Rania and her first solid food

Alhamdulillah, akhirnya umi berjaya susukan Rania sehingga 6 bulan. perjalanan penyusuan Rania akan diteruskan lagi sehingga capai umur 2 tahun^_^ semoga Allah permudahkan semuanya nanti. aamiin.


Umi berjaya kawal orang sekeliling termasuk ayah Rania sendiri dari suap apa2 ke mulut Rania.. risau oke.. pantang nengok mulut Rania.. mesti ada yang cakap "lapar tu, suap la sikit.. bagi la rasa sikit.." oh.. no.. no.. no.. bukan senang oke nak tepis segala suruhan tu.. pujuk hati ni.. sabaq.. sabaq.. tak lama dah.. nak kalut mana, kan ! pelan2 la.. paling stress dengan ayah rania sendiri oke. sebolehnya apa yang si ayah makan semuanya dia nak bagi anak dia rasa. umi rania hati kering.


6 Bulan

PURI KURMA 


Sehari sebelum buat puri kurma ni, kan.. air tak da tau.. tetiba je air ni buat hal la pulak.. dah la masa tu eksaited nak sediakan solid food untuk Rania. dugaan betul la.. barang2 dah siap standby, cuma tunggu masa je nak laksanakan.. aduh.. duh..


Alhamdulillah, hari yang sepatutnya.. air dah ada.. lega sangatttttt ;-) lain maciam, kan.. keterujaannya tu.. maklum la pertama kali nak buat.. bila dah buat...
"oooo.. macam ni erk.." lagipon saya tak ada anak sedara. dulu masa jaga Darwisya, tak sempat sampai 6 bulan pon.. so, memang belum pernah merasa buat puri bagai ni.. Allah berikan kesempatan ini untuk merasa dan menikmatinya.. syukur alhamdulillah :')

kurma yang sedap. umi doakan semoga Rania suka makan kurma nanti. kurma pon boleh dipelbagaikan menunya, betul tak ! 

 stok untuk dicampur dengan bubur nasi. 

guna baby bullet sangat mudah bila transfer puri yang dah beku

bila dah beku, just simpan dalam tupperware. selalunya buat stok untuk seminggu je. style macam mak2 bekerja je kan. padahal SRT je. saya utamakan masa dengan Rania. tak nak la duduk lelama di dapur. 


Untuk permulaan umi perkenalkan puri kurma untuk Rania. kemain suka Rania makan.

wajah kesayangan umi sebelum di beri makanan pejal buat pertama kali. awal2 je kot semangat umi pakaikan bib bagai. selepas tu, non hado pakai bib dah ^_^ Rania suka tarik.

kan ! umi dah kata Puri Kurma sedapppp. layan je Rania bila umi suapkannya makan. 
nyum ! nyum ! 

Untuk buat Puri Kurma saya just kukus sekali dengan kulit + bijinya. dah lembut baru asingkan kulit dan bijinya. kendian blend. masa nak suapkan tu, baru masukkan breastmilk yang fresh :)


Untuk permulaan, buat sikit je. just nak bagi rasa. alhamdulillah, rania suka. buat 4 hari. bila pass baru bagi puri carrot pulak..


Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Rania and her first solid food "

Salam singgah pagi dr http://seindahcerita.blogspot.com/
insyaÁllah...semoga dipermudahkan... :)

Nampak sedap! :)
Good info, boleh buat untuk anak buah. hehehe

wahhh.. sedapnya Rania makan., geram aunty trngok.. rasa nak join sekali,, hihi..

Ank kedua sy xnk bg mkn bubur. Nk ajar mkn puri buahan. Sbb kt ainul start dgn bubur trus x lalu mkn buah.

semoga rania membesar menjadi anak yg solehah dan mendengar kata ^^

wah..tahniah kerana telah berjaya menepis dugaan.memang jenuh juga nak melayan orang-orang sekeliling kan.suruh suap sikit.ahaha.IbuNoey dulu pun buat tak tahu jer.bak kata orang,anak-anak ada seumur hidup untuk makan.jadi rileks dulu sampai 6 bulan.

tu mesti pakai baby bullet kan.

Tangan umi yg sediakan mestilah sedapkan Rania...beruntung sangat bebudak sekarang ni tau cik Sue.....banyak depa dpt rasa makanan! Puri kurma le, puri tembikai ler...eh? Ada ke? Hihi....

Alolo comeynya Rania.....mcm muka sapa ye cik Sue

salam cik su, boleh ke kurma di bagi seawal 6bln? Azie nk bg jg dulu..tp ada yg suggest 8m ke atas..sbb kurma manis.

alhamdulillah.
kurma kan memang baik.
terbaik la mama rania :)

yeyy rania makan.. teringat hakimi makan solid food dulu berselera sungguh

eksaited kan bagi anak pestime makan. nak menepis tangan2 nak menyuap anak kita memang lah payah huuuu

sy pun 1st solid foof bg kurma dulu..makanan sunah ;)
memang susah ngan org sekeliling cmtu..sy ni pun spi skarang..ade je yg nk suap mcm2..wlupun makanan baby sy dh buat sendiri..haiahhhh

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF