Menu Waktu Berbuka Minggu Kedua Ramadan 2016

alhamdulillah.. selesai sudah minggu kedua ramadan 2016. sekejap je, kan! minggu ni dah
masuk minggu ketiga. tup tup minggu keempat. pastu raya. yehaaaa.. (",)

memandangkan minggu pertama kami dah balik berbuka dengan my family, so, minggu kedua kami balik kuala kangsar lah pulak. berbuka dengan family in law. kami balik pagi jumaat. kebetulan hari sabtu kan ade Plihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar. saje balik nak nengok kemeriahan orang keluar mengundi di bulan Ramadan ni macam mana gayanya. hiks @_@

bila balik kuale meriahnya lain maciam sebab ayah Rania ade 9 beradik. kebetulan pulak adik2 dan kakak cikabe yang duduk kajang, pj dan equine, dorang dah berhijrah duduk di kampung, ditambah dengan 3 lagi adik ipar yang di rumah makayah. cuma adik ipar dengan abang ipar je tak balik. sorang nn di kedah, sorang lagi nun di manjung. memang riuh rendah, especially anak2 sedara lah dapat jumpe sepupu sepapat. asyik main, gelak, makan itu aje khojenya :-D

ape ape pon, meh la tengok apa menu yang ade di minggu kedua. bila berbuka dengan keluarga kecil kami, sekadar makan ape yang ade tapi bila berkumpul ramai2, tau2 lah kan!! kalau tak penuh meja tak sah. 

13/6/2016
-bubur lambuk
-nasi putih + ikan bawal emas untuk Rania
-murtabak + tepung pelita (beli)
-durian

14/6/2016
ayah berbuka di luar dengan geng2 kursusnya. ummi dengan Rania makan simple jek
-nasi putih + ayam masak halia
-pulut udang

15/6/2016
-laksa telur mata
-kuih vadei, tepung pelita (beli)

16/6/2016

berbuka ditemani anak solehah Rania jek sebab ayahnya berbuka di luar bersama geng2 kursus sempena majlis penutup. so, tak de masak ape pon. just hangatkan kuah laksa dan bakar pulut udang. berbuka berdua dengan Rania, sangat lah mencabar jiwa raga. ade je kerenahnya. jap2 nak turun kerusi lah, nak naik balik lah, nak buang air lah. pendek kata ade je peelnya. memang sokmo urut dada jek. makan pon macam lepas tak lepas aje. kalau gini gayanya, memang tak de chance lah nak berbuka di luar. lebih baik berbuka di rumah. lagi selesa nampaknya, kan !!!
-untuk Rania masak nasi putih, goreng ikan makan dengan sup sayur. 
-roti john titiwangsa daging cheese + kuih karipap, lepat labu (beli)

berbuka dengan family in law.. balik kuale ler kite.. sepanjang jalan kiri kanan penuh dengan poster dan bendera parti yang bertanding. 


17/6/2016
-ayam blackpepper
-nasi putih
-ulam cabai
-kuih muih 

18/6/2016
-nasi putih
-ikan masin
-peria masak lemak
-ikan masak asam pedas
-kuih muih

19/6/2016
- nasi putih
-ikan talapia bakar
-paru masak sambal
-ulam cabai
-sagu gula melaka
-kuih muih

dalam banyak2 menu yang ade, droyan tetap menjadi pojaaaaannnn. raja buah, kan !!
! harga droyan boleh tahan maheinya. selonggok dalam 8 biji RM150. kebanyakkannya isi putih. puas beli dan rasa.. 

akhirnya dapat juge merasa droyan isi kuning ni. memang rezeki saya lah, sebab cik abe sambar, tengok2 isi kuning yang diidam2kan. selebihnya isi putih. droyan ni dari dusun pakcu.
 lemak manis lazat tak terkata bila dapatnya.. alhamdulillah (",) 

Previous
Next Post »
12 Komentar untuk "Menu Waktu Berbuka Minggu Kedua Ramadan 2016 "

alamak aih..durian...gegar imanku..hihi..
sebelum puasa dah balon sebiji..

laksa telur mata tu..apa rasanya ye?

Makan macam tak tertelan tapi nasib baik ada kawan.
Kalau tak makan sorang lagi tak selera.
Dgn Rania makan jadi cepat dan laju - cepat kenyang hihi..

Uish. Durian tu nmpk kebabom sgt. Sedapnya klw dapat

durian yg plg mencabar iman tuu..
rania dah start potty training ke?

Nani ni pun ingat berbuka kang nak beli laksa. Hehe :)

laksa.. sedapnya...
ROs pun dah buat laksa minggu lepas.. 3 hari berturut-turut makan laksa. hihi.. perabih kuah..

salam yana tak suka durian jugak ...
sedap je menu akak

Wahhhhh salah masuk entry la hariniii..kekekekeek...

akak beli durian hari ni, semuanya isi kuning tapi rasanya tak tau le, sedap ke tak, belum makan lg..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF