Tips Merawat Cirit Birit

ingatkan cirit birit biasa je. itu yang minum teh kelat aje sebagai penawarnya. selalunya makin baik selepas pekena teh kelat. tapi tidak kali ini. makin melarat dan makin lemah. perut pulak rasa makin memulas2. risau juga sebab blok sebelah ada budak masuk wad sebab demam denggi.. kebetulan petang sebelum saya cirit birit dorang buat fogging..

bila call sembang dengan mak, mak suruh pi klinik cepat2. risau takut dehidrasi. pi klinik nanti doktor akan bagi 'air garam'. minum je nanti.

nak makan memang tak lalu tau.. minum air putih pon gagah2 je..

kebetulan family mertua (ayah, mak, abang ipar) mai sini sebab nak pergi berubat di puncak jalil. cik suami kena temankan sebab abang ipar tak tahu jalan. ajak saya sekali. memang tak ikut sama sekali la, kan ! dengan keadaan badan yang lemah + cirit birit pulak. kang menyusahkan je. baik duduk rumah. anytime boleh ke toilet.. habis tak larat kita golek2 dengan Rania >_<


tunggu punya tunggu sudahnya pagi tu minum Oral Rehydration Salts (ORS). ini lah yang mak saya maksudkan tu.

ORS ni dapat daripada kakak ipar. kakak ipar kirim dekat cik suami sebab cik suami balik semula ke rumah malam tu. tak jadi bermalam di sana. kebetulan hari tu kakak ipar sekeluarga ceri beri, pergi klinik dapat ORS. so, ada la lebihan lagi.

kakak ipar bagi 2 sachet. tapi saya minum 1 sachet je. bancuh dengan air suam. rasa pon sedap. first time minum ORS ni. 

saya mula minum ORS pukul 11:45 pagi selepas uruskan Rania.. sesambil tu saya masak bubur nasi.. setting untuk 2 jam.. nanti bila jaga tidur, bubur dah ngam2 masak, boleh terus makan.. so, tak payah nak tunggu lelama, kan ;)

kendian saya pergi golek2 dengan Rania sampai tertidur kedua2nya.. jaga2 dah hampir jam 3 petang..

sebelum mandi saya makan sebiji pisang untuk tambah tenaga kembali katanya..


selepas itu jamah bubur kosong. 

alhamdulillah, pagi tadi dah baik sepenuhnya. hilang rasa mual & perut memulas2 tu. memang tak tertahan bila kena cirit birit, kan ?

sekarang dah boleh tarik napas lega.. dah boleh jamah nasi macam biasa. baru ada selera balik.. terima kasih Allah :) 

saya terbaca tips di blog BLOG VITAMIN KITA cara cepat merawat cirit birit.. boleh dijadikan panduan selepas ini.. 

Previous
Next Post »
13 Komentar untuk "Tips Merawat Cirit Birit"

Alhamdulillah dah baik



Hihi...memang seksa la kalo keluar masuk tandas.....

mmg seksa kalo asek berulang ke toilet je..
mmg letih.. tenaga byk hilang.. huhu

time kecik2 dulu sy selalu ceri beri,,haha

Alhamdulillah..

Allah sis, macam2 dugaan tu.. Moga terus dikurniakan kesihatan yang baik ye..")

hadoi memang x tahan kalau kena cerry berry.
aida sejak amalkan sole qaseh, kena cerry berry, minum air titik lebih dgn sole qaseh la.
ia memang air garam dah.
anak2 pun gitu, serasi dgn sole qaseh.

Tan pnah telan ORS ni..slalu p cheketeon tu la betul ka eja.hahaha...teh teln memang tak arr sy nk telan..takut ehh kelat tak sedap..rela lg ulang alik toilet.hahaha

syukur alhamdulillah dah baik...memang kalau kena cirit birit nak buat apa pun tak boleh kan.

Setuju Cik Sue......kalau dah kena ceri beri gini eloknya duk diam jerlah kat rumah hihi...
Mmg selera makan tak de ek....Ada ceri beri yg tak memulas kan....cuma gruk gruk jer pas tu membuang

Setuju Cik Sue......kalau dah kena ceri beri gini eloknya duk diam jerlah kat rumah hihi...
Mmg selera makan tak de ek....Ada ceri beri yg tak memulas kan....cuma gruk gruk jer pas tu membuang

mmg ye la... dah kena ceri beri tu dok umah je la kan.. hehehe air ors tu mmg bagus juga untuk kembalikan hidrasi dlm badan... mujur ada stokkan...!

Alhamdulilah ok dah kan. memang kalau kena ceri beri tu ape pun tak lalu. macam saya la hari tu. smpi dehidrasi kena masuk kecemasan tambah air. sebab bila makan ke minum ke. ceri beri sampai muntah sekali keluar.

paling penting minum air garam tu utk gantikan balik tenaga yg kuar!

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF