Sup Cendawan Tiram yang sedappppp..

menu yang paling ringkas, paling mudah.. paling sedappp.. pendek kata semuanya paling lah.. jangan paling tadah sudah..
kang ada juga yang kena -_-

tak ada campur dengan sebarang sumber protein pon. sayur semata.. cendawan tiram tu carik-carikkan.. kendian rendam sekejap.. lepas tu basuh, kasik perah-perah keluar segala air yang direndam tadi.. toskan.

sambil makan nasi sambil hirup kuah.. sedapppp.. nak buat pon mudah..

1) ketuk bawang putih, tumis sampai kuning

2) masuk air yang dibancuh dengan serbuk lada putih.. didihkan

3) masuk lobak merah biar empuk

4) masuk tomato dipotong dadu + cili hijau dipotong bulat. perasakan dengan garam.

5) masukkan cendawan tiram kelabu yang dicarik-carikkan.. kacau-kacau, rasa, cukup rasa tutup api..

siap.

ada rasa pedas-pedas, masam-masam tomato.. layannnnnn...


Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Sup Cendawan Tiram yang sedappppp.."

Kalau saya suka buat sup cendawan dan lada.hitam saja...sedap...ali paling suka

sedapp! jijah pun suka sup cendawan camni je

simple tapi sedap.. saya pun suke sup cendawan yang simple

Sup yang sedap dan mudah nk buat ni.. tadi pun masa makan malam akak buat lebih kurang resepi ni..nk cepat dan mudah..

wahhh.. masuk blog ciksu mesti lapar.. banyak sangat makanan best2.. huhu.. bila la dpt berjiran ngn ciksu.. kihkihkih..

zaza mmg suka sgt sup cendawan..nk buat pun senang hehe.

nmpak sdap n simple menu..=)..tp akak tk pernah saje2 beli cendawan nak masak..biasa org bagi takpon beli yg siap masak kat kedai..agagaga

sedap! saya suka makan macam ni. ratah panas-panas.

sedap ciksue..si kecik kt rumah ni klu buat sup..dia la tukang hirup kuah

cendawan tiram ni wajib ada kat dlm peti ais aida.
beru semlm masak dgn masak lemak ayam :)

Sedap ni klu Cikna buat ratah he... Cikna buh lada hitam,huhuu...;-)

Klu cendawan shiitake tu sdp x buat camni...

Kita pn suka cndawan ni. Tp kt sini pyah nk jmpa. Dh jmpa mhal puka. Bedal jgk la beli. Sbb teringin. Hihi

sedapnya...akak pun suka sup cendawan nih

wahhhhhh selalu buat sup gitu2 je cendawan ni. lepas ni nak try lah buh cabai dengan tomato tu pulak

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF