Solid Food: Puri Labu

jom buat puri labu pulak. hiks. rasa puri labu sangat2222 sedap. 

dah ada anak ni baru saya tahu, yang labu dikategorikan dalam buah-buahan. selama ni saya dok ingat labu kategori sayur-sayuran ;).. maklum le, labu kan boleh dibuat sayur lemak bagai. itu yang dok ingat kategori sayur.. tapi ghope-ghopenya labu ni kategori buah. hikhikhik..

untuk buat puri bagi Rania makan masa solid food dulu umi lebih suka guna teknik kukus, kisar & tapis. selepas tapis tekstur puri lagi halus mulus. lagi mudah untuk Rania mamam. tok Rania suka la perli umi.. katanya tak payah nak kisar tapis bagai. lecek je dengan sudu. baik bos ^_^ bila Rania dah meningkat usia baru lah umi tak kisar & tapis lagi.. awal2 dulu Rania masih baru, kan ! so, biaq pelan2 bagi Rania rasa tekstur solid food tu sendiri.. 

Puri Labu bersiap sedia untuk dijamah. setiap kali buat just buat cukup2 dengan baby bullet ni je. ngam2 untuk 4 hari.. 


selebihnya tu pepandai la umi buat menu lain pulak untuk ayah. masa ni umi tak jamah lagi labu. berangin katanya. 

so, pantang makan labu dulu ye.. sampai bila ? sampai la badan dah boleh terima semula untuk makan benda2 sejuk atau menjalar ni. lagi lama pantang pon apa salahnya, kan ! untuk badan sendiri juga.. tapi serius nak habaq la, labu ni sedappp, kan.. buat sayur lemak, buat cucur, rebus buat ulam cicah dengan sambal belacan pon sedap yak mat. 

betoi dak ? 

oke, berbalik pada menu Rania.. 



Labu selepas dikukus. 

so far, sekarang bila dah masuk umur 13 bulan + ni Rania masih boleh terima labu walaupon sudah tidak dipurikan lagi.

Kadang2 just rebus pastu bagi Rania makan ceng gitu je. 


tak pon buat sayur lemak. just letak bawang merah + labu + santan (11m+ baru umi intro) pon Rania makan walaupon makan gituu2 aje.


layan je Rania makan.. it's oke. janji Rania makan, kan ! setakat diperkenalkan dengan labu, Rania tak da pula kembung perut atau sebagainya.. dengan labu macam2 boleh dibuat. next entry la umi kongsikan menu Rania ye ;) 

alhamdulillah ^_^ labu juga merupakan salah satu makanan kegemaran Nabi Muhammad. bila kita makan makanan kegemaran Nabi, maka kita menghidupkan sunnah.. 

Previous
Next Post »
9 Komentar untuk "Solid Food: Puri Labu "

Alhamdulillah Rania boleh terima puri labu kan..tapi betul lah sis..labu mmg sedap, kita yg dewasa pun suka...:)

Ain pun baru tau labu geng buah buahan huhuhu

Afia dulu pun suka puri labu..sy ni lagilah suka labu..cuma lauk berkuah berasakan labu makan dengan nasi je tak suka..klu coq labu..bubuq labu..kek labu suka..

Bgsnya rania ni.. semua mkn..anak cik ruby xnk mkn puri labu... :)


oooo akak pun baru tau ni sue labu sejenis buah...selama ni ingat sejenis sayur.... akak suek labu masak lemak putih tu....pastu buat sambal belacan ngan ikan sambal...uihhh mmg sedap..bertambah nasi heheeheh

bagus rania ni jenis tak memilih makan.... moga sampai kebesar mcm tu..sayur2 semua makan.... akak ni pun paksa anak2 akak suke mkn sayur ...

betul...betul... labu makanan sunnah... kita mkn makanan sunnah dpt pahala...insyaAllah... hehehe sihat perut rania ni... sebab tak angin mkn labu... bagus... bagus...

dah besar ni uwais pun suka makan gulai lemak labu. ummi je dulu masa dia kecik takut nak bagi makan labu. takut angin. padahal anak releks je blh makan hukhukhuk

hakimi suka labu.. selalu gak buatkan sup labu,puri labu tapi kena perhati takut kembung.. labu kan angin

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF