Singgang Ikan Kembung

Kalau sebelah kedah panggil ikan temenung masak asam rebus. nak masak style ni simple jek. sama macam masak asam pedas style mak saya lah juga. just rebus2, siap.

 tok Rania lah yang mula intro menu ni dekat Rania. selain ikan kembung, suka guna ikan tenggiri atau ikan tongkol. semuanya Rania makan. menu singgang ni salah satu menu kesukaan Rania juga.. asal menu berkuah, memang laju je makan

Singgang Ikan Kembung
Bahannya:
ikan kembung/ tenggiri/ tongkol
serai
bawang besar
bawang putih
kunyit hidup
lengkuas
halia
asam keping/ tomato
air secukupnya
*untuk makpak leh tambah garam & cili padi

caranya:
hiris bawang, halia, kunyit hidup, halia, lengkuas, serai ketuk
didihkan air dalam periuk
masukkan bahan hiris -biar mendidih, tutup dengan tudung
masukkan asam keping/ tomato
masukkan ikan, didihkan
siappppppp...

Singgang Ikan macam ni, saya lebih suka makan time badan tak sihat. gaul nasi dengan kuah, pastu hirup, comfirm berpeluh2 lah nanti. kalau ade sambal kicap pon sedap juga (",)
nyummm.. nyummm..

Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Singgang Ikan Kembung "

kalau saya buat , siap2 saya letak kan cili padi terus..bagi rasa pedas..jadi tak payah ada sambal2 dah..hehee..maklum la..kerja malas punya orang..hahahah

Salah satu hidangan/menu kakak yg kerap masa bersahur CikSu
Cuma biasa kakak letak sekali cauliflower.

ini mmg lauk peberet akak .... sebab senang...potong2 semua masuk periuk...rebus...siap heheheeh...anak2 pun suke makan sampai bertambah...akak kalo masak lauk ni kuah kene byk2 sebab dieorg suke mkn nasi banjir...mcm rania jugak laaaa.... kalo ade sambal belacan, ikan masin kite boleh bertambah die buat nyer kekeekekekeke

Betul..selain sup..ikan singgang nilah nak bagi badan berpeluh bila demam..setuju...kalau PC..nasi kurang tak pe..kuah lebih sebab suka nak hirup kuah..hehehe..

budak-budak memang suka singgang kan..senang nak sediakan

kita makan pun sedap, bby mesti suka

niat mmg nak masak singgang ikan kembung hr ni...
tak sabar nk hirup...

salam ciksu , adik yana susangat makan singgang. kalau xde tak makan nasik , payah sikit nak makan

Sy pun suka makan kuah panas2 kuah banjir sedut dengan sudu klu buat singgang

Lauk kesukaan arwah bapa saya ni, CikSu. Dah lama tak makan walaupun simple aje cara nak buatnya.

Sedap ni, ada pulak sambal belacan lagi umphh !

Senang gila kan buat Singgang ni..Sedap nya lahhhh..Hehe! Feveret, masam-masam gitu..

Lama tak masak singgang Cik Sue.....sedap gakkan rebus rebus gini, sihat pun sihat.
Kalau bulan pose rasanya jalan tak kalau menu cenggini ek?

Simple tapi senang. Nak masak pon cepat sebab suma main campak2 ☺☺

Salam singgah dear
Wangi bau singgang terus kaknoor singah sini mana tau, dpt merasa mkn hehe



tak makan ikan macam akak ni takleh nak try, tapi kalau untuk suami & anak2 boleh juga try masak

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF