila naik ulser dekat kawasan tonsil.. mmg sakit..3 hari xleh makan

sy biasanye guna garam je tak pon mentega huhu tapi hazab la pedih nye...

ulser mulut ni pedinhnya tu yg paling azab..harap cepatlah sembuh

sgt sakit!!!
kadang2 tergigit la...
terhantuk kepala ijat la...
seksa jiwa!!!

saya dulu pernah kena ulser mulut jugak. bila up kan pengambilan vitamin c, alhamdulillah takda masalah dah sampai sekarang :)

ulser ni boleh jd salah satu cara nak berdiet...hahaha..teringat kawan kat office berat turun 3kg sebab ulser
perubahan cuaca kot cik sue...x pun cik sue kurang minum air time dlm perjalanan blk kg..sebab saya pun mcm tu

Jijah guna bonjela.. berangin je rasa

Oo, tak tau pun pasal oral aid ni.

eh ciksu pernah kerja kat farmasi tu?.. banyakkan farmasi tu sekitar JB.. hihi.. Ros pun je pergi yang area Larkin Perdana dengan Bandar Baru Uda tu. hihihi

Bykkn minum air barli... Klu sy letak vco atau celak mekah...

sy pun guna oral aid ni kalau kena ulser... ni dah lama x kena.. haihh jgnlah kena putus selera dibuatnya nak mkn..pedihkan huhuhu

selalu kena dulu. dokte kata mulut ada bakteria. kena kumur dengan colgate plax baru dah jadi kurang kejadiannya

aduhhh sakitnyer..alynn pun br je lepas kena ulser mulut guna oral aid ni jugak hehe..ok lar rasa kebas2..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF