Resepi Spaghetti Carbonara

entry ramadan lagi. kehkehkeh. menu berbuka puasa pada 21 Ramadan 1436 H.

tahun ni alahai sangat.. kembali kepada seperti tahun sebelum-sebelumnya. rindu nak berpuasa macam tahun lepas. yang mana paham, paham la. tak paham sudah :’(

buat pertama kalinya saya try masak Spaghetti Carbonara. kurang minat sebab putih, kan ! tak menarik sangat nak jamahnya. boleh gituu ;) 

bahan pon simple. nak buat Spaghetti Carbonara ni terpulang pada anak tekak memasing. ada yang suka versi biasa, ada yang suka versi letak cili padi dan ada yang suka versi letak cheese. so, terpulang.. yang penting sebelum nak masak tepuk dada tanya selera sendiri dan suami enkorang. hiks ;)

Bahan-bahannya:
semestinya kena ada spaghetti
sos carbonara
cari cendawan fresh, merata tak jumpa, so, tak letak. tak suka yang dalam tin
sosej
susu segar sikit
cili padi sikit 
bawang putih
minyak zaitun
daging cincang

Cara-caranya:


  1. rebus spaghetti. toskan.
  2. tumis bawang putih dan cili padi dengan minyak zaitun. dah kuning.
  3. masukkan daging kisar. biar masak daging tu.
  4. sosej jangan di lupa. 
  5. masukkan sos carbonara + susu segar.
  6. pepandai la sesuaikan rasa yang disukai.

tadaaaaa T_T



versi tumis sekali cili padi.. hahahaah almaklum laa tekak melayu sejati nak jugak pedas-pedas.. kalo tak muak nanti.

pertama kali masak dan makan spaghetti carbonara ni. alhamdulillah, anak tekak boleh layan laa juga.

masak dah lewat, so, jamahnya tak seberapa. sudahnya, buat makan sahur. layan je la. 

nak buat lagi ke.. mmmm, tengok gaya juga la kot. bukan selera saya. 



Previous
Next Post »
7 Komentar untuk "Resepi Spaghetti Carbonara "

Sedapnyaaa. Tapi nani lagi suka bolognese. Heheh ;P

kalau versi sy, sy suka yg letak lada hitam hihihi.. memang panas jelah perut lps makan nyum²...

Teringgin nk mkn spaggeti gini. Tp nk orng yng msak. Haha

akak tak pernah masak spageti carbonara,tp meatball carbonara akak suka...hehehe

Fyda pernah gak buat spagetty..tapi laki Fyda tak makan...dia selera Melayu..Fyda pulak hentam kromo je masak..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF