Cara Mudah Tanam Tauge

ari tu balik dari kajang singgah giant.. tetiba ternampak kacang hijau.. dan-dan tu juge lah tekak ni teringin nau nak makan bubur kacang lah pulakkk !!! 

sampai rumah pon dah lewat malam.. tak nyempat-nyempat.. dah terasa-terasa lidah ni nak jamah bubur kacang.. makanya gigih lah cuci kacang tu.. cuci pi cuci mai, pastu terendam kacang hijau tu.. kononnya nak rendam lah kejap kang cepat sikit nak merebusnya.. hakhak.. 

masuk bilik siapkan rania, pastu tidurkan die.. sudahnya sekali umminya terlena.. bubur kacang ke mana.. hiks.

bangun pagi baru teringat.. apolaei terus lah buat bubur sesubuh sapi tu haaaa ∧_________T

sarapan bubur kacang lah pagi tu dengan kakak rania.. cicah roti.. bertambah anak beranak makan. hahaha.. rania siap hirup kuahnya..  ekekeke

dah petang baru teringat yang balance tadi.. konon nak tambah lah sebab isinya dah kurang..

sekali......... 
tengok-tengok dah ade tunas.. mak aii.. penangan rendam semalaman.. padahal tak terlintas pon nak buat tauge ke apa.. disebabkan "kecuaian" diri seniri dapat lah tanam tauge di rumah.. kiranya tertanam tauge tanpa sengaja.. hehehe

terus semangat tebuk lubang balang.. nak tebuk lubang pon berkira-kira.. 

selebihnya letak dalam penapis nih.. just lapik kapas muka jek.. kendian sembunyi tempat gelap.. setiap nam jam pi sembur-sembur air.. kalau diikutkan kene letak jarang-jarang.. tapi ceq pi tabur je ceng gini.. 

7-8-2016

selepas 3 ari.. ini lah hasilnya.. rapat-rapat jek.. pastu kurus melidi.. lambat tuai kot.. petang tu lepas balik dari open house baru ambil.. jenuh le dok perasing buang akar.. dengan rania pon kalut.. kalut dok angkut masuk dalam periuk masaknye.. sikit-sikit..

petangnye buat sayur tauge lah kite... ranggup je.. rania yang tak penah-penah makan tauge siap ratah lagi.. maybe sebab halus, ranggup.. itu yang rania suke kot..

yang dalam balang merah, esoknya baru tuai.. yang itu gemuk pendek.. boleh lah makan.. buat 3 bekas, dapat lah 3 kali makan..


Previous
Next Post »
8 Komentar untuk "Cara Mudah Tanam Tauge "

asslmkm ciksu..
waaa.. dapat merasa taugeh fresh tu.. hehehe

wahh.. syoknya taugeh freshh!! nyum nyum.. seronok rania makan ekk..

wah..puas hati taugeh segar bugar walaupun melidi..
bubur kacang tu sedap la..ssaya pon suka cicah roti

Rajin ciksue..klu sy mungkin masuk tong smph kacang tu.hahaha..

Sy tak suka boq kacang..entah kenapa tak suka kacang ijau..taugeh suka pulak.haha

Senang benor tanam tauge ya, Ciksu ~_^

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF