Bekam

hari tu masa balik kedah, suami ada buat bekammaklum la baru lepas demam denggi kan. itu yang suami nak buat bekam sesangatttt. padahal sebelum tu suami dah survey di area kl nak buat bekam. asyik le tertangguh. akhirnya dapat juga bekam di kampung. 

 kebetulan orang kampung ada buka pusat rawatan bekam di rumahnya. suami isteri  boleh buatkan. mak yang cadangkan. lagipon mak pernah buat di situ. alhamdulillah selepas bekam tu urat simpul di kaki mak saya dah kurang nampak. kalau tidak memang nampak la urat-urat tu bersimpul. mak kata dah lama. sejak bersalinkan kami lagi. tapi bila mak picit atau tekan tempat urat bersimpul tu, tak rasa sakit.

kenapa buat bekam ?
bekam bagus untuk buang darah kotor dan toksin melalui permukaan kulit. toksin pulak ialah zat kimia yang tidak dapat diuraikan oleh tubuh badan kita. toksin berasal daripada pencemaran udara atau daripada makanan yang banyak mengandungi pewarna, perasa dan lain-lain pemanis.

sakit ke bekam ?
suami kata biasa jeee. biasa je yang macam mana saya pon tak tau la sebab bukan saya yang buat. hiks. tapi perit juga la ;) 

berapa ringgit sekali bekam ?
kena lima plohhengget. 13 cawan digunakan. tempat lain saya tak pasti berapa harganya. 

uols pernah buat bekam



Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Bekam "

HAHAHA.
Buat bekam ni best.
I tak pernah try tp ayah i penah lah.
We all penah tengok. Habis darah kotor semua dia sedut
After that, rasa lega je kepala.
Rasa ringan je badan.
Tapi yang ta best bekas3 kt badan.
Kadang3 ada gak bekas kt dahi terbonjol 1 :P

Suami kak atie pon ada gak plan2 nk berbekam...tp klu kak atie mmg takut nk buat...seram tgk darah kotor yg keluar tu..ngeee

kite tak pernah pun merasa berbekam...takut sakit..hihi...

nak buat tp tak buat2.hehehe
tp murah jugak tu..
kalau kt kl cm mahal
http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

ngeri tgk darah kat bekam tu..mcm sakit je

Akak pernah buat sekali.. 3 atau 2 tahun lepas.. rasanya dia buat kat atas bahu dan belakang badan, sakit juga sb ditoreh2 sikit kulit sblm letak bekam tu.. bayar tak silap 105.. lepas tu xrasa nk try lgi dah. Huhu

tak pernah sy ciksue tapi en suami pernah buat bekam ni..sunnah nabi kita kan

salam ramadhan mak, ngeri berbekam tewww ;p

Bunda pernah sekali buat bekam ni...kes resdung...

Assalam QR... dah lama tak jengok sini

Saya selalu tengok abah saya buat bekam.... saya pun belum pernah cuba... macam ngeri jer nak cuba... kalau kat kg saya RM3.00 satu bekas

Memang elok berbekam.... ikut sunnah

aida x pernah buat.
mr.asben aje buat.
takut la plak sebab darah2 byk :(

Xbrni kot tp org pmpn kn dh period,huhuu.... Kt tmpt cikna 1cup rm3...

saya pernah buat. kat sungai petani. satu cup RM7. dia buat dekat rumah. orang perempuan yang buatnya. ada la jugak rasa ringan sikit. masa first dia buat tu terasa jugak la sakitnya tu ekekekeke

tak pernah berbekam,tapi macam best je tengok sebab dia buang darah kotor

tak penah tepikir nk buat sbb mcm seghiau jek >_<

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF