Tudung kanak-kanak


Gulai Terung. nyum nyummm

hari ni entry pasai terung je lah ;)

puri terung boleh je kalau nak buat.. kite yang buat dia, kan!!! hiks. tapi saya sendiri tak buat pon hari tu sebabnya dah lama tak membeli terung.. lupa lah. itu yang tak teringat langsung nak buat puri untuk Rania. tetiba nak bagi Rania makan terung baru ingat, Rania belum pernah makan terung lah..hi hi hi. terbeli terung pon sebab nak buat pajeri.

puri terung.. boleh bagi pada baby masa usia 8-10 bulan. 
guna terung panjang (eggplant)
 kopek kulit, cuci, potong, kukus, blend. siap.

ini menu semalam. masih intro sayur terung untuk Rania. buat gulai terung jek. gaul gaul dengan nasi. alhamdulillah, Rania makan juga. lagipon terung ni lembut.. ambil isinya je, biji bijinya tu umi yang makan. 

bawang putih, bawang merah, udang kering kisar
panaskan Pure Olive Oil tumis bahan kisar dgn daun kari
agak dah garing, masukkan rempah kari daging. kacau kacau bagi rempah masak, sesambil masukkan air sikit sikit, takut hangit nanti.
rempah pecah minyak,
 masukkan santan, kurma/ kismis. biarkan mendidih, tutup dengan tudung. 
cukup rasa, dah masak, tutup api.. 

tadaaaaaaa.. siap.. (",)
nasi putih + gulai terung + ikan cencaru goreng    


Rania makan ape yang umi buatkan. cuma umi kene pandai lah susun jadual makan. kalau bagi nasi time perut kenyang, memang tak jamah lah.. pastu umi nak stressss. dah kenape ?? sendiri silap lah. 

Rania makan tapi care die lah. memang tak bagi orang suapkan die. nak makan sendiri. umi tengah gaulkan nasi dengan lauk pon suruh "piiii.." (tepi) ..

style Rania makan, memula die akan ambil lauk dulu. habis lauk minta lagi, lagi. pastu baru sikit sikit jamah sayur, sambil main main. normal lah, kan !! style anak anak makan. tapi suka tengok style Rania jemput nasi suap ke mulut die, comel je jari jemari tu jemput nasi. hi hi hi. itu siang hari lah. 

kalau memalam, mau tak mau umi suapkan juga. umi letih nak kutip nasi yang bertaburan. ekeekeeke.. bila die dah habis kunyah, sendiri minta suruh suapkan makanan. 
"shuappp.." "shuaaappp.." 



16 Comments

  1. Seronokkan CikSu melayan kerenah anak ^_^ Anak-anak saya cerewet. Nak kata masa kecil saya tak kenalkan sayur-sayuran pada mereka, tak juga. Tapi biasalah budak-budak ni bila dah berakal sikit, mulalah itu taknak, ini taknak!

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaa gulai terung, lama tak makan

    ReplyDelete
  3. dah besar Rana..dah pandai cakap ye
    bagus Rania boleh makan tterung..

    ReplyDelete
  4. Haha. Tak nak makan sayur ye. Hihi

    ReplyDelete
  5. tak pandai la makan terung..huhuuu...

    ReplyDelete
  6. pandai ye makan dengan tangan..anak saya dua2 tak reti..makan mesti dengan sudu..dah suruh makan pakai tangan pun tak mau..geli katanya..rela tak makan..sabar je la...

    ReplyDelete
  7. Baguslah rania ni makan je apa yg umi masak..sayur terung pun makan.afia sebaya rania pun suka makan sendiri.penat la sikit kan kita nk bersihkan.skang ni suka je ibu suapkan.suka nasi sup n msk kicap.sayur karot ja peberet..selain tu ikut mood dia la klu nk mkn sayur.huhu

    ReplyDelete
  8. besar da rania.

    ps : nombor xpena tukar 0148....hehehe

    ReplyDelete
  9. dah beso dah anak dara..

    ReplyDelete
  10. comelnya rania...sopan & solehah(insyaallah)...bagus pulak tu mkn terung..

    ReplyDelete
  11. Dh pndai mkn sndri rania...omey nye dia pkai tdung ;)

    ReplyDelete
  12. sedapnya gulai terung,tp akak tak pernah masak gulai terung, asyiklah buat terung berlado

    ReplyDelete
  13. bestnya rania ni..makan syur..syamimi makan taugeh jer...

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin