Pengalaman Cabut Gigi Geraham

alahai.. belum menjangkau usia 40-an, gigi geraham dah kena cabut. aduh. duh. ini pon terpakse juga, dah rimas nak tempuh kalau silap hari bulan tersilap makan atau tersalah gigit. mau berdenyut dua, tiga hari. tak tertahan nak menanggungnya.

actually, daku fobia nak cabut gigi. hiks. last cabut gigi masa zaman sekolah rendah dedulu. alhamdulillah, sampai lah usia sekarang gigi daku memang tak pernah ade masalah. cumanya, selepas bersalin makin terasa la pulak sakit gigi. rupa-rupanya daku tak perasan, gigi geraham tu berlubang. uhuk :’( suka nau makan manis-manis, kan !! terimalah azabnya..

daku boleh terperasan yang gigi tu sakit selepas berhenti minum Ephyra. masa tu baru ade rasa sakit + ngilu. bila dapat tau gigi berlubang, daku memang susah hati dah. hakhak. cik abe memang suruh cabut je. tapi daku seriau + takut oke... bukan seriau bab cabut gigi tu tapi bab kene cucuk tu. masih lagi dok terasa jarum masa zaman sekolah rendah tu. halus je jarumnya. rasanya bila kene cucuk tu, lagi sakit daripada kene gigit dengan semut api kot. dok terbayang bayang je. hohoho.

akhirnya 31/3/2016 daku serah diri ke dentist jugak sebab walaupon tak rasa sakit dan bengkak, tapi untuk jangka masa panjang, kan !! maka pasrah je lah..

saat masuk bilik rawatan dan baring atas kerusi tu, rasa macam nak lari keluar pon ade. ekekeke. tak sanggup. adoii. kelakar betul bila diingat2 balik. takut ngalahkan budak2 aje kekdahnya. padahal dah jadi mak budak pon.. bila dipikirkan balik sakitnya yang datang on off tu.. layankannnnnn aje lah.. baru lah senang hati nanti..


oh ya, daku cabut gigi di Klinik Dr Low area Jalan Teluk Wan Jah, Alor Star, Kedah.
orang Loq Staq mesti tau punye.. klinik Dr Low bertentang dengan Pasific..
suasana dalam klinik & bilik rawatan sangat lah bersih, kemas & teratur..
ade dua bilik rawatan, servis pon oke.. tak lambat tak cepat.. paham2 je la bila buat rawatan gigi ni.. kebetulan masih di kampung.. kalau sakit lepas cabut gigi, xlist Rania ade orang tengok2kan.. tak la risau sangat.. tapiii sebelum ke sini, merata daku tanya orang, kat mana cabut gigi tak sakit. soklan ntah pa pe je... ekekekek. nampak sangat, kan !!
sudahnya mak, maksu & tok cadangkan Dr Low.. 

Dr Low pon lemah lembut je orangnya, dah tua, comfirm berpengalaman, kan.. dibantu oleh isterinya. masa nak cucuk, DR asyik sebut, nak cucuk sikit ye tak sakit pon. hohoho. padahal dalam hati, daku dok berzikir baca doa Nabi Yunus. tak putus-putus.

sebelum cabut DR tanya ape masalah, bile tengok keadaan gigi, dia suruh cabut. memula DR sapu macam gel. macam ubat gigi je tapi tak tahu le pe namanya. warna pink lagi. tak lama lepas tu, baru DR kasi inject. 2 tempat kena. masa kene inject tu, memang terangkat la bahu-bahu daku. memang tak leh tahan. makin lama makin terasa bibir mulut kebas & tebal.. masa nak cabut, daku still dok gerak-gerak sebab terasa lenguh kat tempat DR dok tahan dengan tangan die tu. adoii.. patlima kali gak la. memang kuat giler DR tu tahan supaya aku nganga luas2. masa gigi dah selamat dicabut, sikit pon tak terasa.. tau2 DR kata dah siap.. haaaahaaaaa (",)

caj yang dikenakan RM70, dpt ubat tahan sakit & kapas. sampai sudah tak makan pon ubat tahan sakit tu.. masa mak cabut gigi geraham, kena RM40. gigi orang muda kuat lagi katanya, so, ambil masa sikit. sebelum tu, siap request nak ambil gigi yang dicabut. so, wife DR tolong pack kan. saje nak tengok gigi tu. gigi geraham, kan berakar tunjang.. panjangnya ade la dalam 2 cm koottt.. gerun je tengok tapi puas hati sebab cantik je gigi tu dicabutnya.. 

tapiiiii serius...memang PUAS HATI SEBAB TAK LAH SAKIT MANA BILA CABUT GIGI... hahahaha.. dok pikir sangat pasai sakit.. sampai naik takut dibuatnya. padahal tak ade ape pon.. sampai habis ubat kebas petang tu pon still tak sakit.. cuma perasaan seriau nak kunyah makanan tu adelah.. ambil masa juga nak biasakan gosok gigi dan makan seperti biasa. pastu setiap hari akan cuci kesan kesan darah tempat cabut dengan cotton bud. biar clean & clear daripada segala sisa makanan.. 

lepas cabut gigi.. legaaaaaa sangat222222
sempat ke Tabung Haji dan beli kain di Mee Ca Mee Alor Star lagi tauuuuuuuu...











Previous
Next Post »
6 Komentar untuk "Pengalaman Cabut Gigi Geraham"

salam, 70 ? mahai nya, tapi apalah sangat dari tanggung sakit yedak?

kannn paling seram part cabut gigi dari beranak..eh..

alahai malulah mak budak takut dentist.hahaha...sy pun dh lama tak jumpa dentist..takat pregnant je la p check pun.tp buat masa la takda la lg sakit2 gigi..klu dah sakit tu lebih baik la cabut kan dr menanggung sengsara lama2..tak rela u

alamak seramnya !!!!! sebot doc gigi dah menggigil..

aduhai paling tak tahan sakit gigi, eloklah dicabut tu

ada klinik yang memang dokte pandai cabut. tak sakit langsung. ada tu sampai bengkak berdarah2 berminggu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF