Jamu mata, jamu selera..

balik kampung kenyang sesaje perut ni haaa.. khoje makan aje.. berselera sebab ramai2 di kampung. balik kl berdua aje dengan Rania makan. waktu siang ayah Rania kerja memang tak balik rumah waktu lunch. bila waktu dinner ayah Rania makan ala kadar je, diet katanya. umi Rania nak masak lebih2 pon jadi tak teruja. masak menu Rania, kongsi makan berdua. senang ^_^ ooohoiiii macam sedih aje bunyinye tu. hiks. 

  • minggu pertama di kampung, mak buat cendol. musim panas lit lit di kedah ni haaa. pekena cendol memang terangkat habisssss la.. yang dalam plastik tu, orang order. mak jual satu plastik RM2 sajok. 


  • kek coklat moist ~ nyummm.. nyummm.. sedap. memang moist sesangat. mak beli masa ke jitra sempena ceramah berkaitan amanah ikhtiar malaysia. kek coklat moist ni pon jualan sahabat2 amanah ikhtiar juga.

  • musim panas, tembikai menjadi pilihan. rata2 ditepi jalan, meniaga tembikai. sekilo RM2.50 gituu.. ade juga yang juai sekilo RM3.50

  • nasi goreng tomyam my peberet. kadang buat bihun atau spageti goreng tomyam. dua dua pon sedap di makan. kali ni buat versi plain sebab kebetulan masa buat tu, Rania still kene pantang makan benda yang gatal gatal. baru lepas demam campak. untuk orang lain buatkan sotong goreng tepung.


  • mee sup ayam kampung versi simple.. mak sembelih ayam kampung 2 ekor.. nak bagi Rania makan sebab baru baik demam campak.. pastu daku ambil bahagian dada simpan untuk buat soto ayam pulak. hiks. 
mee kuning + tauhu goreng + sawi + bawang goreng + sambal kicap.. nyummssss 

  • menu biasa2.. tapi air belacan mak ni nampak simple tapi daku cukup suka.. vuat sendiri pon still tak sama macam mak buat.. padahal bukannya letak ape pon. just guna cabai merah & hijau + air + belacan + perah limau nipis sikit.. 



Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Jamu mata, jamu selera.. "

semua makanan tu memang kecur ayaq liuq ai. hahah :)

suka tembikai kuning...lama x makan la...sesekali balik kampung memang best kan?

apapun masakan mak memang paling sedap

Wah..untung la boleh makan macam2..kalau saya ni memang bertambah gemuk la..hahaha..Memang mak jual cendol ye??best la.tak payah beli cendol dah.buat sendiri je..

Seronoknya bila balik kg..
Meriahnya makanan tuh...semua best n sedapppp

waaaa..cendolll..bestnyaaa..akak suke akak suke..kikiki

amboi mentang2 balik kmpg lama..meriah sungguh dengan makanan..sedap2 semua menunya.fuh cendol..dapnya

cendol tu sgt fresh nampak nyer.
aida prefer cendol than abc ke ice kacang ke.
nyaman...

banyak masakan kampung tu..sedappp

balik kampong memang perut ni tak sempat lapar kan. ade je benda nak ngappp hihihihi

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF