Diari Ramadan 2016 (1)

dugaan pertama di awal ramadhan 2016. ini lah yang dikatakan kalau dah nak jadi, jadi jugak. memang bukan rezeki lah nampak gayanya. dah puas menangis mengadu domba dekat mak dengan adik semalam. hari ni pon meleleh lagi ayaq mata ni.. apakan daya. kene redha juga lah nampaknya setelah berusaha untuk hari ni tapi masih tak nampak jalan penyelesaiannya. hu hu hu :(

kesnya semalam lah.. tetiba Rania tak mo pulak nengok cik noddynye. alang2 dah nak pujuk Rania dari terus merenggek2 sebab nak ikut ayahnya ke surau dengan ummi nak solat isyak, tak pikir panjang terus on hp pasang video alif ba ta.. sebelum2 ni memang tak pernah bagi atau ajar Rania tengok sebarang video thru hp. memang pasang kat tibi personal Rania tu haaaa. nak dijadikan citernya, video tu pon baru je diupload 2,3 hari lepas. entah mimpi ape tetiba petang tu terghajin pergi upload video ABC, Alif Ba Ta kat hp tu haaa.. sebab daripada awal lagi memang dah set dalam kepala otak ni tak mo bagi Rania terdedah dengan gadjet.

sekarang ni mula la rasa kesal sebab pergi bagi hp tu dekat Rania. mula lah soal diri sendiri. kenape pergi download video kat hp lah ?? kenapa pergi bagi hp lah ?? macam2 persoalan timbul. timbul lah macam mana pon, menyesal lah macam mana pon, bende dah pon jadi. dah tak de gunenye nak nyesal pon.

sebelum2 ni ade juga Rania pegang dan belek2 hp tu. ala kekadang Rania tengok gambar2 dan video2 die dalam tu. hp tu pon pernah juga terjatuh sebelum ni tapi still kuat dan gagah perkasa. mmmm, tapi tidak kali ini, daripada tak kisah terus jadi kisah.. itulah bende nak jadi, kan !!

baru nak angkat tangan takbir, boleh Rania terjatuh dari atas katil ke atas puzzle mat. sekali hp pon teroff dengan sendirinya. dengan baik hati ummi on kan semula. elok je. entah macam mana, Rania nak buat ape pon tak pasti, maybe Rania nak touch skrin pastu skrin blank, boleh Rania pergi baling hp tu. huwaaaa.. kali ni terus tak boleh on..

sekali tengok rupenye bateri dah kembung. mungkin petande nak suruh beli bateri baru. ok lah. check punya check punya check, baru perasan skrinnya pulak retak seribu. terus hancur luluh..

sabar semalaman, bangun pagi tadi terus ke Plaza Low Yat. puas mencari kedainya, rupanya dah tutup. alahai.. awat lah jadi lagu ni. sudahnya try tanya dekat kaunter servis and repair yang dok ade. untuk bateri dah lepas. boleh modify sebab ade signal selepas dicaj tapi bila sebut bab skrin terus geleng kepala. tak de spare part. hua hua hua. puas tanya, semua tak ade. mula lah timbul telinga kera lagi. kenapa lah time macam ni jadinya. dengan kedainya dah tutup, spare part punya payah nak cari. adoiii laaaaa. merata punya melilau mencari. sampai ke bangunan berjaya mencari centrenya. semua usaha gagal. boleh dikatakan dengan kedainya, centrenya semuanya dah hilang daripada radar, memang tak dapat dikesan.

tak puas hati lagi, ke wangsa walk pulak. sama jugak jawapan dorang. tak dapat nak nolong sebab skrinnya juga. spare part takde. apa pon tak boleh. aduh seksa jiwa raga. sesak napas sesaat :’(

bukannye ape, ai sayang22222 dengan koleksi gambar2 Rania yang hampir 1k++ tu. hilang macam tu jek. aduh.. dah la asyik tangguh tangguh nak buat photobook, nak transfer ke laptop.. bab transfer ni, kadang dah on laptop. buat itu ini terus terlupa.  banyak nau alasannya, kan !!! haaa, ni lah natijahnya.. nangis macam mana pon, tetap tak boleh merubah ape2.. kalau taun lepas hilang 1 folder jek. kali ni hilang semua terus. habisssssss sudah kenangan yang tercipta dalam gambar2 tu..

dikesempatan ni nak tanya lah jugak kot2 sape yang tahu, mana nak cari spare part hp ninetology model i9480 (red). sebolehnya nak ganti skrinnya. setakat ni memang dah buntu nak cari kat mana. kalau dulu ade di Low Yat, sekarang ni tak tau lah. entah bile ditutupnya pon tak tahu lah pulak. tetibe jek. memang naya betul lah. kalau ade sesape tahu inform ai ye!!! 

actually, ai syiokk guna kamera hp i9480 ni je sebab kamera die berukuran 13 megapixel. hasil bidikan kamera die memang cun. gambar memang cantik, puas hati. updated blog pon gune hp ni. pantas dan mudah jek bila guna. pastu RAM 1GB, memory external 16GB. ditambah dengan slot expansi microSDHC hingga 32GB. hu hu hu. spec hp ni buat ai sayang dengan die. inilah yang ai mampu, padan lah dengan suri rumah macam ai gune hp semurah ni. nak beli yang mahal2 sangat, pejam mata rapat2 lah, kan!!

entah lah, jauh disudut hati ni masih berharap sangat, moga2 dapat lah hp ni diselamatkan lagi. udah lah hilang rantai emas bulan mac aritu pon masih terkesan di hati. sekarang, ditambah pulak dengan masalah hp ni. hp memang la boleh beli baru, tapi setiap kenangan yang tercipta pada setiap gambar yang dirakam tak boleh diputarkan kembali. sangat222222 bernilai.....

p/s: tajuk lain, isi lain. apadaaaaa.. 

Previous
Next Post »
14 Komentar untuk "Diari Ramadan 2016 (1)"

salam ramadhan dari kaknoor qaseh
betul lah tu benda dah nak jadi kena redo lah

Salam ramadhan...

Mmg x ada rezeki...

Alahai kesiannya..ciksue namanya takda rezeki nk buat cmna kena redha ajelah..macam sy ada juga up gmbr di ig n blog sebolehnya nk cipta kenangan sbb takmau bnda camni la jadi..tp benda nk jadi kan.sedih memang sedih..semoga jumpa jalan penyelesaian

asslmkm ciksu.. memori cardnya x blh kuarkn ke? klau blh kuarkn, then gmbr simpan dlm tu, masih blh slmatkn gmbr, guna apa eh bnda alah tu.. adoii.. lupa pula..

Yg sayang gambar-gambar yg dah beribu tu hilang begitu aje.
Kakak dah pernah kena sebab itu sekarang sebulan sekali kakak upload masuk dalm pendrive. Tapi itulah kalau dah nak kena kan...

takde rezeki..
kalau tranfer skrin rosak still boleh transfer kan?
tukar bateri je la dulu kot?

Alahai siannya ciksu. Nak tolong pun tak tahu jugak.

alamakk sedihnya..kenangan tu gambar2.. tetiba jijah pun tgk henpon juga..kena backup ni

aduh sue.... akak yg bace pun luluh hati...syg gambar2 dlm tu...tak boleh ke ditransfer...pastu phone beli laa baru nampaknye...kene cut leee kos baju raye sue heheheeehhe....jgn sedey2 key sue, akak doakan semoga semua dipermudahkan..... rania tekejut kot sbb baru2 dpt pegang hphone tu dibalingnyer....

alahai..memang berbelah bagi juga nak pujuk hati redha semua tu, cuba dululah selamatkan gambar-gambar Rania, sayang tuuuu.

Mula-mula baca dok pelik rasa apa yang buat Ciksu sampai menangis sedih. Rupa-rupanya banyak kenangan tercipta dalam hp tu ya! Alahai, memanglah sayang! Kalau saya pun memang menangis tak berairmata dah. Kenangan bukan boleh berulangkan!

Gambar-gambar tu dalam memori card ke, Ciksu. Kalau keluarkan memori card tu, takda cara ke nak transfer?

moga ada rezeki buat ciksu ye, jagan sedih2 tau

dugaan ramadan..ni lebih kurng kes hp mv hrtu...dh try cri tk kat mudah,com..mna tau yg nk jual...adik mv mcm tu..dia beli hp yg rosak tp kcd bgus then gnti jer

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF