"suap aje kek tu.."

Umi tahan sabaq dalam hati ni... Gulp..! Sabar jela umi ni nak oiii...
dengan mata terkebil2 sambil telan ayaq liuq. tak mampu nak berkata2 dah..

kejadian ni masa pergi kenduri di Melaka hari tu. kebetulan masa tu tengah ada acara potong2 kek. so, ada la kata2 suruhan sebegitu. hiks :’)



saya tolak dengan baik. saya cakap belum bagi lagi. diakui walaupon kek itu lembut dan sebagainya tapi ada tak terpikir segala ramuan yang ada dalam kek tu. telur tu comfirm la ada kan. belum lagi dikira gula, baking powder, perasa itu ini tetiba dan2 tu pulak rasa nak pitam :D 
Kadang2 orang dok tanya:
rania makan apa dah? 
kenapa tak bagi makan kuih lembut2?
boleh eh.. bagi je.. 

bagi saya, setakat 7 bulan lebih jadi mak2 ni, rasanya lebih bagus jika orang lain bertanya dahulu sebelum disuap kepada anak saya. tolong hormati hak privasi saya sebagai  maknya ye. bagi peluang dan ruang untuk saya sendiri suapkan anak saya, lama kot tunggu. 

Nak kata semua tak boleh, tak juga. tapi kalau boleh nak elakkan la dulu sebelum sampai masanya kan.  

dah nama pon baby, kan ! bila kita suap, memang dia akan ngangaaaaa ja la tapi itu tak bermaksud yang dia lapar. kesian baby. kecik lagi, tak pandai dan tak tau mana makanan yang baik untuk dirinya. so, umiayah la yang kena control sekarang. esok2 bila dah pandai, kita tak boleh nak control dah. dugaan paling dekat dengan ayah rania sendiri. kalau boleh apa yang ayah makan, dia nak anak dia rasa sama. jenuh la umi ni cakap tak boleh ! tak boleh ! 

Saya bukannya nak jadi cerewet atau skema bab2 makanan untuk anak ni tapi sebolehnya saya tak mo la sumbat macam2 pada anak sebelum masanya. lagipon buat masa sekarang, ususnya masih kecil, so, bagi lah masa pada anak2 kecil untuk belajar makanan dorang perlahan2. tak yah nak kelam kabut sangat. sampai masanya nanti, pepandai la dorang pilih, kan !! ..

eh ! ke memang kita yang ibu2 bergelar blogger ni memang skema erk ?
sebab saya tengok member2 yang duduk di kampung main hentam kromo je bagi anak dorang makan..  ye la lagipon dorang duduk kampung. pastu duduk pulak dekat dengan orang tua. bila orang tua suruh, diikutnya aja. kalau dipikir logiknya rasanya oke je kot.. ye la mak2 kita dulu pon entah apa yang disuapkan dekat kita kan. besar elok juga. ye dak ? mai dekat kita macam2 pulak ditapisnya... 

ke dulu lain, sekarang lain. tak ada yang dulu maka tak ada la yang sekarang.
 acaner tu ?

Previous
Next Post »
23 Komentar untuk ""suap aje kek tu..""

Saya memang cerewet bab anak...alhamdulillah adik beradik dan sedara mara tak pernah masuk campur...kalau ada yg tak tahu tu kita bgtau secara lembut la kan...ya memang betul kalau ikut org dulu2 bg air nasi la, ape la tapi since kita dah tahu yg mana baik yg mana buruk, kita usahala buat yg terbaik tuk anak kan...

biasakan yang betul, betulkan yg biasa gitu org kata...hehe

jangan bagi..tetapkan pendirian selepas setahun baru boleh bagi makanan yg bergaram, baby bwh setahun x elok diberi makanan bergaram,gula atau seumpama dgnnya lah...

akak pun kalau buat makanan utk anak2 mmg x ltk perasa apa2 cukuplah perasa natural dari sayur2,buah2an tu sendiri..ada juga yg kata letakla garam tu sikit,bg ada rasa..eh baby lg kot dia tak kisah pun makanan tu bergaram ke tidak...

dulu masa balik kg ada la yg kata dulu,anak dia,dia buat bubur nasi isi kiub ayam tu,elok sihat debab je anak dia...ehh..tidaklah akak nak letak kiub2 ayam tu,ntah apa2 perasa tambahan yg ada dalam tu..

panjang pulak akak berceloteh..bukan apa geram juga kadang tu dgn org sekeliling yg tak faham kan...kadang tgk org suap anak makan,nangis dalam hati..anak aku tu wehhh,aku x bg pun dia mkn benda tu lagi...huhuhu

bagi kak nad.. anak kita biar kita tentukan nak bg makan apa.. kang bg macam2, bila dah sakit kita jugak kena jaga nanti.. bukan nak kata cerewet cuma masanya belum tiba utk baby tu makan mcm2.. sama gak mcm solid food, ada sbb kenapa 6bulan baru bleh dikasi makan. tp terpulang pd masing2.. klu rasa anak org tu elok je makan, tak semestinya anak kita mcm anak org tu.. elok la ada rasa ragu2 sket.. biar la anak kita lambat nak merasa apa2, xpe..xde salah pun..

sebenarnya terpulaglah pd kt sendiri sbb kt je yg tau anak kt mcm mana kan .... usus baby masih kecil, dulu jgn kata bubur .. tepung kanji pun mak suap.. mmglah tak apa² sbb dulu minum pun semua susu ibu skrg ni susu pun bnyk dh yg formula ... kununnya susu badan tak keluar .. jd camne.. pd sy terpulang pd diri sendiri .. kt yg jaga anak tu.. klu bg mkn bkn8 sakit kt jgk yg tanggung lg² kembung.. baby bukan tau pun cakap.. dia nangis jer...

eh² teremosi pulak komen pnjg berjela hahahaha

dulu bahan2 dlm makanan agak berkualiti lani gelatin yg mudah didapat drpd babi so pikir2 kan la...org2 dlu sayur pon tanam sndri lani segala racun pon ada kt sayur tu klu tak rendam dgn air garam hurmmmm mmng bahaya la kn..

sabaq ja la ciksue..sy pun dah pernah rasa.tekanan ja tp tak boleh nk buat apa.satgi depa kata kita cakap pandai.depa lagi pengalaman,lagi makan garam dr kita dulu.tp entah Jenis garam apa depa makan taktau la.huhu..

ohh lupa nk jawab.aloq staq dekat tanam wira mergong ciksue.dekat je ngan shahab perdana tu.bley ja jalan kaki.hehe..

br 7 bln...kecik lg kot.dh stahun tu kira ok la ckit nak suap kek ke apa

tetibe tingat satu kes nie..boleh x ade org suap egg yolk kat anak saya without permission saya..egg yolk tau..yg mentah2 pulak tuh..time tuh anak saya baru 6bulan..lps tuh terus demam panas yg panas sesgtt..xcukup dgn demam, naik pulak gatal2 gegate tuh..time tuh saya bercuti kat oversea..lg la saya risau sbb xtau mana klinik nak pegi..T_T

yg buat saya lg sakit hati, org yg suap anak saya tuh, sepjg anak saya sakit 3 hari, skit pun xde say sorry...nak pegang anak saya, nak pujuk anak saya mmg kirim salam..anak saya dh okayh baru die agah2 anak saya..

Dulu makanan tak byk perasa,pengawet,peluntur,pewarna & segala mcm yg ada dlm zaman skrg. Dulu pun, pengetahuan tok nenek kita x semacam org Skrg. Skrg kan dah ada kajian, itu elok, ni x elok. Kita ni dah tau, terpulang nak ikut ke x.. tp kalau dah tau x bagus,knp nak bg kan?

betul dah tu ciksu.. bila kita dah merasa ada ank sdri bab pantang larang semua kita kira..

Assalamualaikum ciksu, dilema sungguh kan jadi ibu serba moden ni. cukuplah sheila dah kena hentam dulu. skrg ni, adam dah semakin besar.. dah takda soalan2 cepu emas camni.. dulu, memang jenuh ku tepis jebat. ahhahaha

ciksu, kuatkan semangat ye!

elok dia makan makanan dia sahaja takut salah bagi tercekik ke apa ke..kita juga yang susah

Jom Vote blog acik bagi msmw

sabar je banyak2 ya.. macam2 masa membesarkan anak.. kalau akak bab makan ni, rasanya takm banyak yang melibatkan orang lain, bab lain banyak juga yang pada mulanya akak terasa macam yang ciksu rasa ni.. dah otai sikit, akak baut dek je.. kalau tak pun, bila balik rumah, siaplah suami... dia pun ada masanya pelik bila orang nak tumpang mendidik ank kita.. legalah bila suami di pihak kita

betul2..ni salah satu cabaran ni..jijah tgk org lain selambe suap anak makan macam2 anakkecik2..kita yg risau..hakimi sebelum 1tahun no sugar no salt..jijah sendiri masak bekalkan makanan hakimi..risau suap macam2

Pernah alami cik sue.
Susah nak bg org faham.
Kita lah kena tegas. N tetap pendirian

sy paham perasaan tu...kadang kita tak suka & tak ready lg anak disuapkan selain mknan bby. nak2 for the 1st time being a mother...sgt sensitive bila org lain pulak yang nak menentukan @ sesuka hati la senang kata buat kat anak.

saya pun cerewet kak, mmg tegas, lantak la org nak kata apa, nasib family semua paham, ayah ainul sendiri tegas bab makanan ainul, alhamdulillah..

kadang kita susah nak control bila melibatkan orang lain
bercakap salah, tak cakap pun salah

Syukurnya saya rasa sbb tak de masalah untuk saya kontrol pemakanan Luth. Org2 sekeliling mcm faham je. Family belah suami mmg semua ada anak kecik so, mereka faham. Bagus la ciksu bertegas. InsyaAllah boleh tu. Kena banyak bersabar ye ciksu. Mungkin sbb mereka belum di educate dgn info2 mcm ni

memang orang tua2 selalu kata gitu. "korg dlu mak bagi makan semua benda elok je sihat sampai sekarang ni" tapi tengok la jugak orang dulu dari dalam perot lagi dapat makanan semua organik. takde yang segera macam kita kan. sekarang zaman semua ajonomoto, cucuk itu ini. mana nak sama lagi dah >.<

ishhh baby akak pun masih lagi bg makan bubur khas utk dia, even akak x buh garam pun .. sekadar butter untuk menyedapkan, still ok aje.. jajan, hanya biskut baby aje, kopok dan sebagainya mmg akak tak bagi lagi ... sekrg ni macam2 penyakit, jadi seboleh2nya kita elakkan...

Amani umur 3 bln. Pun ayu risau dah memikirkan semua ini...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF