Minyak Rambut Rania

Masa lahir rambut Rania lebat & hitam. selepas cukur ambil masa nak tumbuh.

ingat lagi masa tu bulan 12/2014, pergi rumah mak sedara ayah rania. ziarah sepupu Rania yang baru lahir. rambut baby lebat, hitam cepat je tumbuh selepas cukur. tanya makcik guna minyak apa, dia kata guna minyak zaitun. gigih la balik kl, pergi cari juga minyak zaitun tu. akhirnya jumpa di kiosk aeon big. beli sebotol. tapi minyak zaitun ni panas rasanya. setiap kali pakaikan dekat rania, bila kena panas, comfirm merecik2 peluh. ayah rania dah rimas. pastu suruh stop pakai minyak zaitun tu. sebelum stop, lama juga la pakaikan Rania dengan minyak zaitun.
start bulan 12/2014 sampai lah bulan 12/2015. setahun juga la. rambut Rania tak de lah tumbuh lebat mana pon. jenis rambut halus, kan !!

bulan 12/2015, balik kedah. mak ade bagi minyak rambut untuk Rania. homemade oke. orang panggil minyak tanak. wangi baunya. tak de lah tengit mana pon. minyak tanak ni, kalau nak bersalin pon boleh dibuat minyak selusuh. suruh lah suami bacakan doa.

nak buat minyak tanak ni senang je. syaratnya guna kelapa parut tanpa dicampur dengan air. sikit pon jangan campur. camne, kan ?? pepandai lah. yang pasti guna santan semata oke. pastu masak santan tu sampai pecah minyak. bila dah nampak hasil minyak2 tu, ade tahi minyak, boleh lah tapis ambil minyaknya. bila sejuk, masukkan dalam botol, siap, sedia di guna bila2 masa. 

katanya bila kite gune minyak tanak ni, rambut lambat beruban. ye ke ? mak saya ade citer, kawan ngaji memang amalkan gune minyak tanak ni. alhamdulillah, rambut masih hitam lagi. walaupon umur lebih kurang mak saya juge.

ini yang i'olls try buat sikit kat rumah. balance santan yang ada.

dalam botol ni tok Rania bekalkan untuk cucu kesayangan. ayah pon tumpang gune juga.

Disember ~ rambut Rania sebelum guna minyak homemade 

Februari ~ 2 bulan selepas guna

Mac ~ umi yang happy, sebab tak payah potong rambut depan rania. suka ikat je bagi kemas. tapi rania tak suka kalau rambutnya kena ikat. rimas kot. tapi sekarang, alhamdulillah, pantang nampak umi ikat rambut, die pon suruh ikatkan rambut juge.

Mei ~ waktu malam memang tak pakaikan minyak rambut. tapi rambut Rania still lembut, lembap & beralun. suka tengok.. 

rasanya rambut rania ikut sebelah family ayah, jenis rambut halus & lembut. kalau ikut sebelah ummi jenis rambut lebat & kasar. 


Previous
Next Post »
9 Komentar untuk "Minyak Rambut Rania "

macam minyak rmbut masa MV kecik...oh ya...minyak selusuh mv pun buat dari kelapa ..

ehh..cantikla rmbut rania..dlm gbr pon nmpak beralun gitu..ni buat sendirilah ye..leh try kalau rajin ni..akk n anak2 jenis rmbut cpt kering..huhu

Selain buat minyak sendiri yg kakak suka dapt tahi minyak dia tu CikSu boleh buat kuih kole-kole (tepung kacang hijau kacau buat macam tepung talam - tabur tahi minyak- kakak suka).

Kakak dulu masa kecik-kecik memang inilah minyak rambut kami adik beradik. Siap letak bunga rampai lagi tau. Tak pun letak pandan hiris dan bunga kenanga:)

Samalah masa aiamn dulu anak cina mana ntah mak mertua bawak aiman checkup tgok anak dia rambut lebat mak tnya..dia guna minyak zaitun juga.abah beli minyak zaitun dekat pekan rabu tu la Aiman pakai smp sekarang lebat betul rambutnya..Afia ikut rambut sy kot..jenis halus lembut.cuma afia kerinting kt bawah.Aiman lebat kasar.rambut macam abahnya..

Rania rambut jenis beralun kt bawah..lebih kurang rambut Afia..tp nmpk Rania lg lebat

Anak-anak saya pun rambut lebat sebat guna minyak zaitun juga, CikSu. Tapi bila dah lebat tu takdalah guna lagi ^_^

Dulu masa anak kecik mmg guna minyak zaitun aje Cik Sue.... la ni anak ada uban pulak ha sudah.... tak taulah sebab pakai minyak je apa....
Baguslah kot minyak tanak ni....buat sendirikan...

bagusnya..nak try jugaklah rambut adelya tu dah nak masuk 3 tahun x panjang2 lagi,lebat pun tak nak ikat dan sepit pun tak boleh, mak yang stress hahaha

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF