Gulai Terung. nyum nyummm

hari ni entry pasai terung je lah ;)

puri terung boleh je kalau nak buat.. kite yang buat dia, kan!!! hiks. tapi saya sendiri tak buat pon hari tu sebabnya dah lama tak membeli terung.. lupa lah. itu yang tak teringat langsung nak buat puri untuk Rania. tetiba nak bagi Rania makan terung baru ingat, Rania belum pernah makan terung lah..hi hi hi. terbeli terung pon sebab nak buat pajeri.

puri terung.. boleh bagi pada baby masa usia 8-10 bulan. 
guna terung panjang (eggplant)
 kopek kulit, cuci, potong, kukus, blend. siap.

ini menu semalam. masih intro sayur terung untuk Rania. buat gulai terung jek. gaul gaul dengan nasi. alhamdulillah, Rania makan juga. lagipon terung ni lembut.. ambil isinya je, biji bijinya tu umi yang makan. 

bawang putih, bawang merah, udang kering kisar
panaskan P.O.O tumis bahan kisar dgn daun kari
agak dah garing, masukkan rempah kari daging. kacau kacau bagi rempah masak, sesambil masukkan air sikit sikit, takut hangit nanti.
rempah pecah minyak,
 masukkan santan, kurma/ kismis. biarkan mendidih, tutup dengan tudung. 
cukup rasa, dah masak, tutup api.. 

tadaaaaaaa.. siap.. (",)
nasi putih + gulai terung + ikan cencaru goreng    


Rania makan ape yang umi buatkan. cuma umi kene pandai lah susun jadual makan. kalau bagi nasi time perut kenyang, memang tak jamah lah.. pastu umi nak stressss. dah kenape ?? sendiri silap lah. 

Rania makan tapi care die lah. memang tak bagi orang suapkan die. nak makan sendiri. umi tengah gaulkan nasi dengan lauk pon suruh "piiii.." (tepi) ..

style Rania makan, memula die akan ambil lauk dulu. habis lauk minta lagi, lagi. pastu baru sikit sikit jamah sayur, sambil main main. normal lah, kan !! style anak anak makan. tapi suka tengok style Rania jemput nasi suap ke mulut die, comel je jari jemari tu jemput nasi. hi hi hi. itu siang hari lah. 

kalau memalam, mau tak mau umi suapkan juga. umi letih nak kutip nasi yang bertaburan. ekeekeeke.. bila die dah habis kunyah, sendiri minta suruh suapkan makanan. 
"shuappp.." "shuaaappp.." 



Previous
Next Post »
16 Komentar untuk "Gulai Terung. nyum nyummm "

Seronokkan CikSu melayan kerenah anak ^_^ Anak-anak saya cerewet. Nak kata masa kecil saya tak kenalkan sayur-sayuran pada mereka, tak juga. Tapi biasalah budak-budak ni bila dah berakal sikit, mulalah itu taknak, ini taknak!

Sedapnyaa gulai terung, lama tak makan

dah besar Rana..dah pandai cakap ye
bagus Rania boleh makan tterung..

Haha. Tak nak makan sayur ye. Hihi

tak pandai la makan terung..huhuuu...

pandai ye makan dengan tangan..anak saya dua2 tak reti..makan mesti dengan sudu..dah suruh makan pakai tangan pun tak mau..geli katanya..rela tak makan..sabar je la...

Baguslah rania ni makan je apa yg umi masak..sayur terung pun makan.afia sebaya rania pun suka makan sendiri.penat la sikit kan kita nk bersihkan.skang ni suka je ibu suapkan.suka nasi sup n msk kicap.sayur karot ja peberet..selain tu ikut mood dia la klu nk mkn sayur.huhu

besar da rania.

ps : nombor xpena tukar 0148....hehehe

comelnya rania...sopan & solehah(insyaallah)...bagus pulak tu mkn terung..

Dh pndai mkn sndri rania...omey nye dia pkai tdung ;)

sedapnya gulai terung,tp akak tak pernah masak gulai terung, asyiklah buat terung berlado

bestnya rania ni..makan syur..syamimi makan taugeh jer...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF