Kek Kurma Untuk Anak

walaupon selera makan Rania gitu2 aje.. tapi umi Rania tetap lah gigih juga buatkan kek kurma tanpa telur ni haaa.. uols patut try, kek kurma tanpa telur ni tersangatlah moistttt.... memang selalu buat walaupon Rania makan acah2 je tapi umiayah yang habiskan. hiks (",)

sama sedap, sama moist je walaupon untuk Rania buat tak letak gula. manis kurma tu dah cukup rasanya. puas hati anak beranak dapat makan. terima kasih pada yang berkongsi resepi.

sumber asal : Madihaa a.k.a Ratna



Kek Kurma Moist Tanpa Telur


  •   RESEPI KEK KURMA MOIST TANPA TELUR                                                                                                             BAHAN: 21 biji kurma tanpa biji dikukus, kisar dengan 3/4 cawan susu segar, 1 cawan tepung gandum + 1 sk soda bikarbonat diayak & 1 cawan minyak zaitun

  • CARA: satukan bahan ayak + masukkan bahan kisar + minyak zaitun. kacau bagi sebati, bakar dengan suhu 170°c selama 30 minit 

* kurma tu ngam2 je manisnya.. sebab kurang manis..
* sapu minyak pada loyang
* untuk anak tak letak gula
* untuk diri sendiri letak gula perang



sebelum nak siapkan kek kurma ni.. aduhai.. macam2 cobaaaaannn dok ada..
sebolehnya, sekarang kalau nak buat apa2 memang kena buat time si kecik ni lena.. kalau tidak macam ni lah gayanya..

boleh diambilnya loyang tu.. saje kan.. nak lambat2 kan kerja umi.. malas nak keluarkan loyang lain. tak rajin nak menyuci nanti.. pastu nak godek stor.. memang tak aaarrrr.. sanggup tunggu, Rania puas main dengan loyang tu baru start baking..


ni haaaaa..
































































scrolllll lagi... hiks.



























sikit lagi.... jangan marah..











































tengok ni.....








agak2 nak gelak ke nak marah ?????


sarapan pagi dengan kek kurma + susu badam


alah2 malu kucing plakkk, kan !!!


sebelum makan, bace doa dulu ye.

Rania, ni kan kalau berdua dengan umi memang baca doa same2 lah tapi kalau ayahnya ada, kebetulan ayahnya tengah baring tengok tv ke, tengah jalan nak ke bilik air ke, kebetulan time tu Rania nak makan, sebolehnya nak juga ayah dia tadah tangan bace doa same2. selagi tak angkat, selagi tu rania tak mo ready. huk aloh. macam2 peel..


belum habis baca doa, kemain..


tetiba sambung tadah tangan semula..


aamiin. 

suruh makan, makan 2,3 ketul je, selebihnya dimasukkan dalam susu tu pastu minum. 

aduh.. duh.. *pitam*

pppsstt: Rania 1tahun6bulan

Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Kek Kurma Untuk Anak"

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF