Durian lagi..

menu berbuka puasa 15 ramadan 1436H

saya just tolong my mil potong sayur petola je sesambil dok mengepung rania yang nak juga tolong potong sayur tu. lepas tu, kami keluar mencari sesuatu. baguih punya menantu, kan ! nak bawa rania ronda-ronda ambil angin di kampung benornya. maklum le, dah lama tak ke taman mainan sejak bulan ramadan ni. nak-nak pulak cuaca yang panas membahang di luar. 

my mil masak petola masak lemak, cucur jagung dan cucur pisang. cik suami nak makan ikan talapia. selepas disiang terus hantar pada kawan adik ipar sebab dia meniaga di bazar ramadan. kebetulan, kuah ikan bakar adik ipar yang siapkan, so, sekalikan je la bakar membakarnya tu. kan senang. selebihnya ada sambal nyior dan ulam tenggek burung. itu aje lah menu berbuka. bercerita tanpa gambar menu. adab sopan perlu dijaga apabila berada di luar kawasan -_-' harap maklum.  kehkehkeh. ai is segan benornya. 

yang penting ini mesti ada kalau balik kampung.. durian maaaaaa.. memang musim dia kan sekarang. memang tengah galak dok luruh. buah pon memang tip top. ulas pon cantik kemain. manis buah durian tak payah ceghita la kan. semua sedia maklum. kecuali durian mangkor. itu tak boleh nak kata apa la kan. 



5 biji RM10. pakcik tu sedekah sebiji. tempoyak pon ada jual. sebekas kecil RM5. bekas besar RM12. tempoyak pon nampak baru. alhamdulillah. semoga makin murah rezeki pakcik tu.. aamiin..

malam tu saya tak tahan la uols. asyik dok menengok deme aje makan durian.. sudahnya saya ambil seulas. habuan nak merasa. perghhhh.. memang sedap tapi tu la kemahen gasnya.. lepas tu pulun hirup air yang diletak dalam kulit durian tu. makan seulas je pong -_-’ kata petua, ikut aje le. 





Previous
Next Post »
13 Komentar untuk "Durian lagi.. "

dusun family saya pun tengah lebat berguguran durian sekarang ni

Salam ciksu..
Sedapnye durian.. :D

Pergi mana-mana pun ..nampak durian je sekarang ni kan...kat rumah MIL wa pun banyak...tapi tak berani nak makan banyak2...cukuplah seulas je...

sedapnya durian..mesti bestkan dapat berbuka ramai2 eh ulam tenggek burung tu dah lama tak makan,sedapnya lahh

zaza pun baru je mam durian free malam tadi hehe.. memang syok habis !

sedap nyer.
before puasa aida da merasa.
but mcm nak merasa lagi la.
weekend ni la in shaa Allah :)

durian sedap makan ramai2 dgn famili, kan?

Saya ni hantu durian, Ciksu. Panas tak panas, saya tetap makan dengan jayanya tanpa peduli orang keliling. Lepas tu ikutlah petua tu sesekali, hirup air dari pangsa durian yang ada.

Durian kalau ada depan mata, tak makan memang rugi weyh ~_^

Memang tengah musim kan. Kt kg pun byk ni..

menu kampung ni nampak je simple tapi perghhhh makan tak panggung kepala!!! hahahaha saya suka sambal nyor tu. sambal tempoyak lagiiiii suka. makan dengan kacang panggang. goreng pekasam. alahaiiiii kecur alir liur hahahaha

Duriannnn sodap!! Tengah musim kan.. Banyak... Tapi bila bulan posa ni Ros tak leh makan dah durian.. Tak memuncak sangat selera ke durian. Awal posa hari tu je bukan main nakkk ngalahkan orang ngidam. Hahaha

tempoyakkk sedap nye duriang sy xbpa mkn sgt

sy ni durian kureng sikit..tp kena dengan pulut byk jugaklah makan.bulan puasa ni dah puas juga makan haritu tabnak pulut makan dengan durian en suami beli.posa kali ni malas betul nak snap2 gambar makanan ciksue.hehe

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF